Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pohyb těles-fyzika hrou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Matematicko-fyzikální projekt Vektory
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hustota-výpočet objemu
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Skládání sil, rovnováha sil
VY_32_INOVACE_
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
Těžiště a stabilita těles
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Souhrnné opakování-VESMÍR
Hustota-výpočet objemu
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SKLÁDÁNÍ VEKTOROVÝCH VELIČIN
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 09/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.03_opakovani_3 Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Opakování 3 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k opakování učiva ze šestého ročníku.

1. Na obrázku jsou znázorněna stejná tělesa v různých vzdálenostech od Země. Na které těleso působí největší gravitační síla a na které nejmenší? Odpověď zdůvodněte: A D B E C

2. Jaký úhel svírá směr svislý a vodorovný? Vyberte správnou odpověď: 125° 45° 30° 90° 60° 180°

3. Popište použití libely (vodováhy) v praktickém životě.

4. Vyberte pojmy patřící fyzikální veličině SÍLA 4. Vyberte pojmy patřící fyzikální veličině SÍLA. Každý pojem vysvětlete: teploměr F Kelvin Newton siloměr tíha

5. Jaké násobky a díly jednotky NEWTON znáte? MN kN mN

6. Pod kterým číslem se nachází síla o velikosti 15 N působící nahoru 6. Pod kterým číslem se nachází síla o velikosti 15 N působící nahoru? Měřítko: 1cm odpovídá 3 N ŘEŠENÍ: SÍLA 2

7. Odpovězte, který vozík se rozjede nejrychleji (velikost sil je stejná). Vyber správnou odpověď: 1 vozík 2 všechny stejně vozík 3 vozík 4

8. Vypočítejte tíhu těchto těles a látek: pytel brambor o hmotnosti 50 kg, 2 kg cukru, 0,25 kg másla, 3 t železa 500 g mouky Postupujte podle vzorce: G=m∙g

9. Jaká je výslednice dvou sil působících stejným směrem 9. Jaká je výslednice dvou sil působících stejným směrem? F1=12 N F2= 8 N Vyberte správnou odpověď: 20 N 4 N 30 N

10. Jaká je výslednice dvou sil působících opačným směrem 10. Jaká je výslednice dvou sil působících opačným směrem? F1=38 N F2=52 N Vyberte správnou odpověď: 12 N -14 N 14 N 24 N

11. Vyberte správná tvrzení, vyberte chybná tvrzení a ta opravte: Působí-li dvě síly v OPAČNÉM směru, má výslednice týž směr jako menší síla. ne Výslednice dvou různoběžných sil je určena ÚHLOPŘÍČKOU rovnoběžníku sil. ano Skládání sil ve STEJNÉM směru-výslednice je určena jejich SOUČINEM. ne Rozkládání sil-nalezení několika sil, které mají stejný účinek jako původní síla. ano

12. Vyberte správné názvy Newtonových zákonů a řekněte jejich znění: Zákon síly Zákon rychlosti Zákon tíhy Zákon setrvačnosti Zákon akce a reakce

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Síla a její účinky-Pohyb těles, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2008. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office http://office.microsoft.com/cs-cz/images [cit:2012-09-14] http://shop.adjustplus.biz/images/ProdPic_A+AdvSpLvl.JPG [cit:2012-09-14] http://www.mbcalibr.cz/produkty/big-0558c3d.jpg [cit:2012-09-14] http://www.alliancze.cz/fotocache/bigadd/Vortex_Bubble_use.jpg [cit:2012-09-14] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Silom%C4%9Br_25.png [cit:2012-09-14] http://www.navodarsekim.wz.cz/testy/fyzika/7/pictures/1_pohyb_a_sila/1_7/sily.gif http://www.navodarsekim.wz.cz/testy/fyzika/7/pictures/1_pohyb_a_sila/1_7/4_voziky.png

Metodika prezentace: Prezentace slouží k opakování učiva ze šestého ročníku. Žák opakuje fyzikální veličinu „síla“. Žák odpovídá na otázky, vytváří odpovědi, odpovědi zdůvodňuje, vybírá z možností správnou odpověď. Žák zná jak se projevuje gravitace. Žák zná, že gravitační síla nám umožňuje základní orientaci v prostoru a popíše směr svislý a směr vodorovný. Žák charakterizuje fyzikální veličinu síla, zná její symbol, jednotku, popíše siloměr. Žák graficky znázorní sílu. Žák umí vypočítat tíhu tělesa. Žák umí skládat síly stejného, opačného a různého směru. Žák zná Newtonovy zákony.