Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Farní charita Litomyšl
Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k problematice sex.zn.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Sociální patologie SCPT SCPA
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Osobní výsledky transformace pobytových sociálních služeb – zisky a zkušenosti lidí s postižením O. s. Instand Závěrečná konference k projektu „Podpora.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Andrea Brožová Doubková
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Andrea Brožová Doubková
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr. Lenka Honusová Russová Ostrava 23.11.2017

 Obsah příspěvku: Role OSPOD jako koordinátora případu dítěte, kterému je poskytována sociálně-právní ochrana (ukotveno v zákoně) Subjekty spolupráce v systému NRP Cíl spolupráce – nejlepší zájem dítěte Kompetence jednotlivých subjektů Motivace ke spolupráci

Role orgánu SPOD v systému spolupráce   Role koordinační = role řídící X role organizační (role moci, zodpovědnosti, informačního kanálu) orgán SPOD zodpovídá za průběh poskytování SPO vytváří ve spolupráci s ostatními subjekty IPOD vyhodnocuje situaci dítěte navštěvuje dítě v rodinném prostředí, škole, ústavu……….. zastupuje dítě v soudním jednání - nutná znalost případu, dostatek informací od ostatních subjektů!

Subjekty spolupráce: Soudy – rozhodují o osudu dítěte, jsou nezávislé (rozdílné postupy jednotl. soudů, soudců) - partnerský přístup pomáhá! Doprovázející organizace (DO)– klíčová spolupráce s OSPOD u dětí v NRP Pěstoun, osvojitel, pěstoun na přechodnou dobu (P) Biologický rodič/rodina (BR) Školská zařízení (školy, ústavní zařízení) Lékaři Policie (PČR) Nestátní neziskové organizace (NNO) Dobrovolnické organizace (Dobr) A další…………………  

SPOD Soud DO Školy NNO Dobr. Lékař PČR BR P Subjekty spolupráce  

CO pomáhá při vzájemné spolupráci ??? Vymezení kompetencí jednotlivých subjektů, znalost těchto kompetencí (v Ostravě velmi pozitivní vliv kampaně Dejme dětem rodinu – v rámci této kampaně pracovní setkání s doprovázející organizacemi) - nezasahování do kompetencí dalšího subjektu - jasné rozdělení úkolů v rámci IPOD - participace orgánu SPOD na jednotlivých cílech (např. dohoda o kontaktech) Vzájemný respekt, partnerský přístup Ochota naslouchat Osobní setkání (společná jednání, případové konference) Vzájemná výměna informací Motivace ke spolupráci - různá u jednotlivých subjektů – OSPOD (zájem vyřešit případ, nejlepší zájem dítěte, zohledňuje práva dítěte, rodičů, pěstounů), DO (podpora a pomoc pěstounovi, ale také obava o ztrátu případu, existenční hrozba), pěstoun (chránit dítě, nepřijít o dítě, rodič (snaha získat dítě zpět, často negativní nastavení vůči systému, jeho aktérům) Příklad dobré praxe spolupráce – OSPOD, DO, pěstoun, rodič (podrobněji ve workshopu)

CO nepomáhá?? Neochota spolupracovat Neznalost, nekompetentnost Nadřazený přístup Nejednotný přístup (klient vycítí!!! Riziko koalic!) Potřeba mít na paměti: Každý případ je individuální, neopakovatelný, jedinečný – podoba spolupráce se mění při každém konkrétním případu - V průběhu přehodnocovat nastavené cíle, být připraven přijímat změny

Spolupráce znamená společné úsilí zaměřené na dosažení prospěchu všech, kteří se na něm podílejí. - v SPOD ctím nadřazenost prospěchu dítěte, jeho nejlepšího zájmu Spolupráce může vypadat takto:

Ale také takto: Vždy je to o lidech!!!

Děkuji za pozornost. Mgr. Lenka Honusová Russová   Mgr. Lenka Honusová Russová Sociální pracovnice OSPOD, Magistrát města Ostravy Agenda PP, PPPD, osvojení, tajemník komise SPOD Lhonusovarussova@ostrava.cz