Podpora dětského čtenářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
Centrum dětského čtenářství Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Školní družina a internát „ÚSMĚV“ při ZŠ, Opava, Havlíčkova 1, p.o.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Klub dětských knihoven SKIP10
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Et Lettera psaní obrázků, kreslení slov Příležitosti pro knihovny Praha 6/2015 Eva Vojtíšková Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Projekty na podporu čtenářství I. děti Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Klub dětských knihoven.
Září Školní řád  začátek vyučování  chování  omlouvání absencí (jednodenní nepřítomnost, vícedenní nepřítomnost  odhlašování obědů, provoz jídelny.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
KLUB DĚTSKÝCH KNIHOVEN Střední Čechy Regionální valná hromada SKIP února 2016, Městská knihovna Kladno.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
Venkovní aktivity na podporu čtenářství
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Rodičovská schůzka září 2017.
Aktuální informace o stavu
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
Čtenářsky podnětné prostředí
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Příležitost pro knihovny a společnost
S knížkou do života – BOOKSTART
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Statutární město Ostrava
S knížkou do života – BOOKSTART
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Vzdělávací aktivity ÚSTR
Š A B L O N Y II.
Pedagogická knihovna.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Podpora dětského čtenářství www.kjm.cz Podpora dětského čtenářství Mgr. Pavlína Lišovská Centrum dětského čtenářství Knihovna pro děti a mládež Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Centrum dětského čtenářství www.kjm.cz Centrum dětského čtenářství založeno 1. 1. 2009 při KJM v Brně (2. největší veřejná knihovna v ČR) Podnět pro založení: potřeba zajištění a koordinace činností na podporu dětského čtenářství na Moravě Přímá i nepřímá podpora dětského čtenářství Akce dotovány z prostředků knihovny (jsme příspěvková organizace) a se spolupodílem SKIP ČR, Ministerstva kultury ČR a projektů EU Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Přímá a nepřímá podpora DČ www.kjm.cz Přímá a nepřímá podpora DČ Přímá podpora: Dopolední vzdělávací programy pro školy (MŠ, ZŠ i SŠ, ale SŠ spadají pod jiné oddělení) Odpolední programy pro veřejnost (autorská čtení, tematické výstavy, soutěže pro děti, čtení k výročím, literárně-výtvarná a pohybová dílna aj.) Family Fest, Noc s Andersenem, Den vědy, Ghetto Fest, Den dětí... Nepřímá podpora: Další profesní vzdělávání knihovníků semináře CDČ – v roce 2017: 10. května 2017 – Kritické myšlení v knihovnách 21. – 22. června 2017 – Didaktické pomůcky a hry 18. – 19. října 2017 – Chceme dětem číst 9 – Literatura pro malé a ještě menší Databanka vzdělávacích knihovnických programů Elektronický časopis Impulsy Spolupráce s učiteli z různých typů škol, Přednášky Půjčování deskových her a Lekotéky (didaktické pomůcky a hry) Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Semináře CDČ www.kjm.cz Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Vzdělávací programy pro školy (mateřské školy a základní školy) www.kjm.cz Vzdělávací programy pro školy (mateřské školy a základní školy) Zohledňujeme aktuální témata a potřeby školy Respektujeme Rámcové vzdělávací programy pro příslušný typ školy klíčové kompetence vzdělávací oblasti průřezová témata Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Ukázka úpravy nabídky programů www.kjm.cz Ukázka úpravy nabídky programů Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Programy pro mateřské školy www.kjm.cz Programy pro mateřské školy Aktuální nabídka: Pirátské dobrodružství, Na cestě kolem světa, Pod hladinou, Kdo vám přeje dobrou noc?, Cesta do pravěku, Ten dělá to a ten zas tohle!, Lidské tělo, Cestou necestou Programy zohledňují také dětský svět her a potřebu objevování světa vlastní zkušeností Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Fotky ze vzdělávacích programů www.kjm.cz Fotky ze vzdělávacích programů Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

www.kjm.cz Poprvé do školy – Poprvé do knihovny Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka Pro 1. třídy: Šňůrka plná písmenek Zapojeno do projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka Pasování prvňáčků na rytíře knih a čtenáře knihovny (říjen)  Knihovnická abeceda s opičkou Rozárkou (říjen – prosinec)  návštěvy Královny knih (leden – květen)  Klíčování (červen) = předání knihy z projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka Další programy v nabídce pro 1. třídu ZŠ Pirátské dobrodružství, Lesní dobrodružství, Pod hladinou, Pestrobarevný svět, Ať žije cirkus!, Cesta do pravěku, Cestou necestou, Pohádky, Vzhůru do vesmíru! Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Pasování prvňáčků www.kjm.cz Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Klíčování www.kjm.cz Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Další programy pro základní školy a střední školy www.kjm.cz Další programy pro základní školy a střední školy Programy již zmíněné lze využít i ve vyšších ročnících 1. stupně po náležité úpravě Další nabídka – 1. stupeň: Bajky, Příběh ročních období, Dobrodružství pod pantografem (CZ-SK), Neotesánek, Brněnské pověsti, Kouzlo skryté ve verších, Tajemství deníků, Brněnské pověsti, Nejoblíbenější trojlístek: fantasy, horor a sci-fi, Smějeme se každý den, Děti se žlutou hvězdou, Knihovnická abeceda s opičkou Rozárkou 5. třída až 2. stupeň: Děti se žlutou hvězdou, Brněnské pověsti, Neotesánek, Nejoblíbenější trojlístek: fantasy, horor a sci-fi, Smějeme se každý den, Mediální gramotnost: Reklama, Mediální gramotnost: Zpravodajství, Pánem svého času aneb Time management, Osmičky ve znaku 2. stupeň až střední školy: Velký příběh knihy, Mediální gramotnost: Reklama, Mediální gramotnost: Zpravodajství, Pánem svého času aneb Time management, Osmičky ve znaku Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Čtenářská dílna www.kjm.cz Nový koncept programu v nabídce vzdělávacích programů pro školy Zaměřeno na čtenářskou gramotnost Tiché čtení a následná práce s textem Pro učitele: Učitelé si mohou čtenářskou dílnu a různé metody vyzkoušet sami na sobě v rámci workshopu Čtenářská gramotnost pro pedagogy Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Pro teenagery www.kjm.cz Volnočasová nabídka programů v odpoledních hodinách – např. Literární dílny, Dračí doupě, Etuda pro tužku a papír, Deskománie, Cestuj! aj. Vytvořen prostor pro relaxaci, klidné učení i zábavu Možnost půjčovat si nejen knihy, ale i deskové hry, notebook a DVD Maheniks – velký komiksový festival – přednášky, workshopy, cosplay přehlídka... Noc bez Andersena – nocování a program v knihovně pro mládež Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

www.kjm.cz Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Bezbariérová knihovna www.kjm.cz Bezbariérová knihovna Součást celospolečenského života v Brně Zohledňujeme i potřeby handicapovaných osob Knihovna pro nevidomé a slabozraké (zal. 1976) Projekt Ruku v ruce Realizován 2010-2012, udržitelnost do 2017 Pro děti s různými typy handicapů a ze sociálně znevýhodněných rodin  překlenutí informačních bariér Spolupráce s neslyšícími Programy jsou integrační, nutnost točit videopozvánky na akci, na akci musí být tlumočník, do detailu naplánovaný program Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Integrační program s neslyšícími www.kjm.cz Integrační program s neslyšícími Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Projekt 2016 – Od hraní ke čtení aneb Malí a ještě menší v knihovně www.kjm.cz Projekt 2016 – Od hraní ke čtení aneb Malí a ještě menší v knihovně Program Dobrodružství opičky Rozárky (od června 2013) pro děti od dvou do pěti let, rodiče jen jako pomocníci literárně-pohybová a výtvarná dílna na vybrané téma Klub maminek (od listopadu 2012) dvakrát měsíčně setkání rodičů na mateřské dovolené, kteří mají děti do 3 let program je zacílen na rodiče, jejich seberealizaci Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Klub maminek a Dobrodružství opičky Rozárky www.kjm.cz Klub maminek a Dobrodružství opičky Rozárky Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

www.kjm.cz Projekt 2017 – Knihovna spojuje – mezigenerační a klubová činnost v KJM Projekt věnovaný podpoře sdílení vzájemné radosti ze společných aktivit Mezigenerační – autorská čtení (Pavel Čech, Eva Papoušková, Michaela Fišarová, Petra Dvořáková) Klubová – Čtenářský klub (děti 8-12 let) Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Čtenářský klub pro děti www.kjm.cz Čtenářský klub pro děti setkávání 1x za 3 týdny malí knihomolové 8-12 let úvodní motivační část („beseda“) práce s knihou – dílna čtení reflexe setkání a nabídka knih k četbě z každého setkání odcházejí s knihou čtenářské karty Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Čtenářský klub www.kjm.cz Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Téma: Tajuplný svět příběhů ČR: 337 škol, 37 073 žáků www.kjm.cz Záložka do knihy spojuje školy – mezinárodní projekt pro školní knihovny již 8. ročník Téma: Tajuplný svět příběhů ČR: 337 škol, 37 073 žáků SR: 797 škol, 101 175 žáků nyní probíhá vyhodnocení Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

www.kjm.cz Gymnázium Teplice 14. základní škola Plzeň Gymnázium dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Nové výzvy a podněty pro práci www.kjm.cz Nové výzvy a podněty pro práci Široká nabídka, kterou je třeba pravidelně inovovat Projekt BookStart Vytváření čtenářských návyků od útlého věku je důležitou součástí rozvoje lidské osobnosti Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

Děkuji za pozornost. Mgr. Pavlína Lišovská cdc@kjm.cz www.kjm.cz Děkuji za pozornost. Mgr. Pavlína Lišovská cdc@kjm.cz www.facebook.com/kjmbrno Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.