Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Energetická hodnota potravin (EH)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Sacharóza – výroba cukru
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Komunikace a interakce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Úvodní lekce, opakování
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Sacharidy.
Černý Petr slovní zásoba ovoce − rusky
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Polysacharidy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
pedagogických pracovníků (NÚV).
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jsou složeny z více než 10 monosacharidových jednotek; Patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky); V přírodě mají funkci stavebních nebo zásobních látek; Nemají sladkou chuť.

Škrob Je složen z velkého počtu molekul glukózy; Je zásobní látkou rostlin; Je to bílý prášek bez chuti a vůně je konečným produktem fotosyntézy; Vyrábí se z brambor a obilovin; Skládá se ze dvou složek: amylóza – rozpouští se ve vodě; amylopektin – ve vodě bobtná.

Nachází se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách; Není alkoholicky zkvasitelný; Zahříváním se tvoří škrobový maz a jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza; Pražením se tvoří dextrin; Používá se v potravinářství a k výrobě glukózy.

Celulóza Je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; Ve vodě je nerozpustná; Pro člověka je nestravitelná.

Vláknina: Neposkytuje žádnou energii; Zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení (důležité u redukčních diet); Urychluje pohyby střev, vyprazdňování, chrání před chronickou zácpou; Urychluje vylučování tuků a cholesterolu; Negativa: urychluje průchod tráveniny, a tím se snižuje vstřebávání některých důležitých látek.

Glykogen Zásobní látka živočichů; Nachází se v játrech a svalech; Je tvořen glukózou; Při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu, která je následně uvolňována do krve; Svalový glykogen se štěpí pro potřeby daného svalu a slouží jako zdroj energie pro svalovou práci.

Inulin Je tvořen fruktózou; Nachází se jako zásobní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, artyčokách, černém kořeni a chřestu; Využití ve stravě diabetiků. Slunečnice topinambur a její hlízy Artyčoky

Pektiny Obsahují kyselinu polygalakturonovu, která způsobuje rosolovatění; Zdrojem jsou banány, švestky, jablka, meruňky, angrešt, černý rybíz, dýně, červená řepa aj.; Neposkytují energii; Působí na střevní peristaltiku; Ovlivňují příznivě složení střevní mikroflóry; Zabraňují rozvoji škodlivých hnilobných bakterií.

Odvádějí z organismu těžké kovy; Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str.170–172. PaeDr. BULKOVÁ, V. NAUKA O POŽIVATINÁCH I. část. 1. vyd. Brno: vyd. IDV PZ v Brně, 1999. 204 s. ISBN 80- 7013-293-0. str. 34–35. Obrazový materiál: Onlymyself65536. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_Starch.JP G>

Okram. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulk_recycled_cell ulose.jpg> Paul Fenwick. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunroot_flowers.jp g> Kou07kou. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topinambours.JP G> Pepperedjane. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Artichokes_being_ cooked.jpg>

Steve Hopson. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bananas.jpg> Darkone. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stachelbeere_%28 Ribes_uva-crispa%29.jpg> Danielle Scott. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bake_these_%28p umpkins_in_Toronto%29.jpg>