VÝŽIVA V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
1. WORKSHOP.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Procesní management v oddělení logistiky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Společenská odpovědnost ve školství
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Techniky práce s mentálně postiženými
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Pracovní porada Pracovní list.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní informace o poskytovateli
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Digitální učební materiál
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Digitální gramotnost Informatické myšlení
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

VÝŽIVA V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ předmět VÝŽIVA V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ dříve KOMUNITNÍ VÝŽIVA

NÁPLŇ v užším pojetí Práce zabývající se vztahem mezi lidmi a jejich potravou tj. shromažďování informací o konzumaci potravin a nutričním stavu, analýza příjmu potravin, změna stravovacích návyků, poradenství a nutriční výchova a vzdělávání, léčba nemocí aj. širší definice Práce spojená s plánováním, zaváděním a hodnocením projektů a programů; poradenství a konzultace institucím, skupinám a jednotlivcům ; v oblasti výživy, potravin a souvisejících zdravotních otázek. zaměřená na místní komunitu (její skupiny nebo individuálně).

ÚSPĚŠNÝ ZAČÁTEK...? znát svou náplň práce poznat příslušnou komunitu stanovit si cíle a postupy k jejich dosažení průběžné i závěrečné hodnocení své práce výživová politika = komplex výchovných, ekonomických, technických a legislativních opatření cílených ke zlepšení výživy obyvatelstva ve smyslu aktualizovaných vědeckých poznatků neboli = převedení odborných a vědeckých poznatků o výživě do praktických opatření ke zlepšení nutriční úrovně obyvatelstva zdroj: (Perlín, C. Výživová a potravinová politika. In Potravinářství 94 [Benešová, L. et al.]. Praha: ÚZPI, 1996.)

1. POPIS PRÁCE v oblasti výživy v ochraně a podpoře veřejného zdraví sestavení popisu vlastní práce (rutinní i mimořádné), funkcí, organizační diagram definovat nutriční problémy dané komunity podílet se na formulaci vhodné nutriční politiky vč. výběru metod na různých úrovních (místní, oblastní, národní) plánovat, realizovat a hodnotit programy podporující zdraví zaměřené na výživu a potraviny, dohlížet na podobné programy organizované jinými činiteli (+ nezbytná administrativa) poskytovat poradenskou činnost zabezpečit návaznost nutričních intervencí na ostatní oblasti komunitního života (zdravotnictví, sociální péče, ekonomika, politika atd.) účastnit se, příp. vést, výzkumnou činnost v oblasti potravin, výživy a zdraví poskytovat nutriční vzdělání různým odborníkům, institucím a veřejnosti (např. zdravotním sestrám, lékařům, porodním asistentkám, učitelům, kuchařům, malo- i velkoprodejcům potravin, provozovatelům společného stravování aj.) připravovat edukační materiály s tématem zdraví (informační bulletiny, příručky, brožurky, letáky, audiovizuální materiál, internetové stránky aj.) provádět sebehodnocení a zvyšovat svoji odbornou kvalifikaci

2. KOMUNITA A JEJÍ PROBLÉM... seznámit se s komunitou; její charakteristika, specifika, potřeby popsat faktory, které ovlivňují potravinovou a výživovou situaci v komunitě (nejlépe s pomocí potravinového řetězce v dané komunitě) definovat nutriční problémy v komunitě, stanovit jejich pořadí závažnosti, analyzovat jejich příčiny stanovit různé cílové skupiny (např. podle zdravotního stavu, věku, pohlaví, socioekonomické úrovně, kultury, etniky, povolání, vzdělání aj.) sestavit diagram znázorňující funkční SYSTÉM podporující práci v komunitní výživě vč. všech jeho aktérů (účastníků, uživatelů). Zvážit cíle aktérů, jejich strategie, priority, způsob přemýšlení. Odhadnout možné konflikty mezi zájmy aktéra a komunitního nutricionisty.

...CÍL... Při stanovování cílů je nutné vzít v úvahu: - adekvátnost (živiny, energie) a bezpečnost (mikroorganismy, aditiva, rezidua) stravy - kulturní přijatelnost a sociální význam stravy - ostatní (nevýživové) životní potřeby – materiální či nemateriální - dostupnost doporučovaných potravin

Seznam faktorů, které ovlivňují definici nutričních cílů nutriční politika potřeby komunity v oblasti potravin, výživy a zdraví profil cílové skupiny dovednosti a zájmy komunitního nutricionisty aktéři, jejich zájmy, možné konflikty podpůrné systémy dostupné a potencionální zdroje (materiální a finanční) lidské zdroje časová omezení požadavky na minimální výsledky

Příklad specifických cílů

STRATEGIE mohou být zaměřeny na: formulaci potravinové a výživové politiky potravinářskou legislativu, regulaci a kontrolu dostupnost potravin zpracování potravin, potravinářský průmysl training, edukace a komunikace

??? S kým budu komunikovat? Jaký je jeho dnešní postoj? Jaký postoj chci, aby měl? Jakými argumenty vyplním mezeru mezi 2. a 3. bodem?

Nepředpokládej, že každého bude zajímat, co chceš říct! Neříkej více než 1 věc najednou! Nelži (ale dramatizuj pravdu)! Nepřeceňuj sílu edukace!

ČASOVÝ ROZVRH příklad

HODNOCENÍ - nezbytné!!! V každé etapě Předem naplánovat, spojit s analýzou a interpretaci „formativní“ (průběžné) a „sumativní“ (konečné) Evaluátoři: interní/externí, profesionální/laičtí