Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Jsou složeny z více než 10 monosacharidových jednotek; Patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky); V přírodě mají funkci stavebních nebo zásobních látek; Nemají sladkou chuť.
Škrob Je složen z velkého počtu molekul glukózy; Je zásobní látkou rostlin; Je to bílý prášek bez chuti a vůně je konečným produktem fotosyntézy; Vyrábí se z brambor a obilovin; Skládá se ze dvou složek: amylóza – rozpouští se ve vodě; amylopektin – ve vodě bobtná.
Nachází se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách; Není alkoholicky zkvasitelný; Zahříváním se tvoří škrobový maz a jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza; Pražením se tvoří dextrin; Používá se v potravinářství a k výrobě glukózy.
Celulóza Je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; Ve vodě je nerozpustná; Pro člověka je nestravitelná.
Vláknina: Neposkytuje žádnou energii; Zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení (důležité u redukčních diet); Urychluje pohyby střev, vyprazdňování, chrání před chronickou zácpou; Urychluje vylučování tuků a cholesterolu; Negativa: urychluje průchod tráveniny, a tím se snižuje vstřebávání některých důležitých látek.
Glykogen Zásobní látka živočichů; Nachází se v játrech a svalech; Je tvořen glukózou; Při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu, která je následně uvolňována do krve; Svalový glykogen se štěpí pro potřeby daného svalu a slouží jako zdroj energie pro svalovou práci.
Inulin Je tvořen fruktózou; Nachází se jako zásobní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, artyčokách, černém kořeni a chřestu; Využití ve stravě diabetiků. Slunečnice topinambur a její hlízy Artyčoky
Pektiny Obsahují kyselinu polygalakturonovu, která způsobuje rosolovatění; Zdrojem jsou banány, švestky, jablka, meruňky, angrešt, černý rybíz, dýně, červená řepa aj.; Neposkytují energii; Působí na střevní peristaltiku; Ovlivňují příznivě složení střevní mikroflóry; Zabraňují rozvoji škodlivých hnilobných bakterií.
Odvádějí z organismu těžké kovy; Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str.170–172. PaeDr. BULKOVÁ, V. NAUKA O POŽIVATINÁCH I. část. 1. vyd. Brno: vyd. IDV PZ v Brně, 1999. 204 s. ISBN 80- 7013-293-0. str. 34–35. Obrazový materiál: Onlymyself65536. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_Starch.JP G>
Okram. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulk_recycled_cell ulose.jpg> Paul Fenwick. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunroot_flowers.jp g> Kou07kou. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topinambours.JP G> Pepperedjane. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Artichokes_being_ cooked.jpg>
Steve Hopson. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bananas.jpg> Darkone. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stachelbeere_%28 Ribes_uva-crispa%29.jpg> Danielle Scott. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bake_these_%28p umpkins_in_Toronto%29.jpg>