Regionální seminář na téma Sociální bydlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Senioři a Strategie pro Brno Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát města Brna 31. Březen 2011, Jihlava, Rodinná politika v centru pozornosti.
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Rapid Re-Housing – Brno (Projekt – partneři Město Brno, IQ Roma servis, Ostravská univerzita) Karel A. Novák.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Příprava projektů OP Z – základní informace
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Ing. Aneta Hornychová Vedoucí realizačního týmu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Příprava programového období 2014–2020
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Rapid Re-Housing Brno IQ Roma servis.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PhDr. Eva Ferrarová Ph. D. Mgr. Lenka Ebringerová
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Ing. Alice Hříbalová - VP
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Řídící výbor – , hod. Městský úřad Český Krumlov projekt „MAPII – ORP Český Krumlov“ reg. č. CZ /0.0/0.0/17_047/
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
Sociální bydlení – úvod do problematiky
Terénní krizová služba
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Projekt Rapid re-housing (Pilotní testování rychlého zabydlení rodin s dětmi) Regionální seminář na téma Sociální bydlení 23. listopadu 2017, Hradec Králové Renata Haráková

Popis projektu: Realizace: 1. dubna 2016 – 30. března 2018 Sociální inovace - zavedení modelu housing first do českého prostředí (bydlení především) = co nejrychleji zabydlet lidi v bytové nouzi – zakládá se na myšlence, že stabilní a důstojné bydlení vede k postupnému zlepšování života i v jiných oblastech Cíl: 50 rodinám s dětmi poskytnuta možnost bydlet v obecních bytech – jedná se o rodiny, které žili na území města Brna ve stavu bytové nouze (nebytové prostory, ubytovny, azylové domy, přelidněné domácnosti apod.)

Realizátoři a podmínky projektu: Nositelem projektu je OSP MMB (řízení a koordinace projektu; metodická garance sociální práce; správa bytového fondu), projektovými partnery jsou IQ Roma servis (sociální práce v rodinách), Ostravská univerzita (výzkum a evaluace projektu) a nizozemská organizace HVO Querido Discus (školí projektový tým). Podmínky pro vstup do projektu: a) intenzivní sociální podpora (min. 1 x týdně návštěva), b) dodržování nájemní smlouvy = řádné placení nájmu + řádný přístup ke svěřenému majetku + řádný přístup k sousedům, c) souhlas s výzkumem.

Podmínky a popis realizace V týdnu 18. – 22. dubna 2016 proběhlo sčítání rodin (tzv. registry week) , které jsou ve stavu bytové nouze nebo jsou jí přímo ohroženy. Tyto rodiny byly sečteny formou zhodnocení bytové situace a následného vyplnění dotazníku. Bylo tak identifikováno 421 rodin ve stavu bytové nouze na území města Brna. V červnu 2016 bylo na Komisi sociálně – zdravotní a za účasti notáře 50 rodin vylosováno a 10 náhradníků vylosováno. V květnu 2017 získala bydlení poslední rodina. V srpnu 2017 začalo prodlužování nájemních smluv. K 23. listopadu 2017 byla nájemní smlouva prodloužena 30 nájemcům z 31 = aktuálně 96 % úspěšnost.

Spolupráce MMB a IQRS: IQ Roma servis – 4,5 úvazku sociálních pracovníků + 0,5 metodický pracovník + 2 peer pracovníci na DPP Bytový odbor MMB – 0,5 úvazku (zajištění bytů a nájemních smluv) Odbor sociální péče MMB – 1,0 úvazku metodický garant sociální práce I – metodické vedení, mediace mezi pronajímatelem a sociálním pracovníkem, podpora klienta v krizových situacích (sousedské vztahy, neplacení nájmu) a jeho potřebách (jednání s Úřadem práce, využití nábytkové banky) + 0,5 úvazku metodický garant sociální práce II – podpora dětí (jednání s pracovníky SPOD, se školami a školkami, zajištění doučování, specializovaných lékařů…)

Spolupráce MMB a IQRS: Spolupráce: - bytová oblast - podklady pro nájemní smlouvy, informace o neplacení nájmu, informace o problémech v domě - sociální oblast – pravidelné klientské porady (3,5 hodin týdně), 1x měsíčně metodické porady, společné supervize - projektová oblast – setkání projektového týmu, systémové nastavení a společná rozhodnutí (kdo zůstane v bytě při roztržce partnerů, „rasistický“ klient, nastavení přímé platby) přesné vymezení kompetencí přesný postup při potížích (př. placení nájmu a sousedské neshody) vytvoření platformy pro sdílení informací - okamžité předání závažných skutečností (policie v domě, změna dávek) a pozitivních výsledků (zaměstnání, vzdělávání, zlepšení zdravotního stavu)

Další projekty: Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně (1.dubna 2017 – 31. března 2020) 65 jednotlivců bez domova získá bydlení v obecních bytech (vedoucí + 4 pracovníci v přímé práci) 50 domácností v dostupných bytech nastavení systému sociálního bydlení – přidělování dalších sociálních bytů v rámci Pravidel pronájmu – 3 sociální pracovníci Prevence ztráty bydlení (od ledna 2018) zapojení 9 MČ – jeden dluhový poradce + 4 sociální pracovníci pro prevenci (z toho 3 v příspěvkové organizaci) Sociálně nájemní agentura zpřístupnění bytů na soukromém trhu s byty pro klienty OSP MMB IROP + ITI – rekonstrukce více než 120 bytů jako byty sociální (vs. principy desegregace)

Konec prezentace Děkuji za pozornost e-mail: harakova.renata@brno.cz