1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Nástroje územního plánování
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Úvod do problematiky OPŽP
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PRIORITNÍ OSA 3: Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí
zelená linka: PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Lucie Landová Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Schválením žádosti projekt nekončí
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Integrovaný regionální operační program
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program životní prostředí
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Stavební právo.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Informace o vyhlášených výzvách
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Transkript prezentace:

1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP

Územní studie krajiny (ÚSK) Integrovaný regionální operační program Výzva č. 9 ÚZEMNÍ STUDIE (příjem žádostí 8. 10. 2017- 4. 7. 2017) EFRR 85% státní rozpočet 5% vlastní zdroje 10% MŽP zajišťuje 10 % kofinancování z NPŽP v rámci Výzvy č. 14/2016 Národního programu Životní prostředí (NPŽP) projekty vycházející z ÚSK je možné hradit z OPŽP 2014-2020, PO 4, SC 4.3 či z národních programů v gesci MŽP

NPŽP - Výzva č. 14/2016 Cíl výzvy: podpora zpracování územních studií krajiny, které budou sloužit jako odborné komplexní dokumenty umožňující koncepční víceoborový přístup k řešení krajiny s využitím koordinační úlohy územního plánování. Příjem žádostí: od 1. 12. 2016 do 31. 12. 2019, nebo do vyčerpání alokace Oprávnění žadatelé: obce s rozšířenou působností Výše podpory: max. 10 % celkových způsobilých výdajů Alokace: 35 mil. Kč Období realizace: do 31. 12. 2020 Předmět podpory: kofinancování projektů podpořených ze SC 3.3. IROP Způsobilé výdaje: stejné jako v IROP

Hlavní podmínky ÚSK budou pořízeny v souladu s Metodickým pokynem k vypracování zadání ÚSK (vydalo MMR a MŽP v 02/2016 pod názvem „ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY pro správní obvod obce s rozšířenou působností“) vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace v rámci SC 3.3. IROP Územní studie řeší krajinu podrobně ve všech souvislostech ve vazbě na Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR, Strategii ochrany biologické rozmanitosti v ČR, Státní politiku životního prostředí ČR 2012-2020, Strategický rámec udržitelného rozvoje, Aktualizaci Státního programu ochrany přírody a krajiny ČR a Evropskou úmluvu o krajině na území správního obvodu ORP.

Podání žádosti Administrace probíhá na SFŽP K žádosti: kopie zadání ÚSK a kopie zpracované ÚSK, RoPD z IROP Žádosti podléhají kontrole úplnosti a formální správnosti a kontrole přijatelnosti Odborný posudek MŽP: hodnocení souladu zpracované ÚSK s metodickým pokynem zejména v bodech: stanovení cílové vize krajiny, návrh ochrany a rozvoje hodnot krajiny a využití krajinných potenciálů, návrh řešení problémů, snižování ohrožení a předcházení rizikům v krajině

Závěrečné vyhodnocení akce Doklad o vložení dat o studii do Evidence územně plánovací činnosti (kopie registračního listu)

Podpora vybraných opatření v ÚSK Dotační programy MŽP pro posílení ekologické stability krajiny: Operační program Životní prostředí 2014 – 2020 Program péče o krajinu Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

OPŽP 2014-2020, Specifický cíl 4.3 Podporované aktivity: Zprůchodnění migračních bariér pro vodní a suchozemské živočichy a opatření k omezování úmrtnosti živočichů spojené s rozvojem technické infrastruktury Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur (zakládání či obnova ÚSES, interakčních prvků, VKP, liniové a skupinové výsadby dřevin, vytváření a obnova vodních prvků s ekostabilizační funkcí) Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů Zlepšování druhové, věkové a prostorové struktury lesů (s výjimkou lesů ve vlastnictví státu) zařízených LHP mimo ZCHÚ a území soustavy Natura 2000 Realizace přírodě blízkých opatření cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu, a adaptaci na změnu klimatu Výše podpory v rozmezí 60% (malé vodní nádrže) až 100% (ÚSES, revitalizace toků)

Žadatelé: široký okruh žadatelů s výjimkou fyzických osob (a pozemkových úřadů => PRV) Administrace OPŽP PO 4: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR/Státní fond životního prostředí ČR Podání žádostí: prostřednictvím IS KP2014+ Příjem žádostí: dle vyhlášených výzev na www.opzp.cz - kolové výzvy v roce 2018 – 1.2. – 4.4.; 15.6. – 10.9. Forma a výše podpory: u vybraných opatření dotace až do výše 100% CZV, min. CZRV 250 tis. Kč Pravidla pro žadatele a příjemce podpory (opatření, způsobilé výdaje, kritéria přijatelnosti, doklady k žádostí atd.) www.opzp.cz

Národní programy Program péče o krajinu Podprogram pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí – PPK B - B.2 Péče o krajinné prvky B.2 a) Péče o významné krajinné prvky územního systému ekologické stability (ÚSES) B.2 b) Péče o památné stromy, jejich skupiny a stromořadí a další významné stromy, jejich skupiny a stromořadí B.2 c) Výsadby nelesní zeleně plnící krajinotvornou funkci B.2 d) Vytváření drobných přírodních prvků v krajině Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Podprogram 115 164 – Adaptační opatření pro zmírnění dopadů klimatické změny na vodní ekosystémy Podprogram 115 165 – Adaptační opatření pro zmírnění dopadů klimatické změny na nelesní ekosystémy Podprogram 115 166 – Adaptační opatření pro zmírnění dopadů klimatické změny na lesní ekosystémy

Program péče o krajinu - PPK Administrace podprogramu: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Sběrná místa žádostí: regionální pracoviště AOPK ČR Příjem žádostí: každoročně po vyhlášení výzvy na webu MŽP a AOPK ČR Forma a výše podpory: prostředky neinvestičního charakteru na opatření realizovaná v daném roce (nelze víceleté akce), dotace až do výše 100% Alokace podprogramu: 25 mil. Kč ročně Výzva – vyhlášení nejpozději do února, příjem žádostí 30 dní Směrnice MŽP č. 1/2015 www.mzp.cz www.dotace.nature.cz

Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Žadatelé: fyzické a právnické osoby s právním vztahem k pozemkům na nichž má být opatření realizováno (nebo na základě pověření) Administrace podprogramu: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR/MŽP Sběrná místa žádostí: regionální pracoviště AOPK ČR Příjem žádostí: stavební akce průběžně/nestavební 1.3. – 30.9. aktuálního roku /lze i víceleté akce) Forma a výše podpory: dotace až do výše 100 %, max. výše dotace 250 tis. Kč (u vodních ekosystémů max. 1 mil. Kč) Alokace podprogramů: 30 mil. ročně Směrnice MŽP č. 6/2009 www.dotace.nature.cz

Prostor pro vaše dotazy…