Obvod a obsah rovinného obrazce I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce rovnoběžníku. ROVNOBĚŽNÍKY čtverecobdélníkkosočtvereckosodélník všechny strany mají stejnou velikost protější strany mají stejnou velikost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co sem nepatří?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Trojúhelník – výpočty Téma: Geometrie.
Předmět:MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Anotace:Prezentace slouží jako pomůcka k seznámení se s učivem Pythagorova.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
Užití goniometrických funkcí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PYTHAGOROVA VĚTA SLOVNÍ ÚLOHY
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Obsahy rovinných útvarů
Desetinná čísla v geometrii - obvod geometrických útvarů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Závěrečné opakování 7. ročník VY_42_INOVACE_35_01.
Obvod a obsah mnohoúhelníků
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Rovnoběžník 13 Sestrojte rovnoběžník ABCD, ve kterém a = 7 cm, u = 10 cm, v = 8 cm. Základem při této konstrukci bude konstrukce trojúhelníku podle věty.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhel, který s ní svírá úhlopříčka)
Známe-li délku úhlopříčky.
Popis kvádru:. Popis kvádru: Vlastnosti kvádru: Kvádr má 8 stěn. Kvádr má 8 vrcholů. Kvádr má 12 hran. Kvádr má 1 dolní podstavu. Kvádr má 1 horní.
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ otočení roviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tělesa –čtyřboký hranol
AUTOR: Mgr. Lenka Štěrbová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhlopříčky) Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň.
Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň
Konstrukce rovnoběžníku
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Pythagorova věta – příklady
Obvod a obsah rovnoběžníku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
46 OBVOD A OBSAH LICHOBĚŽNÍKU.
Výukový materiál pro 9.ročník
Opakování před 1. pís. prací Pythagorova věta, mocniny, číselné výrazy
Obvody a obsahy obrazců
Čtyřúhelníky názvosloví rozdělení úhly úhlopříčky osová souměrnost
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ KOLÍN V. , MNICHOVICKÁ 62 AUTOR : Mgr
Pythagorova věta v rovině
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Čtverec, obdélník NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_290_Čtverec, obdélník.
Rovnice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Obvod a obsah rovinného obrazce I. VY_32_INOVACE_041_Obvod a obsah rovnoběžníku Obvod a obsah rovinného obrazce I.

Obvod a obsah rovnoběžníku Autor: Ing. Janeček Jaroslav

Obvod a obsah rovnoběžníku Mezi rovnoběžníky patří: čtverec, obdélník, kosočtverec a kosodélník. Součet vnitřních úhlů činí 3600

Obvod a obsah čtverce Čtverec D C a a a a B A

Obvod a obsah čtverce Čtverec je čtyřúhelník. Všechny 4 strany mají stejnou délku. Strany spolu svírají úhel 900 Protější strany jsou vždy rovnoběžné. Úhlopříčky mají stejnou délku, jsou na sebe kolmé a vzájemně se půlí.

Pro čtverec s délkou strany a je obvod o určen vzorcem: o = 4 . a Obvod a obsah čtverce Pro čtverec s délkou strany a je obvod o určen vzorcem: o = 4 . a Proměnné a výsledek jsou ve stejných jednotkách délky. Pro čtverec s délkou strany a je obsah S určen vzorcem: S = a . a Proměnné musí být ve stejných jednotkách délky a výsledek vyjde v příslušné jednotce obsahu.

Obvod a obsah obdélníku C b A B a

Obvod a obsah obdélníku Obdélník je čtyřúhelník. Vždy 2 protější strany mají stejnou délku. Strany spolu svírají úhel 900 Protější strany jsou vždy rovnoběžné. Úhlopříčky mají stejnou délku a vzájemně se půlí.

Obvod a obsah obdélníku Pro obdélník s délkou stran a a b je obvod o určen vzorcem: o = 2 . (a + b) Proměnné a výsledek jsou ve stejných jednotkách délky. Pro obdélník s délkou stran a a b je obsah S určen vzorcem: S = a . b Proměnné musí být ve stejných jednotkách délky a výsledek vyjde v příslušné jednotce obsahu.

Obvod a obsah kosočtverce Kosočtverec D C a va a a va A B a

Obvod a obsah kosočtverce Kosočtverec je čtyřúhelník. Všechny 4 strany mají stejnou délku. Strany spolu nesvírají úhel 900 Protější strany jsou vždy rovnoběžné. Úhlopříčky nemají stejnou délku, ale jsou vzájemně kolmé a vzájemně se půlí.

Obvod a obsah kosočtverce Pro kosočtverec s délkou strany a je obvod o určen vzorcem: o = 4 . a Proměnné a výsledek jsou ve stejných jednotkách délky. Pro kosočtverec s délkou strany a je obsah S určen vzorcem: S = a . va Proměnné musí být ve stejných jednotkách délky a výsledek vyjde v příslušné jednotce obsahu.

Obvod a obsah kosodélníku C b b vb va B A a

Obvod a obsah kosodélníku Kosodélník je čtyřúhelník. Vždy 2 protější strany mají stejnou délku. Strany spolu nesvírají úhel 900 Protější strany jsou vždy rovnoběžné. Úhlopříčky nemají stejnou délku, ale vzájemně se půlí.

Obvod a obsah kosodélníku Pro kosodélník s délkou stran a a b je obvod o určen vzorcem: o = 2 . (a + b) Proměnné a výsledek jsou ve stejných jednotkách délky. Pro kosodélník s délkou stran a a b je obsah S určen vzorcem: S = a . va = b . vb Proměnné musí být ve stejných jednotkách délky a výsledek vyjde v příslušné jednotce obsahu.

Příklad: V rovnoběžníku ABCD je a=8 cm, b=5 cm, va=4 cm – příslušná ke straně a. Vypočítejte obvod a obsah rovnoběžníku ABCD a velikost výšky příslušné ke straně b.

Řešení: o = 2 . (a + b) o = 2 . (8 cm + 5 cm) = 2 . 13 = 26 cm S = a . va S = 8 cm . 4 cm = 32 cm2 S = b . vb vb = S : b = 32 cm2 : 5 cm = 6,4 cm

Zdroje informací: Veškeré materiály jsou dílem autora prezentace.