Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Chemičky    .
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Evidence kontaminovaných míst
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Vliv dopravy na životní prostředí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ekologické problémy Společenské problémy
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Znečištění půdy a potravin
Chemický průmysl.
Operační program Životní prostředí
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ztracená energie v PET láhvích
CHLÓR.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Znečistěný vzduch, půda a voda
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
1 RESPONSIBLE CARE Odpovědné podnikání v chemii, Adaptabilita chemického průmyslu, projekt esf Svaz chemického průmyslu České republiky Ing. Ladislav Špaček,
Chemický průmysl ČR Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Bojové chemické látky Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Chemický průmysl Pardubického kraje
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Chemický průmysl ČR Určeno pro: žáky 2.ročník středních škol
Ekologické globální problémy
Ekologická politika EU
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
VY_32_INOVACE_
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí Lucie Hromková, 3.ročník, Gr-Ka

Osnova Profil společnosti Spolana Neratovice Produkty společnosti Ovlivnění ŽP činností Spolany Sanační politika Spolany Nejžhavější témata Postoj tiskové kanceláře společnosti vs. Ekologické organizace

Profil společnosti Spolana Neratovice Chemická výroba na Neratovicku již od konce 19.století Rozkládá se na ploše 262,5 ha (z 80 % na území obce Libiš), ve společnosti pracuje více než 1 000 zaměstnanců. Disponuje vlastním energetickým centrem, má 40 km kolejí železniční vlečky a pro přepravu zboží po Labi i vlastní lodní přístav. Předmět činnosti Postavení na trhu

Produkty společnosti Spolana Hlavní oblastí činnosti společnosti v roce 2003 byla petrochemická a chemická výroba: suspenzního polyvinylchloridu (PVC) a granulátů PVC (měkčené a tvrdé typy) lineárních alfa olefinů (LAO) a lineárních interních olefinů (LIO) – výroba byla zastavena 31. 1. 2004 kaprolaktamu jako suroviny pro polyamidová vlákna a konstrukční plasty anorganických sloučenin – hydroxidu sodného, kapalného chloru, kyseliny chlorovodíkové,   kyseliny sírové, chlornanu sodného, síranu amon

Ovlivnění ŽP činností Spolany Nebezpečné dioxiny Chlor Rtuť Polyvinylchlorid

Působení chlóru na rostliny

Sanační politika Spolany Neratovice Nutné je především zbavit se starých ekologických zátěží Problémy s dioxiny Problémy s rtutí Problémy s amalganovou elektrolýzou

Aktuální problémy Povodně 2002 –zatopený areál Spolany

ŘEŠENÍ PROBLÉMU POVODNÍ V ROCE 2002 Sporné názory na únik jedovatých látek z tiskové kanceláře Spolany vs. Ekologická sdružení Vhodné by bylo provést kontrolní průzkum půd okolí Spolany a to jak ze zatopených, tak nezatopených ploch v době po jarním tání Ověřit případné změny obsahu dioxinů v labských říčních sedimentech způsobených zatopením areálu Spolany Neratovice (ale i dalších průmyslových či komunálních skládek, úložišť, provozů)při povodni v roce 2002. Pro odhad expozice populace navrhnout studii zaměřenou na dietární expozici a zátěž populace hodnocených látek (průkaz v krevním séru či jiných tělních tekutinách a tkáních). Vyhodnocení provést s přihlédnutímk dostupným datům pro českou populaci a datům v Evropské unii.

Aktuální problémy Kauza AGENT ORANGE: Ve Spolaně vyráběný herbicid 2,4,5-T kontaminovaný dioxiny byl používán americkou armádou během války ve Vietnamu jako součást smutně proslulé bojové látky Agent Orange. Pravidelné úniky nebezpečných látek do okolí areálu Spolany

Tradiční rozpory mezi Spolanou a ekologickými aktivisty Výroční zprávy Spolany se svým obsahem zásadně neshodují s obsahem zpráv ekologických organizací I nezávislé studie potvrzují zvýšené koncentrace škodlivých látek v areálu kolem Spolany Připomeňme, že letos v říjnu Spolana obhájila logo Responsible Care – Odpovědné chování v chemii, kterého se loni v září v souvislosti s následky povodní dobrovolně vzdala

Zdroje www.spolana.cz www.blisty.cz www.greenpeace.cz www.arnika.cz www.unipetrol.cz