Ohlédnutí za uplynulými lety a rozvojová vize

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Advertisements

PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Soňa Vrátná Jednodenní školení jazykové.
Strategie rozvoje lidských zdrojů Jihomoravského kraje 2016–2025 Pojetí dokumentu a proces tvorby Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravského kraje.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/3.2.04/ Název projektu:Inovace do praxe Název a číslo globálního grantu:Podpora nabídky dalšího vzdělávání v.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
CESTA PRO CHYTROU BUDOUCNOST. SMART CITIES Teorie?Koncepce? Realita? Neohraničený urbanistický koncept Informační technologie pro efektivní správu měst.
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Pracovní skupina PODNIKÁNÍ
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Inovace a regionální rozvoj
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
Náměty pro činnost Národního fóra
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Jiří Průša
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Evropský návratový fond (ENF)
Univerzitní město Olomouc
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Technologické inovační centrum
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
F R E E From REsearch to Enterprise Od výzkumu k podnikání
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Možnosti studia techniky a technických projektů na fakultách ZČU
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Technologická platforma silniční doprava
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Nabízené služby společnosti
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

Ohlédnutí za uplynulými lety a rozvojová vize Karel Klusáček Seminář k 15. výročí Technologického centra AV ČR Praha, 7.12.2009

Historické začátky 1992 Rozdělení Československé akademie věd na českou a slovenskou část, v české části zrušeno 26 ústavů Záměry ustavit aplikační centrum, vědecký park, podnikatelský inkubátor …. soustředěny zejména na tehdejším Ústavu teoretických základů chemické techniky (nyní Ústav chemických procesů AV ČR) 1993 Intenzivní (a občas bouřlivé) diskuse uvnitř Akademie věd, konzultace metod, forem a principů s Organizací spojených národů pro průmyslový rozvoj (UNIDO) 1994 Ustaven Technologický park AV ČR jako samostatná právnická osoba – zájmové sdružení právnických osob 1995 Nové jméno sdružení – Technologické centrum AV ČR

Vývoj Technologického centra

Hlavní aktivity a výsledky Informace pro evropskou výzkumnou spolupráci Technologické centrum je od roku 1997 národním informačním centrem pro Rámcové programy EU pro výzkum a vývoj ( tj. od konce 4. Rámcového programu) Více než 8 tisíc přímých konzultací, stovky asistencí s přípravou projektů, iniciace vzniku výzkumných konzorcií, více než 500 informačních akcí, stabilizovaný dvouměsíčník Echo, desítky informačních publikací, … Iniciace vzniku národní informační sítě NINET v regionech Založení (2005) a provoz České styčné kanceláře pro výzkum a vývoj CZELO v Bruselu, která je součástí Technologického centra Projektová finanční podpora z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a z Evropské komise (Rámcové programy)

Hlavní aktivity a výsledky Transfer technologií a podpora inovačních podniků Začátky iniciativ v projektu Innovation Relay Centre finančně podpořených Evropskou komisí od roku 1997 Od roku 2007 Technologické centrum koordinuje českou část celoevropské sítě Enterprise Europe Network – 11 partnerů v regionech České republiky Téměř čtyři desítky realizovaných mezinárodních technologických transferů, projektové poradenství, informační akce, ochrana duševního vlastnictví, licenční smlouvy, mezinárodní technologický marketing, technologické burzy Hlavními klienty jsou malé a střední podniky a výzkumné organizace všech typů Projektová finanční podpora z prostředků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a z Rámcového Programu EU pro konkurenceschopnost a inovace (CIP)

Hlavní aktivity a výsledky Podnikatelské inkubátory Podnikatelský inkubátor při AV ČR – areály v Lysolajích a Krči (1994-2002), úspěšná inkubace 17 firem - většinou spin-offs Akademie věd (biotechnologie, informační technologie a technologie pro životní prostředí) Inovační centrum a podnikatelský inkubátor - partnerství TC s podniky ČKD Group, revitalizace brownfields - rekonstrukce staré tovární haly ČKD (2006-2007) v Praze 9, v současnosti 35 firem (95% obsazenost) Inovační biomedicínské centrum - projektová spolupráce s Ústavem experimentální medicíny AV ČR na přípravě projektu (2007), probíhá příprava dalšího společného projektu směřujícího k rozšíření inkubátoru (areál Akademie věd, Praha 4 – Krč)

Inkubátory Hala ČKD 2006 Podnikatelský inkubátor 2008 Inovační biomedicínské centrum ÚEM 2008

Hlavní aktivity a výsledky Strategické studie pro výzkum, vývoj a inovace V Technologickém centru vznikla během posledních 9 let silná analytická skupina připravující podklady pro strategická rozhodování státní (regionální) správy, vznik umožněn výzkumným záměrem (2004-2010) Národní program výzkumu I – III (2001-2008), v programech bylo dosud rozděleno na výzkumné projekty přes 20 miliard Kč Regionální inovační strategie pro Prahu (2005) – součást podkladů pro distribuci části strukturálních fondů v Praze Zelená a Bílá kniha výzkumu, vývoje a inovací v ČR – komplexní analytický a koncepční dokument (2008), součást podkladů pro novou Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2009-2015 Mezinárodní projektová spolupráce s respektovanými partnery – Joint Research Centre (EK), U of Manchester, Technopolis, UNIDO, … Projektová finanční podpora: MŠMT, Evropská komise, UNIDO

K rozvojové vizi Jaká je naše rozvojová strategie a filozofie ? Jaké jsou naše hlavní cíle a jak jich chceme dosáhnout ? Čím se zabýváme a na koho se zaměřujeme ? osa: základní výzkum – aplikovaný výzkum – inovace strategické koncepce a výzkumná politika transfer technologií a rozvoj podniků regionální rozvoj Evropský výzkumný prostor … a přemístění Technologického centra do nové lokality v roce 2010 (sloučení týmů TC a rozvoj nových aktivit)

K rozvojové vizi – hlavní směry CENTRUM PRO TRANSFER TECHNOLOGIÍ CENTRUM STRATEGICKÝCH STUDIÍ PRO VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ CENTRUM PRO EVROPSKÝ VÝZKUM CZELO - ČESKÁ KANCELÁŘ PRO VÝZKUM V BRUSELU TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR PODNIKATELSKÝ INKUBÁTOR CENTRUM KOMPLEXNÍCH SLUŽEB PRO MSP INFORMAČNÍ CENTRUM UNIDO PRO POKROČILÉ TECHNOLOGIE KONFERENČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM

K rozvojové vizi – nová identita Od původního sloganu Partner pro inovace k nové identitě Technologického centra Známe cenu myšlenky