Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)"— Transkript prezentace:

1 Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)
Pavel Seknička

2 Ekonomická efektivnost
Ekonomická efektivnost či alokační efektivnost je pojem, který slouží k označení takové alokace omezených ekonomických zdrojů (mezi jednotlivé, vzájemně se vylučující možnosti jejich využití), při které jednotlivec či společnost jako celek získává maximální užitek.

3 Paretova efektivnost Jako Paretova efektivnost je označována situace, ve které již nelze zvýšit ničí blahobyt, aniž bychom současně snížili blahobyt někoho jiného.

4 Kritérium Kaldora a Hickse
Rozšířením Paretova pojetím efektivnosti je kritérium Kaldora a Hickse, jehož použití je širší. Podle něj lze změněnou situací považovat ze efektivní, pokud by osoby, jejichž blahobyt se zvýšil, mohli odškodnit ty, jejichž situace se zhoršila. Jeho předpokladem proto je , že zvýšení blahobytu, ke kterému u určitých skupin obyvatel došlo, , je vyšší než pokles blahobytu, který nastal u jiných skupin, Na základě kompenzace mezi oběma skupinami by tak ekonomika dospěla do stavu Paretova optima, protože blahobyt žádné osoby by se nesnížil. Základnám rozdílem mezi Paretovou a Kaldor – Hicksovou efektivností je otázka kompenzace.

5 Analýza nákladového modelu firmy - A. Marshall (1890)
Když chce firma stanovit takový objem výroby, při kterém bude maximalizovat svůj zisk v podmínkách dokonalé konkurence, musí při rozhodování vycházet z vývoje mezních nákladů. Firma dosahuje maximálního zisku, protože platí rovnost MC (mezní náklady) se rovnají MR (mezním příjmům), firma je v rovnováze, Pokud cena uhradí pouze průměrné náklady firma dosahuje nulového zisku, Pokud celkový příjem firmy zaplatí pouze průměrné variabilní náklady, pak se firma ocitá v bodě zastavení výroby a je třeba učinit rozhodnutí o zastavení výrovy.


Stáhnout ppt "Analýza nákladů PaE 1 (S-5B)"

Podobné prezentace


Reklamy Google