Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Sociální správa - prosinec
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Veřejná správa – úvod.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Smlouva o spolupráci mezi regiony Vysočina a Champagne-Ardenne Podpis Témata spolupráce: –cestovní ruch, rozvoj venkova a měst, –hospodářský.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Finanční a rozpočtové právo
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Liberec 2014 Mgr. Jan Charousek. Cestování a poznávání vzdálenějšího okolí doprovázelo i vývoj starověkých civilizací. Mnohé písemné doklady o cestování.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Jana Vavryčuková manažerka
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Obsah veřejných rozpočtů III
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
, KÚ Ústeckého kraje.
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Zasedání RSK
I. Setkání se starosty obcí
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.

Přizpůsobení zákonů standardům Evropské unie Zákon o službách v cestovním ruchu z 29. srpna r. 1997 upravuje: problematiku fungování cestovních kanceláří, ochranu zákaznických práv zákazníků cestovních kanceláří, ubytovací služby, průvodcovské služby.

Přizpůsobení zákonů standardům Evropské unie 1. ledna r. 2000 vznikla v Polsku, podle vzorů ostatních evropských států, národní organizace cestovního ruchu (Narodowa Organizacja Turystyczna – NTO), jejímž hlavním úkolem je propagace Polska jako atraktivní turistické destinace – Polská turistická organizace (Polska Organizacja Turystyczna).

Přizpůsobení zákonů standardům Evropské unie Díky těmto aktivitám bylo možné založení polského systému správy cestovního ruchu ve dvou základních oporách, a to v Národní správě cestovního ruchu (Narodowa Administracja Turystyczna – NTA) a v Národní organizaci cestovního ruchu (Narodowa Organizacja Turystyczna – NTO).

Organizace cestovního ruchu v Polsku NTA Ministerstvo sportu a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu Rada cestovního ruchu vojvodský úřad a maršálkovský úřad obecní samospráva NTO Polská organizace cestovního ruchu (POT) regionální organizace cestovního ruchu lokální organizace cestovního ruchu ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA vojvodská samospráva okresní samospráva obecní samospráva

Národní správa cestovního ruchu Ústřední úroveň MINISTERSTVO SPORTU A CESTOVNÍHO RUCHU, ODDĚLENÍ CESTOVNÍHO RUCHU Formuje politiku v oblasti cestovního ruchu a řeší záležitosti týkající se turistického hospodaření státu a mechanizmů regulujících trh cestovního ruchu. Ministr vydává výkonná nařízení k zákonu o službách v cestovním ruchu.   RADA CESTOVNÍHO RUCHU jako poradní orgán

Národní správa cestovního ruchu Vojvodská úroveň VOJVODSKÝ ÚŘAD Rozdělování evropských finančních prostředků na cestovní ruch MARŠÁLKOVSKÝ ÚŘAD Úkoly v oblasti cestovního ruchu vyplývající ze zápisů zákona o službách v cestovním ruchu

Národní správa cestovního ruchu obecní úroveň OBEC Úkoly z oblasti cestovního ruchu vyplývající ze zápisů zákona o službách v cestovním ruchu – evidování jiných objektů poskytujících ubytovací služby

Národní organizace cestovního ruchu POLSKÁ ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU Ústřední úroveň POLSKÁ ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU propagace Polska jako atraktivní turistické destinace, zajišťování fungování a rozvoje polského systému turistických informací v tuzemsku a v zahraničí, iniciování, hodnocení a podpora strategických plánů rozvoje a modernizace infrastruktury cestovního ruchu, podněcování ke tvoření regionálních a lokálních organizací cestovního ruchu.

Národní organizace cestovního ruchu Regionální a lokální úroveň REGIONÁLNÍ ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU Regionální úkoly v oblasti propagace regionu, vzdělávaní personálu v cestovním ruchu, tvoření turistického produktu, turistické informace LOKÁLNÍ (MÍSTNÍ) ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU Lokální úkoly v oblasti tvoření a rozvoje turistického produktu u lokálních turistických atrakcí, propagace lokálních turistických produktů a atrakcí, financování a vedení lokálních center turistické informace.

ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA VOJVODSKÁ SAMOSPRÁVA ovlivňování hospodářského a sociálního rozvoje vojvodství (včetně rozvoje ekonomiky cestovního ruchu), určování strategie rozvoje vojvodství (včetně určení místa cestovního ruchu v hospodářské politice vojvodství) získávání a spojování finančních prostředků – veřejných a soukromých – na realizaci určených úkolů (včetně cestovního ruchu), propagace vojvodstva.

ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA OKRESNÍ SAMOSPRÁVA Péče o příznivé podmínky fungování a rozvoje cestovního ruchu na území okresu, iniciování vzniku LOT a spolupráce s ROT

ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA OBECNÍ SAMOSPRÁVA Péče o příznivé podmínky fungování a rozvoje cestovního ruchu na území obce, iniciování vzniku LOT a spolupráce s ROT, vedení center turistické informace, tvorba svazků mezi obcemi

Nabídka destinace cestovního ruchu Proč musíme spolupracovat? LOKÁLNÍ (MÍSTNÍ) ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU = DMC (destination management company – Společnost destinačního managementu)??

Nabídka destinace cestovního ruchu primární nabídka destinace (motivace: přírodní potenciál, památky, akce); sekundární nabídka destinace (suprastruktura, infrastruktura cestovního ruchu, všeobecná infrastruktura); přístupnost destinace; image destinace; přiměřená cena

Dĕkuji za pozornost piotr.gryszel@ue.wroc.pl