Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Název prezentace (DUMu)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Název projektu: Moderní škola
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Název vzdělávacího materiálu
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Analýza konkurenčního prostředí
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Správa sociálního zabezpečení
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Autor: Kouglová Rita Název : VY_32_INOVACE 14C_07 Téma Zimní příroda
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Orientujeme se v prostoru
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Výzkum v sociální práci
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Život bez střeva , Praha.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané Tereza Čepilová Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy Sedmá olomoucká sociologická konference 18. 10. – 20. 10. 2017

Výzkumy rodiny Téma součástí širšího výzkumu na disertační práci Role babičky v české rodině od 2. pol. 20. století. Pohled tří generací žijících na Pardubicku Současné české odborné práce o rodině – představa nukleární rodiny, zkoumání jiných forem současné české rodiny Prarodiče spíše na okraji odborného zájmu

„Dělání“ rodiny Rodina jako jednotka interagujících osob – jejich vzájemné interakce a z nich vyplývající vztahy rodinu zakládají Zahraniční koncept doing family Vytváření a udržování vztahů skrze každodenní interakce – sledování určitých aktivit, rodinných rituálů, zvyků, vzájemné komunikace Role babičky – děti ji definují skrze to, co by babičky dělat měly nebo dělají; babičky skrze to, co by dělat neměly K roli babičky bude přistoupeno jako k roli získané, kterou je třeba si zasloužit

(Rodinné) praktiky Jeden z nástrojů sociologické analýzy Přístup využívající praktiky (practice approach) – rutinní jednání a užívání praktik reprodukuje soubor vztahů, uvnitř kterých jsou tyto aktivity vykonávány; důraz kladen na aktivní každodenní opakující se jednání U praktik lze rozlišovat způsoby jejich provozování podobné návodu k použití (de Certeau) Praktiky sestávají ze specifických mentálních a tělesných aktivit často spojených s užitím konkrétního předmětu (Reckwitz)

Východisko a cíl výzkumu Dělání konkrétního příbuzenského vztahu (dělání babičky) skrze konkrétní praktiky (př. čtení), jež mohou být vykonávané specifickým způsobem (př. čtení pohádek před spaním), který je určen souhrou tělesných a mentálních aktivit často doplněných specifickým předmětem (sezení a držení knihy, dovednost čtení, pohádková kniha) Cíl výzkumu: identifikovat praktiky, které v očích vnoučete status babičky zakládají

Výzkumné otázky, vzorek, metody Jaké praktiky využívají ženy k získání statusu babičky pohledem jejich vnoučat? Jaké aspekty dělání babičky můžeme rozlišit v závislosti na identifikovaných praktikách? Vzorek Vnoučata - žáci z 1. tříd 2 základních škol v Pardubicích Metody Polostrukturované rozhovory

Dělání babičky Identifikovány 3 aspekty dělání babičky – pohled vnoučat Zabezpečení vnoučete Věnování se vnoučeti Předávání znalostí a dovedností

Zabezpečení vnoučete Zabezpečení vnoučete ze strany babičky v době, kdy rodič nemůže Hlídání - Vyzvednutí ze školy Zabezpečení vnoučete po dobu trávenou s babičkou Uspokojení potřeb - Vaření Zajištění psychického bezpečí – Nenechávání dítěte samotného Zajištění fyzického bezpečí – Zákazy týkající se manipulace s nebezpečnými předměty

Věnování se vnoučeti Věnování pozornosti prostřednictvím dárků Obdarovávání Zajištění zábavy prostřednictvím společných činností Hraní Procházky Povídání Čtení Výlety Kulturní akce

Předávání znalostí a dovedností Během pomoci babičce s určitou činností Zahradničení Pomáhání v domácnosti Péče o zvířata Během společné činnosti Vyrábění a výtvarné činnosti Během vyprávění o rodině a předcích Vyprávění o starších generacích (při prohlížení fotografií)

Závěr Identifikované praktiky jsou pestré → role babičky nespočívá jen v hlídání předpokládají osobní kontakt babičky s vnoučetem → může ovlivnit, zda je pokrevně příbuzná babička vnímaná vnoučetem jako babička nebo nikoliv jsou velmi obecné → jejich využíváním se může stát babičkou i žena pokrevně nepříbuzná jsou finančně nenáročné → finanční zázemí babičky není pro vykonávání role podstatné

Děkuji za pozornost