Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
model fungování a praxe
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Člověk a vývoj civilizace
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Společenská odpovědnost ve školství
Název projektu: Moderní škola
Techniky práce s mentálně postiženými
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Pracovní porada Pracovní list.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní informace o poskytovateli
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Specifika práce s mladými lidmi v nízkoprahových programech pro děti a mládež Proxima Sociale o.p.s.​ Pavlína Mádlová mezinárodní konferencE v rámci PRojektu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Terapeutické komunity
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Úvodní a seznamovací hry
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Rovnice HRA.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
REFORMANDA 2030: Úvodní SWOT analýza strategické komise
Klíčové aktivity projektu
Jean Jacques Rousseau (1712–1778)
REFORMANDA 2030: Úvodní SWAT analýza strategické komise
Výzkum v sociální práci
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí Bc. Monika Jelínková - 20. 10. 2017 Teplice Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí

Výuka etiky Nauka o fungování, volba dobrého?, nepsaná pravidla a normy, kodexy – vznikalo z dobrých úmyslů, teorie Příběh: Pochod smrti

Co to je ETIKA? léčba, pomoc, péče, terapie?? etika je život sám! reflexe, co dělám, tzv. úkrok stranou, za „To“ vydržet útok otázek vztahů péče – hřištěm je pole pečování odvaha a otevřenost vůči jinakosti každého člověka my dáváme odpovědi – tzn. odpovědnost.

Různá pojetí etiky profesionální administrativní aktivistické filantropické Automatickou součástí výkonu sociální práce Kodex jako opora a ochrana Lze pojímat také jako spravedlnost, kompetenci k rozhodování a svobodu lidských práv Důraz na lidskost

Různé profese, které se potkávají při pečování o klienta Společné: péče vyžaduje partnerství a spolupráci! Kvalitu života lze ovlivnit pomocí screeningu, včasnou diagnózou, farmakoterapií, vhodnými aktivitami, správnou životosprávou a profesionálním přístupem.

Stadia demence Strategie P- PA- IA P poradenství, podpora, DOHLED PA POMOC, programové aktivity IA individualizované aktivity, PÉČE, doprovázení. Dle příznaků Matoušek(2013) krade kontrolu nad svým životem boj o důstojnost základní potřeby, málo komunikace, uzavírání se.

Co potřebuje senior s demencí? Staré pojetí – lékařskou ústavní péči Nové pojetí – zařízení podobná domovu, s důrazem individualizované péče.  

Poskytujeme pomoc a podporu Seniorům s demencí Rodinám a blízkým Zájemcům z řad veřejnosti Pečujícím o osobu s D. Pozůstalým DSA Ostatním pracovníkům, studentům, stážistům Informace Podpora vlastní identity a emoční složky (nebýt izolován) Respekt, zájem, bezpečí Praktické potřeby sebepéče a sebeobsluhy Spirituální podporu ……………………..

Etická dilemata Dle zúčastněných stran Dle úkonů péče Denně se musí pečující mnohokrát rozhodnout…komu, kolik péče? (Všichni mohou být někde zranitelní a zaslouží si mou péči.)

Etická dilemata v každodenní praxi Co dělám když pečuji Co v těchto situacích pomáhá Pozorně sleduji – dívám se, naslouchám, zjišťuji. Hledám, co je potřeba udělat, určuji pořadí Samotná práce – kompetence peč.+ okolní zdroje Zpětná vazba, odpověď od člověka  Analýza situace – kontexty, koho se týká, zákonná omezení Dialogy zúčastněných Vhodné i méně vhodné postupy = promyšlená rozhodnutí Zpětná vazba (připomenout si úsilí)

Literatura k etice RÜEGGER, H. Etické výzvy fenoménu demence. Sociální služby, 2014, č.2, s. 17-21. ISSN 1803-7348 GLENNER,Joy a kol. Péče o člověka s demencí. Portál, 2012, 136 s. ISBN 13:978-80-262-0154-0. Firthová Pam a kol. Ztráta, změna a zármutek v kontextu pal.péče,2007, 236 str., ISBN 978-80-87029-21-3 Sociální služby, ročník V., číslo 10, léto 2017, Péče o seniory s demencí s akcentem na limity péče, ISSN 2336-2332 Sociální služby, ročník IV., číslo 8, zima 2016, Význam etických kodexů, ISSN 2336-2332

Jsou dva druhy šílenství – myslet si, že zmůžeme všechno a druhým je myslet si, že nezmůžeme nic. A. Blisacc Děkuji Vám. Monika Jelínková, Plzeň