Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0418.2C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Šlehané hmoty Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s výrobky ze zvláštních šlehaných hmot, s jejich výrobou a složením. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Laskonky, štafetky, vaničky, sněhové pečivo. Datum 21.9.2012
Výrobky ze speciálních (zvláštních) šlehaných hmot
Sněhové pečivo Sněhová hmota se nastříká na papíry hladkou nebo řezanou trubičkou. Ve velkých provozech lze hmotu tvarovat stříkacím strojem. Sněhové pečivo se dodává balené v celofánových sáčcích Sněhové pečivo se vyrábí: Sypané cukrem /před pečením se posype barevným cukrem krystalem/ Polomáčené v CKP /po upečení se potahuje v CKP – ředěné/
Laskonky Laskonky jsou oválky světlé barvy. Na řezu jsou dvě vrstvy křehkého světlého korpusu spojené máslovým krémem s griliáší. Chuť a vůně je výrazná je po použitých surovinách.
LASKONKA Laskonka korpus – 2 ks Základní máslový krém Griliáš
Štafetky Mají tvar válečků s okraji potaženými v CKP nebo psaníček z části potažených v CKP. Chuť a vůně je jemně kávová, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.
štafetka Plát z bezé hmoty Máslový krém kávový CKP - ředěná
ŠTEFETKA
VANIČKY Výrobek má pravidelný tvar vaničky, na povrchu je hladký, jasně žluté barvy. Je suchý, křehký a uvnitř dutý.
Kontroní otázky Popište výrovu sněhového pečiva polomáčeného Popište výrobu laskonek Popište výrobu štafetek
Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 Obrázky - vlastní