Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012
Způsoby konzervace zeleniny sterilace mražení mléčné kvašení nakládání do nálevů sušení Konzervováním prodloužíme trvanlivost.
Sušení zeleninu zbavíme vody nejčastěji sušíme natě, dále kořenovou zel., papriku, cibuli nevýhodou je ztráta vit. C
Zamrazování při teplotě – 40°C uchováváme při teplotě – 18°C vitamíny téměř zůstávají, po rozmrazení ihned zpracujeme, zamrazujeme téměř všechny druhy zeleniny
Sterilování (zavařování) za pomoci zvýšené teploty bez přístupu vzduchu připravujeme různé nálevy (solný, octový, cukerný)
Samovolné kvašení nakládané zelí nakládané okurky (rychlokvašky)
Kontrolní otázky 1. Jaké znáte způsoby konzervace zeleniny? 2. Z jakého důvodu zeleninu sterilujeme? 3. Najděte na internetových stránkách další využití mléčného kvašení v potravinářství.
Použité zdroje: MARIUSZJBIE. wikimedia [online]. [cit. 16.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pickled _cucumber.jpg ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN 80-7320-076-7. www.office.microsoft.com