Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Správa EKO daní celními orgány
Spotřební a energetické daně
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A5 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření říjen.
24. října 2007Robert Pelka legislativa spotřebních daní, MF ČR Ekologické daně (zákon č. 261/2007 Sb.) AEM, SVS.
Spotřební daně DAŇOVÉ PORADENSTVÍ.
Spotřební daně.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Daňová teorie a politika
Ekologické daně.
Základy daní úvod do českého daňového systému
AKCÍZY – Právní regulace spotřebních 22
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Nepřímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:  ,
Ekologické daně Michal Radvan.
Energetické daně Michal Radvan. Energetické daně daň ze zemního plynu a některých dalších plynů daň z pevných paliv daň z elektřiny.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Harmonizace daní v EU.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Akcízy s využitím materiálů P. Mrkývky
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Spotřební a energetické daně
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Spotřební a energetické daně
Regulační funkce spotřebních daní
Účtování DPH účet 343.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017 Další nepřímé daně Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017

Nepřímé daně Daně Přímé Nepřímé Všeobecné Daň z přidané hodnoty Selektivní Spotřební daně Energetické daně

Spotřební daně

Spotřební daně - klasifikace Dopad: nepřímé daně Subjekt: fyzické osoby i korporace Předmět: spotřební daně Šíře zachycení předmětu: analytické daně Způsob placení: daně vybírané na základě daňového tvrzení Způsob výpočtu: sazbové daně Osobní situace poplatníka: subjektové daně (in personam) Stanovení hodnoty daně vzhledem k základu: daně jednotkové Rozpočtové určení: daň z minerálních olejů - sdílená daň; ostatní výlučné daně státní – státní rozpočet

Spotřební daně Daň z minerálních olejů Daň ze surového tabáku Daň z lihu Daň z piva Daň z vína a meziproduktů Daň z tabákových výrobků Daň ze surového tabáku Zahřívaný tabák

Prameny práva Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních § 6 odst. 1 písm. a) zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní Právní úprava harmonizována

Obecně ke spotřebním daním Zatěžuje prodej nebo spotřebu úzké skupiny výrobků Stejně jako DPH ekonomicky dopadá na konečného spotřebitele Započítávají se do základu DPH Proč spotřební daně? Nízká elasticita poptávky Zdravotní, případně ekologické

Obecná pravidla Zdanění podle země spotřeby Tyto daně dopadají na tzv. vybrané výrobky

Volný daňový oběh Daňový sklad Podmíněné osvobození od daně Doprava vybraných výrobků v režimu podmíněného osvobození od daně na daňovém území ČR mezi členskými státy uvedení do volného daňového oběhu

Subjekt daně I Plátce = fyzická i právnická osoba provozovatel daňového, oprávněný příjemce, oprávněný odesílatel nebo výrobce, jimž vznikla povinnost daň přiznat a zaplatit v souvislosti s suvedením vybraných výrobků do volného daňového oběhu (§ 9 odst. 1), nebo se ztrátou nebo zničením anebo jiným znehodnocením vybraných výrobků dopravovaných v režimu podmíněného osvobození od daně (§ 9 odst. 3 písm. a)) osoba jíž vznikla povinnost daň přiznat a zaplatit při dovozu (§ 9 odst. 2), v případě použití vybraných výrobků osvobozených od daně pro jiné účely, než na které se osvobození od daně vztahuje (§ 9 odst. 3 písm. b)), v případě použití vybraných výrobků, u nichž byla vrácena daň, pro jiné účely, než na které se vrácení daně vztahuje (§ 9 odst. 3 písm. c)), v případě ztráty nebo znehodnocení vybraných výrobků (§ 9 odst. 3 písm. d)).

Subjekt daně II osoba, která skladuje nebo dopravuje vybrané výrobky, aniž prokáže, že se jedná o vybrané výrobky pro osobní spotřebu, nebo uvádí do volného daňového oběhu vybrané výrobky, aniž prokáže, že se jedná o vybrané výrobky zdaněné, nebo pokud neprokáže způsob jejich nabytí oprávněně bez daně; za daň společně a nerozdílně odpovídá také právnická nebo fyzická osoba, která se na uvedeném skladování nebo dopravě podílela Výjimka Minerální oleje do 40 kg 10 l lihovin 110 l piva 10 l meziproduktů 90 l vína, z toho 60 l šumivého vína 800 ks cigaret 400 ks cigarillos nebo doutník 3 g/kus 200 ks ostatních doutníků 1 kg tabáku …

Předmět daně Vybrané výrobky U každé daně zvláštní právní úprava Vznik daňové povinnosti Výrobou vybraných výrobků Dovozem vybraných výrobků

Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit Pozor, neplést s § 8 Uvedením vybraných výrobků do volného daňového oběhu Den vznikem celního dluhu Ztrátou nebo znehodnocením vybraných výrobků

Základ, sazba a výpočet daně U jednotlivých daní

Zdaňovací období Kalendářní měsíc

Splatnost Daň je splatná do 40. dne po skončení zdaňovacího období Odlišné od lhůty pro podání daňového přiznání!!

Správa daně Správce = celní úřad (§ 1 odst. 3 zákona o spotřebních daních) Registrace Povinnost do dne vzniku první povinnosti daň přiznat a zaplatit Daňové přiznání Podává se do 25. dne po skončení zdaňovacího období Vracení daně plátci

Daň z minerálních olejů

Předmět daně z minerálních olejů Motorové benziny Střední oleje Těžké topné oleje Zkapalnění ropné plyny a bioplyn pro pohon motorů … Směsi výše uvedených

Základ daně z minerálních olejů Množství v 1000 l při teplotě 15 °C Těžké topné oleje Pevné Množství v tunách Zkapalněné plyny Dvoufázová soustava kapaliny a plynu

Sazba daně z minerálních olejů 0 Kč – 13.710,- Kč

Daň z lihu

Předmět daně z lihu Líh (etanol) v libovolném výrobku pokud obsah ve výrobku činí více než 1,2 % U vybraných výrobků: líh (etanol) pokud výrobek obsahuje více než 22 % objemových etanolu (dle zařazení vybraného výrobku do nomenklatury)

Základ daně z lihu Množství v hektolitrech etanolu při teplotě 20 °C

Sazba daně z lihu 14.300,- Kč – 28.500,- Kč/hl

Daňové přiznání a splatnost daně z lihu Podává se do 25 dní po skončení zdaňovacího období Daň je splatná ve lhůtě 55 dní po skončení zdaňovacího období

Daň z piva

Předmět daně z piva Pivo Výrobek s obsahem více než 0,5 % objemových alkoholu Směsi výše uvedeného výrobku Koncentrace se vyjadřuje v hmotnostních procentech

Základ daně z piva Množství piva v hl

Sazba daně z piva Základní 32 Kč/hl za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny Pro malý pivovar dle roční výroby 16 Kč/hl za každé … - 28,80 Kč/ hl za každé …

Daň z vína a meziproduktů

Předmět daně z vína a meziproduktů Šumivé Tiché Fermentované nápoje meziprodukty

Základ daně z vína a meziproduktů Množství v hl

Sazba daně z vína a meziproduktů Tichá vína: 0 Kč/hl Šumivá vína a meziprodukty: 2.340,- Kč/hl

Daň z tabákových výrobků

Předmět daně z tabákových výrobků Cigarety Doutníky Cigarillos Tabák ke kouření

Základ daně z tabákových výrobků Cigarety Procentní část Cena pro konečného spotřebitele Pevná část Množství v ks Doutníky a cigarillos Tabák ke kouření Množství v kg

Sazba daně z tabákových výrobků Cigarety Procentní část – 27 % Pevná část – 1,42 Kč/ks Nejméně však 2,57 Kč/kus Doutníky a cigarillos 1,67 Kč/ks Tabák ke kouření 2.185,- Kč/kg (pozor, novela 1. ledna 2018!)

Daňové přiznání a splatnost daně z tabákových výrobků Objednávka tabákových nálepek plní funkci daňového přiznání Daň je zaplacena použitím tabákové nálepky

Daň ze surového tabáku

Předmět daně ze surového tabáku přírodně nebo uměle sušený nebo nesušený, fermentovaný nebo nefermentovaný, expandovaný nebo neexpandovaný list rostliny rodu tabák, nebo jiná její část; listy mohou být celé, částečně nebo zcela vyžilované zbytky z listů nebo jiných částí rostliny rodu tabák rekonstituovaný tabák vyrobený spojením jemně rozdrobeného tabáku, tabákového zbytku nebo tabákového prachu, který není upraven pro prodej konečnému spotřebiteli

Základ daně ze surového tabáku Množství v kg

Sazba daně ze surového tabákzu Sazba odpovídá sazbě spotřební daně z tabáku ke kouření

Energetické daně

Energetické daně Též označovány jako daně ekologické Zatěžují jednotky, které mají prokazatelný negativní vliv na životní prostředí Harmonizovaná oblast Zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů Tzv. Topolánkův batoh Nevšední a nesystematická právní úprava

Energetické daně - klasifikace Dopad: nepřímé daně Subjekt: fyzické osoby, korporace a jednotky bez právní osobnosti Předmět: spotřební daně Šíře zachycení předmětu: analytické daně Způsob placení: daně vybírané na základě daňového tvrzení Způsob výpočtu: sazbové daně Osobní situace poplatníka: subjektové daně (in personam) Stanovení hodnoty daně vzhledem k základu: daně jednotkové Rozpočtové určení: výlučné daně státní – státní rozpočet

Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Energetické daně Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Daň z pevných paliv Daň z elektřiny

Pojmy Daňové území Celní a statistická nomenklatura

Subjekty daní Plátce Zpravidla dodavatel…

Předmět, základ, sazba a výpočet daně Vymezeny u jednotlivých energetických daní

Zdaňovací období Kalendářní měsíc

Splatnost Spolu s podáním daňového přiznání Do 25 dnů od konce zdaňovacího období

Správa energetických daní Správce Celní úřad (§ 1 odst. 2 u všech tří daní) Daňové přiznání Povinnost podat do 25 dnů od konce zdaňovacího období

Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Část 45 zákona

Subjekt daně ze zemního plynu a některých dalších plynů Plátce = fyzická a právnická osoba, jednotka bez právní osobnosti Dodavatel konečnému spotřebiteli Provozovatel distribuční soustavy Provozovatel přepravní soustavy Provozovatel podzemního zásobníku plynu

Předmět daně ze zemního plynu a některých dalších plynů Pro pohon motorů Pro výrobu tepla

Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Dodáním plynu konečnému spotřebiteli Dnem spotřeby plynu distributorem, provozovatelem přepravním soustavy… …

Základ a sazba daně ze zemního plynu a některých dalších plynů Množství plynu v MWh spáleného tepla Sazba 0 Kč/MWh – 264,80 Kč/MWh

Daň z pevných paliv Část 46 zákona

Subjekt daně z pevných paliv Plátce = fyzická a právnická osoba, jednotka bez právní osobnosti Dodavatel konečnému spotřebiteli

Předmět daně z pevných paliv Černé uhlí Brikety Hnědé uhlí Koks Rašelina …

Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit daň z pevných paliv Dodáním konečnému spotřebiteli …

Základ a sazba daně z pevných paliv Množství paliv v GJ spáleného tepla Sazba 8,50 Kč/GJ

Daň z elektřiny Část 47 zákona

Subjekt daně z elektřiny Plátce = fyzická a právnická osoba, jednotka bez právní osobnosti Dodavatel konečnému spotřebiteli Provozovatel distribuční soustavy Provozovatel přenosové soustavy

Předmět daně z elektřiny Elektřina

Vznik povinnosti přiznat a zaplatit daň z elektřiny Dodáním elektřiny konečnému spotřebiteli …

Základ a sazba daně z elektřiny Množství elektřiny v MWh Sazba 28,30 Kč/MWh