Masarykova univerzita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Agregátní poptávka a nabídka
7 Nezaměstnanost.
Mikroekonomie I Cvičení 11 – Chování firmy v podmínkách monopolu
Mikroekonomie I Domácí produkt
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Firma a jejich cíle.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Phillipsova křivka a vztah mezi inflací a nezaměstnaností
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Rozklad cyklických a strukturálních šoků pomocí Beveridgeovy křivky
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Dokonalá konkurence (DK)
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mezinárodní obchod.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Nedokonalé konkurence
Základy ekonomie Seminář 10..
OE III – Mezinárodní ekonomie
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
7. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
1 IV. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Volný obchod – úvod úplně volný obchod – pár zemí (Hongkong) není dokonalý, ale lepší než jiné politiky.
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Modely agregátní nabídky IS-LM (i AS-AD)- diskutovali jsme hlavně poptávkovou stranu ekonomiky, ale sklon křivky AS ovlivňuje situaci zásadním způsobem.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Historický kontext multilaterálního obchodního systému (GATT/WTO)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
9. Obchodní politika rozvojových zemí
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Rozdílné hladiny mezd; australská kauza; welfare; keynesova kauza; strategický obchod Oldřich Krpec, FSS MU

Klasická diskuze rozdílu ve výši mezd Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Klasická diskuze rozdílu ve výši mezd John Powell (1772): obchodní bilance je proti nám skoro s každou zemí v Evropě, protože tyto země mají nižší životní náklady a platí nižší mzdy… Martyn (1701): rozpor mezi HW a nízkou cenou MANU–> pracovníci jsou vysoce produktivní, zaměstnavatelé jim mohou platit vysoké mzdy, i tak je náklad na jednotku produkce nízký; David Hume a Josiah Tucker (1750-1774) (Hume) vyspělé země mají mnoho výhod, které jsou do jisté míry vyrovnávány nízkými mzdami v chudých zemích; dělba práce mezi nimi; (Tucker) bohatá země, získala superioritu zkušeností s průmyslem + etablovaný obchod a kredit, stroje, cesty - více než kompenzuje jakoukoliv výhodu, jakou může chudá mít; otázka jestli tyto výhody budou zvyšovat obchod nekonečně – neomezí se nevýhodami, které zpomalí a pak zastaví pokrok –> drahé zásoby a práce, které umožní chudé zemi konkurovat; jak chudá země produkuje sofistikovanější zboží, ceny práce a materiálu budou proporčně růst a eliminovat tuto výhodu; chudá země nemůže nikdy předběhnout bohatou (pokud není špatný management); pokud jsou otevřené komunikace mezi zeměmi, platí, že průmysl každé země těží ze zlepšení v ostatních zemích; A.Smith pokrok v produktivitě v důsledku dělby práce může snížit cenu výstupu a zvýšit cenu práce – v bohaté a komerční společnosti se dělník stává drahým a práce levnou; … HW není jen projev bohatství, ale je jeho příčinou;

Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Nový kontext místo WD mezi zeměmi - tématem WD mezi sektory v rámci země;   Mihail Manoilescu (1929): rozvojové země jsou oprávněny na základě ekonomických argumentů použít protekci k přesunu pracovníků z nízko-produktivního zemědělství (LW) do vysoko-produktivního průmyslu (HW); empirická pravidelnost že přidaná hodnota práce a kapitálu je větší v MANU než v AGRI (klasické zisky z FT neobstojí); aby bylo pro AGRI zemi výhodné neprodukovat manu a specializovat se v AGRI, je nezbytné, aby komparativní převaha v AGRI byla větší než je vnitřní kvalitativní převaha průmyslu nad zemědělstvím; Rumunsko: vagon uhlí z ciziny za 6k, doma lze za 7,5k; produktivita pracovníka v uhlí je 75k ročně, průměrná produktivita v agri je 30k; je výhodnější produkovat uhlí než dovézt - aby se pořídilo 100 vagonů v ceně 750k je třeba 10 pracovníků; aby se dovezlo stejné množství uhlí v ceně 60k je třeba vyvézt zboží 20 pracovníků (produktivita 30k ročně); Bertil Ohlin 1931 – kritika: proč nedojde k přesunu bez protekce? pokud pracovník dostává mnohem větší mzdu v uhelném průmyslu než v ostatních, proč ti kdo jsou v AGRI nejdou do uhelného prům. za (rel.) nižší mzdu?; proč jen pokud stát zasáhne cly? skutečné mzdové diferenciály jsou nežádoucí - způsobí, že HW odvětví bude brzděno, zatímco LW se rozvine více než by mělo za podmínek mezd adekvátních k produktivitě; Pochybnosti o existenci WD: kritérium výstupu na pracovníka je nevhodné k měření produktivity – ignoruje přínos kapitálu a nominální WD mezi AGRI a MANU jsou větší než reálné z důvodu rozdílného vzdělání a kvality a nákladů na bydlení; reálné WD lze přičíst odborům, které uměle rozdělují pracovníky do non-competing skupin…

Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Gottfried Haberler 1936 WD pouze pokud monopolistické skupiny pracovníků jsou dost silné aby udržely úroveň mezd poté, co čelí zahraniční konkurenci (tj. preferují redukci zaměstnanosti v těchto HW povoláních); FT je užitečný v lámání monopolní síly takových skupin;   9 James Meade 1955: lepší nástroj je subvence zaměstnanosti než clo; Jagdish Bhagwati 1963 – rozlišuje mzdovou divergenci (kompenzace pro ekonomický fenomén – např. cena bydlení) a mzdovou distorzí (skutečné tržní selhání); pokud skutečně platí, že práce je neefektivně alokována a výsledek je podzaměstnanost v MANU: první politika: je podpora zaměstnanosti v manu; druhá je subvence na produkci, která zvýší zaměstnanost prostřednictvím vyššího výstupu; třetí je clo, které zvýší produkci, pak zaměstnanost ale s distorzí v podobě omezení spotřeby; Kauza FT oddělena od kauzy pro Laissez-faire (historický kontext – zdálo se že se rodí a umírají spolu); lze akceptovat existenci tržních selhání a nutnost vládního zásahu a role vlády v jejich řešení ale bez dopadu na politiku FT (na odklon od něho).

Australská kauza protekce Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Australská kauza protekce J.B. Bridgen (1929) insp. Sidgwickem (1883) AUS: exportér AGRI a PRIM - klesající výnosy; FT táhne faktory do AGRI, zvýší se výnosy pro několik pozemkových vlastníků, ale nevytvoří to moc pracovních míst a sníží to mzdy dělníků; AUS nemůže udržet současnou populaci a zvýšit životní úroveň -> s FT vyšší příjem na hlavu ale pro menší populaci; cíl tarifu je redistribuce příjmu, podpora MANU zaměstnanosti na úkor půdy; Jakob Viner (1929) je sporné snižovat příjmy pozemkovým vlastníkům tak aby se mohla menší částka přesunout MANU pracovníkům; ekonomie: není žádný zájem na velké populaci, je to politické rozhodnutí; Bridgen (1925): více pracovníků v AGRI (růst populace nebo imigrace) povede ke snížení výstupu na hlavu + více exportů sníží cenu –> zhoršění směnných relací; Stolper - Sammuelson 1941 (Heckscher-Ohlin-Samuelson model) dva mobilní faktory jsou užívány v různém poměru k produkci různého zboží; země s relativní hojností v určitém faktoru bude tendovat k exportu zboží, které užívá intenzivně tento faktor; protekce (nárůst domácí ceny importů) –> zvýšení výnosů z vzácného faktoru, a sníží návratnost hojného; Dále již nelze tvrdit, že protekce sníží absolutní příjem faktoru, i když to zvýší jeho podíl na příjmu (relativní zisk); navíc, pokud je půda v rukou několika málo vlastníků, FT může snížit reálný příjem většiny populace (vs. stát);

Welfare ekonomie a volný obchod Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Welfare ekonomie a volný obchod   Rozdíl mezi bohatstvím a blahobytem: materiální bohatství - celkové množství zboží, které je k dispozici společnosti; blahobyt - Jeremy Bentham – individuální užitek (štěstí a spokojenost)…musí se to nějak agregovat; klasici: vláda by měla sledovat politiky, které maximalizují ekonomické bohatství a teprve potom se má starat o distribuci; Nassau Senior (1836) v jakém smyslu je situace kdy kapitalisté (prům.) získají 2 dolary za každý jeden ztracený pozemkovými vlastníky zlepšením blahobytu společnosti? aby to platilo, musí být peníze měřítkem užitku a mezní užitek příjmu musí být konstantní pro obě skupiny; pokud je marg. užitek landlordů větší než kapitalistů, může si spol. vážit (menší) ztrátu landlordů více než (většího) zisku kapitalistů; J.S.Mill : Corn Laws – zrušit a zavést kompenzaci – pokud kompenzace, pak nikdo nebude „worse“ a všichni potenciálně „better“ – tak je FT nejen nejlepší pro bohatství ale i pro spol. blahobyt; Vilfredo Pareto (1894) efektivní alokace je ta, kde žádné individuum nemůže být „better“ aniž by někdo byl „worse“; to je kritérium zlepšení – implikace –> změna je žádoucí pokud může být někdo udělán „better“ bez někoho „worse“; FT není PO, ale kompenzace to můžou zajistit;

Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Lionel Robbins 1932 – jakékoliv „interpresonal“ srovnání užitku je postavené na implicitních hodnotových soudech které nemohou být podpořeny ekonomickou vědou; Ekonomie: může hodnotit jak se jednotlivé aktivity liší v dosahování žádoucího cíle, ale nemůže soudit tyto cíle samé;   Nicholas Kaldor 1939 v klasickém argumentu pro FT není žádný arbitrární element – předchozí distribuce příjmu může být vždy udržena (kompenzací - zdaněním)… je možné(!) udělat každého „better“… Hicks 1940 – FT představuje potenciální pareto zlepšení, pokud landlordi nemohou uplatit kapitalisty do opačné politiky (břemeno na oponenty politiky); zrušení Corn Laws je tedy PO zlepšení pokud kapitalisti mohou kompenzovat (Kaldorovo kritérium) a landlordi nemohou vyplatit kapitalisty (zisk z protekce není dostatečný ke komp. potenciální ztráty z non-FT) aby FT nebyl (Hicksovo kritérium); New Welfare Economics… problém: možnost hodnotově nezatíženého rozhodování o politice je ztracena, pokud je někdo indiferentní, jestli kompenzace byla či nebyla vyplacena; John Chipman 1987 – konflikt mezi potenciálním a skutečným – jedna situace je hodnocena jako lepší jestliže všichni mohou být „better“ v nové situaci, i když jsou ve skutečnosti „worse“; Paterovo kritérium je velmi striktní: je vychýleno ve prospěch status quo; kritérium je problém také pro protekcionisty, protože argumenty pro protekci čelí stejným tvrdým distribučním konsideracím.

Keynes a makroekonomie protekcionismu Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Keynes a makroekonomie protekcionismu   Nezaměstnanost 1920-1930: FT by měl být opuštěn ve prospěch protekce v konkrétních podmínkách GB: neflexibilní mzdy směrem dolů, závazek vlády držet fix a velká NEZ; Rezistence k deflaci – organizované odbory a proletářský lektorát; brání poklesu nominálních mezd, klesnou ceny ale ne mzdy – to povede ke ztrátám businessu a NEZ; zlomí se to časem prostř. NEZ – ale sociální a politické síly vyžadují alternativní řešení; Řešení: 1) devalvace; 2) dohoda o snížení mezd; 3) subvence pro průmysl; 4) racionalizace průmyslu… alternativa: 5) tarif – zvýší výstup a ZAM, zlepší OB (protekce zvýší ceny – za těchto podmínek žádoucí); Keynes ochoten k protekci – větší ZAM buď zvýšením exportu nebo snížením importu (snazší + fiskální příjmy a zlepšení ToT); klasici: přesun ZAM mezi sektory bez dopadu na celkovou zaměstnanost; - to předpokládá že každý kdo ztratí jednu práci bude ochoten snižovat mzdu, dokud nedostane práci jinde (Vs. Keynes: za současných podmínek nesmysl); Lionel Robbins – clo nezlepší depresi, ale bude mít hrozivé mezinárodní konsekvence –> retaliace + naivita, že se cla pak odbourají, až poslouží svému účelu; LSE: není to lék na NEZ – země s vysokými cly mají větší NEZ než GB; Keynes: věří snad někdo, že není žádný dopad na GB zaměstnanost, když se rozhodnu koupit GB auto místo US? FT argument: cílem cla je umístit/udržet pracovníky do práce pro kterou se relativně nehodí - zásadní předpoklad: bez cla by byli zaměstnáni tam, kde se relativně hodí… a nepřipouští možnost, že by nebyli zaměstnáni vůbec; 1931 GB vláda opustila zlatý standard, sterling prudce oslabil;

Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií   Joan Robinson 1946 jakmile je opuštěn předpoklad plné zaměstnanosti IT model je rozbit; idea unikátní přirozené rovnováhy je přízrak – k dobrému či zlému musí být IT usměrňován vědomou politikou; Gotfried Haberler 1950 pokud práce není mobilní ale ceny jsou flexibilní, stále FT; pokud obojí rigidní, pak může FT vést k NEZ; Milton Friedman 1953 flexibilní směnné kurzy uvolní monetární politiku od sledování cíle konkrétní parity tak, že se může zaměřit na cenovou stabilitu; deflační tlaky, které vedly Keynese k podpoře cel, mizí; James Meade 1955 FT a fix je nekompatibilní v současném světě – z triády stabilní ceny, stabilní kurzy, FT jsou dosažitelné pouze dva; Keynesiánský rámec zpochybněn na konci 1960s – problém inflace a NEZ; Milton Friedman přirozená míra NEZ – i když ceny práce rigidní, vláda nemůže permanentně stimulovat ZAM prostřednictvím monetární ani fiskální politiky…

Strategic Trade Policy Masarykova univerzita | Fakulta sociálních studií Strategic Trade Policy   Trhy s malým počtem soutěžících firem – strategická interdependece (tvorba cen, investice, rozhodnutí o výstupu); imperfektní konkurence (rivalita mezi firmami nebo hrozba vstupu dalších je nedostatečná ke stlačení cen na normální úroveň); Vládní podpory mohou ovlivnit jednání cizích firem – přesunout zisky k domácím firmám a zvýšit národní bohatství; Na úrovni firem – závazek zvýšit výstup např. nerevokovatelnou investicí do produkční kapacity –> strategický efekt –> redukuje investice ostatních firem nebo zabraňuje vstupu nových soutěžitelů; Na mezinárodní úrovni stát: subvencuje exporty domácí firmy - subvence bude mít strategický dopad – posune equilibrium; povzbudí domácí produkci, sníží tržní cenu, optimální odpověď cizí firmy je redukce outputu; exportní subvence umožní domácí firmě vytlačit soupeře z exportních trhů - získá větší podíl lukrativního trhu, přesune profit (rentu) domácí firmě; zvýšení profitu optimální subvencí překoná náklady subvence – zvýšení národního bohatství; snížení produkce cizí firmy sníží dopady na pokles světové ceny… Stojí to na unilaterální akci – zisk je podmíněn tím, že jenom jedna země subvencuje a není cizí retaliace; pokud obě země – obě jsou worse off; žádný exit, snížení světové ceny, veřejné náklady vyšší než renty firem; Horstmann Markusen 1986 – subvence mohou podporovat neefektivní vstupy, které zvýší průměrné ceny produkce a ceny spotřebitelů; Obchod je forma ekonomické interdependence: pokud každá země ignoruje ostatní a sleduje politiky pro svou unilaterální výhodu, většina zemí bude worse off; kooperativní dohody mezi zeměmi, ve kterých se vzdají těchto politik, je mohou učinit better off;

Děkuji za pozornost Oldřich Krpec krpec@mail.muni.cz MVES FSS MU, Joštova 10, 60200 Brno