Moje práce na Broumovsku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora meziobecní spolupráce Aktuální stav realizace projektu Jaromír Jech Ředitel supervizor projektu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Velké Meziříčí 2005 Partnerství pro Vysočinu. Zdenka Švaříčková Škola obnovy a rozvoje venkova Luka nad Jihlavou.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Víme opravdu, co to je LEADER?
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Valná hromada DSO Tišnovsko Tišnov 10. prosince 2014 PROJEKT „PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE“ (CZ.1.04/4.1.00/B )
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Jana Vavryčuková manažerka
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Strategie regionu, obce
LEADER metoda pro oživení venkova
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výsledky dotazníkového šetření všech CSS
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
I. Setkání se starosty obcí
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Informace o vyhlášených výzvách
Transkript prezentace:

Moje práce na Broumovsku Hana Colby MAS Broumovsko+, z. s. Dobrovolný svazek obcí Broumovska Konference Výkvěty 22. 4. 2016 Svou prezentaci jsem nazvala Moje práce na Broumovsku, do svého rodného kraje jsem odešla v listopadu 2013. Dnes bych tu ráda řekla pár slov o svých dvou zaměstnáních – práci pro Dobrovolný svazek obcí Broumovsko a Místní akční skupinu Broumovsko+. Obě organizace jsou si v mnohém totiž podobné. Broumovsko má tu výhodu, že hranice SO ORP, DSO a MAS jsou totožné. Ač jsem tedy před půl rokem změnila práci a začala pracovat pro MASku, stále pracuji pro stejné území.

DSO Broumovsko Projekt meziobecní spolupráce v oblastech odpadového hospodářství, školství, sociálních služeb a servisu samosprávám Na Broumovsku je 14 obcí, z toho 3 města a 11 vesnic. Mnoho ze zdejších starostů je neuvolněných – to znamená, že obec řídí až po práci, není to jejich hlavní zaměstnání. Nejen z toho důvodu bylo pro obce logické se spojit v Dobrovolný svazek obcí a některé věci řešit společně, nebo se o nich radit. V DSO jsem pracovala na projektu meziobecní spolupráce jako koordinátor meziobecní spolupráce. Cílem tohoto projektu bylo rozvíjet spolupráci mezi jednotlivými obcemi v oblastech, které nejsou izolované jen na jednu konkrétní obec, ale je vhodné, když se řeší koncepčně (a zároveň jsou v kompetenci obcí). Oblasti, na které jsme se zaměřili byly tedy: odpadového hospodářství, sociální oblast, školství a servis samosprávám. V oblasti odpadového hospodářství se nám podařilo z dotací zbudovat 4 malé kompostárny, vybavit celé území kontejnery na separovaný odpad a začít s motivačním systémem sběru odpadu – kdo víc vytřídí, míň zaplatí. Odpadové hospodářství je velkým sdíleným tématem i nadále.

MAS Broumovsko+ Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Komunitně vedený místní rozvoj - zapojení partnerů na místní úrovni při vytváření a provádění místních strategií - pomáhá v daném území a společenství vytvořit přechod k udržitelnější budoucnosti. Po dvou letech práce pro DSO jsem po ukončení projektu začala pracovat v Místní akční skupině Broumovsko+. Co je MAS? Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a obcí, které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů pro svůj region. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. ZÁKLADNÍ PRVKY MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY - partnerství mezi veřejným, podnikatelským a neziskovým sektorem vytvářená odspodu - na rozhodující úrovni nemají zástupci žádného sektoru či zájmové skupiny nadpoloviční většinu kompaktní území venkovského regionu Komunitně vedený místní rozvoj - metoda pro zapojení partnerů na místní úrovni, včetně občanské společnosti a místních ekonomických subjektů při vytváření a provádění místních integrovaných strategií, které pomáhají v daném území a společenství vytvořit přechod k udržitelnější budoucnosti.

OPŽP A PRV OPŽP – jedno opatření na výsadby v extravilánu – pro mě to znamená, že budu pomáhat zejména starostům napsat a administrovat dotaci na výsadbu zejména alej. Aleje jsou prvek, který má v barokní krajině Broumovska naprosto nezastupitelnou úlohu. Druhým programem, který budu administrovat, je Program rozvoje venkova. I zde budu hodně pracovat s obcemi, například na rekonstrukcích lesních a polních cest a pozemkových úpravách.

Jak mi studium pomohlo k tomu, co nyní dělám?

Jak studium ovlivnilo, co nyní dělám? jak dělám to, co dělám?

Děkuji za pozornost! Hana Colby MAS Broumovsko+