na základě takto vyjádřeného souhlasu smlouva může vstoupit v platnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
15. Moc soudní a výklad práva
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tvorba práva Katedra práva.
Legislativní proces J.Kožiak.
Vznik mezinárodní smlouvy
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
Prameny práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Závěrečná ustanovení 1 Část VIII - Závěrečná ustanovení Článek 81 Podpis Tato úmluva bude otevřena k podpisu všem státům, které jsou členy Organizace spojených.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
Schvalování zákonů v ČR
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Územní samospráva Kraje
Prameny mezinárodního práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Právo mezinárodních smluv
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dělba moci Moc soudní.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Životní prostředí jako veřejný statek
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Norma, právo, forma zákonů
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Právní procesy.
Veterinární a potravinářská legislativa
Evropská občanská iniciativa
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Úvod do práva.
Teorie práva Právní kultury, prameny práva
Prameny mezinárodního práva
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Mezinárodní smlouva jako pramen práva EU
Veřejnoprávní smlouvy
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Vznik mezinárodní smlouvy
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Mezinárodní právo a jeho vliv
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Rozhodčí řízení Přednáška 7 VŠFS 2016.
Veterinární a potravinářská legislativa
Právo mezinárodních smluv
BI201K Úvod do práva ICT I.
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Právo mezinárodních smluv
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Vznik mezinárodní smlouvy
Prameny mezinárodního práva
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Vyjádření definitivního souhlasu se smlouvou navenek (většinou stanoví sama smlouva) na základě takto vyjádřeného souhlasu smlouva může vstoupit v platnost podpis – typický pro smlouvy vládní a resortní výměna nót o vnitrostátním schválení – dtto „schválení“ (vládní smlouva, výměna listin – neobvyklé) ratifikace (výměna nebo uložení listin) přístup (totéž)

Vstup smlouvy v platnost: vlastní ustanovení Definitivní souhlas státu byl vyjádřen možnosti: ihned úkonem (např. dnem podpisu) za určitou dobu od úkonu (legisvakance) mohou být stanoveny další podmínky

Objektivní a subjektivní vstup v platnost mnohostranné smlouvy Objektivní platnost smlouvy jako takové: splnění všech podmínek pro vstup v platnost ratifikace (přístup) ze strany vyžadovaného minimálního počtu smluvních stran uplynutí legisvakance Subjektivní platnost pro konkrétní stát: ratifikace (přístup) daného státu splnění podmínky minimálního počtu smluvních stran (objektivní platnost) Objektivní platnost je předpokladem platnosti subjektivní + eventuální souhlas ostatních smluvních států

Závěrečná ustanovení smlouvy - 1 Čl. 48 Tato Úmluva bude otevřena k podpisu všem členským státům OSN nebo některé odborné organizace nebo účastníkům Statutu MSD, a jakémukoliv jinému státu, který bude vyzván Valným shromážděním OSN, aby se stal stranou Úmluvy, a to: do 31. října 1961 u Spolkového ministerstva zahraničních věcí Rakouska a poté, do 31. března 1962 v sídle OSN v New Yorku. Čl. 49 Tato Úmluva podléhá ratifikaci. Ratifikační listiny budou uloženy u generálního tajemníka OSN. Čl. 50 Tato Úmluva bude otevřena k přístupu kterémukoliv státu, jenž náleží do některé ze čtyř kategorií uvedených v článku 48. Listiny o přístupu budou uloženy u generálního tajemníka OSN.

Závěrečná ustanovení smlouvy - 2 Tato Úmluva vstoupí v platnost třicátého dne po datu uložení dvacáté druhé ratifikační listiny nebo listiny o přístupu u generálního tajemníka OSN. (= objektivní platnost smlouvy) Pro každý stát, který ratifikuje Úmluvu nebo k ní přistoupí po uložení dvacáté druhé ratifikační listiny nebo listiny o přístupu, vstoupí Úmluva v platnost třicátého dne po uložení jeho ratifikační listiny nebo listiny o přístupu. (= subjektivní platnost smlouvy)

Závěrečná ustanovení smlouvy - 3 Čl. 52 Generální tajemník OSN bude informovat všechny státy náležející…: o podpisech této Úmluvy a o uložení ratifikačních listin a listin o přístupu podle článku 48, 49 a 50; o datu, kdy tato Úmluva vstoupí v platnost podle čl. 51. Čl. 53 Originál této Úmluvy, jehož anglické, čínské, francouzské, ruské a španělské znění mají stejnou platnost, bude uložen u generálního tajemníka OSN, jenž zašle její ověřené kopie všem státům, náležejícím… Na důkaz čehož níže podepsaní zmocněnci, byvše k tomu řádně zmocněni svými vládami, podepsali tuto Úmluvu. Dáno ve Vídni dne osmnáctého dubna roku tisíc devět set šedesát jedna.

Jazyky smlouvy autentická znění alternáty český překlad ve Sbírce mezinárodních smluv

Depozitáři mnohostranných smluv, registrace u OSN registrace v United Nations Treaty Series

Mezinárodní smlouva ve vnitrostátním právu

Závaznost smlouvy v oblasti vnitrostátního práva: tam, kde se sféry MP a VP prolínají vznik (zánik) smlouvy provádění smluv určených jednotlivcům taková smlouva se musí dostat do pozice práva vnitrostátního

Zásahy smlouvy do vnitrostátní sféry – smlouva požaduje minimální standard práv jednotlivce uložení povinnosti jednotlivci unifikaci vnitrostátních právních předpisů vytvoření určitých podmínek pro cizince

Uvedení smlouvy do vnitrostátního práva ústavní nebo legislativní akt zvláštní akt (zákon) pro každou smlouvu akt obecné povahy (čl. 10 Ústavy) vydání prováděcího vnitrostát. předpisu uvedení vnitrostát. úpravy do souladu

Čl. 10 Ústavy ČR Vyhlášené mezinárodní smlouvy, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas a jimiž je ČR vázána, jsou součástí právního řádu. Stanoví-li mezinár. smlouva něco jiného než zákon, použije se mezinár. smlouva.

Odkaz na smlouvy v čl. 10 Ústavy řádné schválení vnitrostátní i mezinárodní „self-executing“ – přímá použitelnost vnitrostátní vyhlášení poměr smlouvy k vnitrost. právní normě: postavení smlouvy ve vnitrostátním právu (přednost před zákonem, ne před Ústavou) právní účinky vyhlášení smlouvy ve Sb.m.s.

Smlouvy schvalované Parlamentem ČR Článek 49 Ústavy Souhlas obou komor Parlamentu je třeba k ratifikaci smluv: a) upravujících práva a povinnosti osob, b) spojeneckých, mírových a jiných politických, c) z nichž vzniká členství ČR v mezinárodní organizaci, d) hospodářských, jež jsou všeobecné povahy, e) o dalších věcech, jejichž úprava je vyhrazena zákonu

Předběžná kontrola ústavnosti Článek 87 (2) Ústavní soud dále rozhoduje o souladu mezinárodní smlouvy podle čl. 10a a čl. 49 s ústavním pořádkem, a to před její ratifikací. Do rozhodnutí Ústavního soudu nemůže být smlouva ratifikována.

Článek 95 (1) Soudce je při rozhodování vázán zákonem a mezinárodní smlouvou, která je součástí právního řádu; je oprávněn posoudit soulad jiného právního předpisu se zákonem nebo s takovou mezinárodní smlouvou. (2) Dojde-li soud k závěru, že zákon, jehož má být při řešení věci použito, je v rozporu s ústavním pořádkem, předloží věc Ústavnímu soudu.

čl. 10a Článek 10a (1) Mezinárodní smlouvou mohou být některé pravomoci orgánů České republiky přeneseny na mezinárodní organizaci nebo instituci. (2) K ratifikaci mezinárodní smlouvy uvedené v odstavci 1 je třeba souhlasu Parlamentu, nestanoví-li ústavní zákon, že k ratifikaci je třeba souhlasu daného v referendu.

Článek 39 (1) …. (2) K přijetí usnesení komory je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců nebo senátorů, nestanoví-li Ústava jinak. (3) …. (4) K přijetí ústavního zákona a souhlasu k ratifikaci mezinárodní smlouvy uvedené v čl. 10a odst. 1 je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů.