ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Pedagogika volného času (VČ)
AV stručná prezentace.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Didaktické prostředky
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
OBECNÁ DIDAKTIKA – DIDAKTIKA JAKO VĚDA, JEJÍ PŘEDMĚT, VÝVOJ DIDAKTIKY, ŠKOLNÍ DIDAKTIKA JAKO SUBSYSTÉM OBECNÉ DIDAKTIKY.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
dotazníkové šetření na vysokých školách
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Úvod do psychologie
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Základy speciální pedagogiky
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Pedagogické disciplíny
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Pedagogická diagnostika
4. Pedagogika sportu v systému věd
Pedagogika jako vědecká disciplína
Metody psychologie.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Pedagogika PhDr. Natália Beharková, Ph.D. jarní semestr
Mgr. Lucie Škarková Základy pedagogiky Mgr. Lucie Škarková
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Úvod do psychologie II. přednáška
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017 cejkova@phil.muni.cz

Organizace kurzu 13.10. Mgr. Ingrid Čejková – Pedagogika 13.10. Mgr. Martin Sedláček, Ph.D. – Škola 3.11. Mgr. Ingrid Čejková – Žáci 10.11. Mgr. Petr Sucháček – Pedagogická komunikace 1.12. Mgr. Roman Švaříček, Ph.D. – Učitelství 1.12. Mgr. Ingrid Čejková – Kurikulum 1.12. Prof. Milada Rabušicová – Vzdělávací politika

Organizace kurzu Literatura a zdroje - Jan Průcha – Moderní pedagogika - Texty, které doporučí jednotliví vyučující - Prezentace z výuky Vše k nalezení ve studijních materiálech v IS. Závěrečný test - 5 otevřených otázek - hranice úspěšnosti 65%

Organizace kurzu NE Chci sem chodit? ANO Co dál? Školní didaktika Musím sem chodit? NE Chci sem chodit? ANO Co dál? Školní didaktika

SEZNAMOVÁNÍ…

CO JE TO PEDAGOGIKA?

Věda o výchově a vzdělávání. Pedagogika je… Věda o výchově a vzdělávání.

Věda o výchově a vzdělávání. Pedagogika je… Věda o výchově a vzdělávání.

Systematické poznávání reality. Věda je… Systematické poznávání reality.

Pedagogika jako věda Má-li být pedagogika vědou, neobejde se bez teorie a musí se opírat i o výzkum. Pedagogika má charakter a) Explorativní: jaké to je: poskytuje data a zdůvodnění pro popis a explanaci b) Explanační : proč je to takové: objasňování procesů a jevů edukační reality c) Normativní: jaké by to mělo být: normy, ideály, vzory, doporučení, jak realizovat edukaci

Objevování neobjeveného Pedagogický výzkum Kvalitativní výzkum Objevování neobjeveného Rozhovory Pozorování Experiment … Kvantitativní výzkum Ověřování objeveného Dotazníky Pozorování Experiment …

Dělení pg disciplín Základní - např. obecná pedagogika, dějiny pedagogiky, metodologie pg výzkumu, srovnávací pedagogika, pedagogické teorie, obecná didaktika… Aplikované - např. předškolní pedagogika, školní pedagogika, andragogika, gerontopedagogika, muzejní pedagogika, pedagogika volného času, pedagogika rodiny, speciální pedagogika, oborové didaktiky… Hraniční - např. sociální pedagogika, filozofie výchovy, vzdělávací politika, pedagogická psychologie…

Věda o výchově a vzdělávání. Pedagogika je… Věda o výchově a vzdělávání.

Výchova je… … proces záměrného a cílevědomého vytváření a ovlivňování podmínek umožňujících optimální rozvoj každého jedince v souladu s jeho individuálními dispozicemi a stimulujících jeho vlastní snahu stát se autentickou vnitřně integrovanou a socializovanou osobností. (volně dle Průcha, Walterová, & Mareš, 2003, s. 277 – 278).

Co je to výchova?

Výchova jako… A) Rozvoj přirozených vloh: výchova rozvíjí potence jedince -svobodný rozvoj dětské přirozenosti bez společenských zásahů a nátlaku -„Vše vychází dobré z rukou stvořitelových, vše se kazí v rukou člověka.“ (Rousseau) B) Překonávání přirozených sklonů a jejich nahrazování návyky: výchova je formativní činnost - výchova je konverze lidské přirozenosti (dětská nehotovost) a vše, co člověka dělá člověkem, je společenského původu (Durkheim)

Věda o výchově a vzdělávání. Pedagogika je… Věda o výchově a vzdělávání.

Vzdělávání je… … je proces záměrného získávání a osvojování vědomostí, dovednosti a postojů v dlouhodobém časovém horizontu. (volně dle Průcha, Walterová, & Mareš, 2003, s. 277 – 278).

Neplést si vzdělávání s… Vzdělanost: celkový stav vzdělání v sociální skupině. Vzdělání: osvojené vědomosti, dovednosti, postoje. Vzdělavatelnost: souhrn předpokladů s nimiž člověk vstupuje do procesu vzdělávání, neboli schopnost jedince vzdělávat se. Vyučování: organizační struktura vyznačující se cílevědomostí, systematičností a plánovitostí. Výuka: cílevědomý, záměrný, organizovaný a plánovitý proces, při kterém dochází ke zprostředkování poznání, k rozvoji schopností a dovedností. Učení: záměrně navozovaná činnost s cílem systematicky získávat jisté vědomosti, dovednosti, návyky, ale také formy chování a osobních vlastností.

Co je vzdělávání?

Vzdělávání jako… ... to be continued …