Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: VI. TÉMA: LITERÁRNÍ POJMY - BÁJE AUTOR: MGR. MARTINA ZAVADILOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_01_MZ

2 Zkušenosti z pilotáže:
Anotace Žáci si přečtou úryvek z knihy Homérova Ílias, kterou převyprávěl Jan Pilař. Žáci si osvojí pojmy „báje – mýty“ a „bájesloví – mytologii“. Žáci si připomenou ustálená jazyková pojmenování s mýtickými hrdiny. Jedno si vyberou, vysvětlí a ilustrují. Pomůcky: kniha Homérova Ílias (Jan Pilař) Zkušenosti z pilotáže: Prezentace většinu žáků zaujala Úryvek z knihy, který si žáci v úvodu přečtou, doporučuji předem nakopírovat do dvojic

3 Klíčová slova Homérova Ílias (převyprávěl Jan Pilař) Báje – mýty
Bájesloví – mytologie Ustálená jazyková pojmenování s mýtickými hrdiny Ilustrace

4 BÁJE (MÝTY)

5 ??? Přečti si úryvek z knihy Homérova Ílias, kterou převyprávěl Jan Pilař. Jaké období Homérova Ílias zachycuje? S jakými postavami se v tomto díle můžeme setkat? Z jakého literárního útvaru toto dílo vychází?

6 Homérova Ílias ( převyprávěl Jan Pilař )
Líčí jeden z úseků trójské války. V knize jsou např. zastoupeny příběhy Parida, Hektora, Achillea,… Toto dílo vychází z bájí.

7 Báje (mýty): Řec. mythos – řeč, vyprávění, zejména o dávné minulosti.
Epický útvar, původně tradovaný ústně. Podávají prvotní názory člověka na svět, na jeho vznik, uspořádání a vývoj, na postavení člověka v něm, vypovídají o přírodních a společenských skutečnostech světa, vysvětlují přírodní jevy. Byly spjaty s náboženskými představami lidí, s obřady a rituály, vypovídají o historii bohů.

8 Bájesloví = mytologie Jde o soubor bájí, mýtických vyprávění, určitého národa. Základní význam pro evropskou kulturu má bájesloví řecké a hebrejské.

9 Báje v umění: Př. starořecké báje se často zpracovávaly v antice – Homérovy eposy – Illias a Odyssea. Prvky bájí se objevují i v pohádkách, legendách, pověstech,… Z bájí čerpá také výtvarné umění.

10 Mýtičtí hrdinové v ustálených jazykových pojmenováních:
Paridovo jablko Achillova pata Silný jako Herkules Lstivý jako Odysseus Narcis

11 ??? Vyber si některé ustálené spojení s mýtickým hrdinou, vysvětli ho a ilustruj ho.

12 Zdroje: Křivánek ,Vladimír; Helena, Kupcová: Malý slovník literárních pojmů a autorů, Scientia, spol. s r.o., Praha 1994, ISBN s. 10 – 11 Pilař, Jan: Homérova Ílias, Vyd. Praha: Albatros, 1979, ISBN , s. 9-13


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google