VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
LIDSKÉ RASY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
Literatura: Kronika medicíny, Praha 1994, s
Science fiction & fantasy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
FANTASTICKÁ LITERATURA
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Starověk.
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.03_Státní občanství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.01_VÝVOJ ČESKÉHO JAZYKA.
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.13_Robert Fulghum NÁZEV:
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.14_Jiří Suchý a Jiří.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
JEDNOROŽEC Aneta Mešková.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje a mýty Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: 21.11. 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

BÁJE A MÝTY

MÝTUS z řeckého mythos = řeč a vyprávění o dávné minulosti často zpívány nebo recitovány při velkých slavnostech tvořily společný majetek nějakého kmene nebo skupiny (řecké, slovanské, germánské…) známe téměř ze všech starých kultur

TÉMATA MÝTŮ vznik a počátek světa původ, zrození či stvoření člověka založení města původ různých svátků, zvyků a institucí původ nějakých slavností o záchraně a zachráncích vylíčení budoucnosti, případně konce světa

do bájí vtěleny dávné představy lidí o vzniku světa a jeho povaze o životě bohů přírodních jevech a jejich příčinách o člověku, jeho vzniku a jeho pozemském i posmrtném životě tyto fantaskní příběhy se pokouší určitým způsobem vykládat zmíněné dříve nevysvětlitelné jevy

VYBRANÉ MYTICKÉ POSTAVY

ELFOVÉ A VÍLY v Keltských a Severských bájích štíhlé bytosti menšího vzrůstu s úzkými tvářemi, lehce zešikmenýma očima a špičatýma ušima svobodomyslní, nedělali si s ničím těžkou hlavu, rádi se bavili, tančili, zpívali žili velice dlouho dle lidských měřítek, vyznali se v přírodní magii a rozuměli si se zvířaty

UPÍŘI ze starých slovanských jazyků rozšíření snad ve všech krajinách (Persie, Babylonie, Asýrie, starověké Řecko, Řím, Afrika, Asie, Amerika) upír vzniká tehdy, kdy člověk zemře nějak nepřirozeně nebo se nepovede pohřební rituál  naštvaná duše se pak stává démonem, který saje životní sílu v podobě krve, aby mohl pokračovat ve své nepřirozené existenci

JEDNOROŽCI A PEGASOVÉ JEDNOROŽCI čisté bytosti žijící v hlubokých lesích, kde se skrývali před lidmi a zlými silami bílá srst, občas se stříbrným, perleťovým nebo modravým odstínem, stejně zbarvený byl i jeho roh PEGASOVÉ okřídlený kůň

DRACI v mýtech a legendách po celém světě (vzhled různý) někde jsou zlí, někde dobří veliký plaz, pokrytý šupinami, který má šest končetin - přední, zadní a blanitá křídla na zádech, může mít i více hlav

FÉNIXOVÉ bájný pták, jenž umírá, aby zas a znova povstal ze svého vlastního popela (nesmrtelný) podobný pávu nebo orlu, má rudé, až ohnivé peří a zářivý zlatý zobák a spáry slzy fénixe měly léčivou moc a dokázaly vyléčit jakoukoli nemoc či zranění Indie, Čína, Egypt, Evropa a Blízký Východ

POUŽITÉ ZDROJE Obrázky z kolekce Klipart http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDtus http://www.ctesyrad.cz/nejctivejsi/baje-myty-povesti-bajky http://lumenn.blog.cz/0901/elfove-a-vily http://lumenn.blog.cz/1010/upiri http://i175.photobucket.com/albums/w148/favisspunk/vam pire-2.gif http://lumenn.blog.cz/0901/jednorozci-a-pegasove http://lumenn.blog.cz/0902/draci http://lumenn.blog.cz/0902/fenixove http://lumenn.blog.cz/0902/gryfove-sfingy-a-dalsi-chimery

METODIKA Nejprve žáky seznámíme s literárními pojmy báje a mýty. Představíme některé mytické postavy + pod sfingou se nachází hypertextový odkaz k dalším postavám. Žákům ukážeme knihy, které obsahují báje a mýty (soukromá sbírka). Poté si přečteme ukázku z čítanky. Žáci si zapíšou výpisky do sešitu.