Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV: Jaroslav Hašek ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

2 JAROSLAV HAŠEK (30. dubna 1883 Praha – 3
JAROSLAV HAŠEK (30. dubna 1883 Praha – 3. ledna 1923 Lipnice nad Sázavou)

3 ŽIVOTOPIS vyučil drogistou; nakonec maturoval na OA
zaměstnanec banky Slavia seznámil se s českými anarchisty  bohémský a tulácký život (problémy s alkoholem, vězení) živil se novinařinou a literaturou r založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona = politickou mystifikaci karikující volební poměry 1916 vstoupil do československých legií; 1918 vstoupil do Rudé armády 2x ženatý, aniž by se rozvedl

4 DÍLO Trampoty pana Tenkráta Můj obchod se psy a jiné humoresky
zpočátku cestopisné povídky, črty a humoresky  publikovány časopisecky, mnohé zfilmovány Trampoty pana Tenkráta Můj obchod se psy a jiné humoresky Dobrý voják Švejk v zajetí Tři muži se žralokem a jiné poučné historky Fialový hrom

5 Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
čtyřdílný humoristický román přeložený do 54 jazyků, několikrát zfilmovaný i zdramatizovaný 4. díl za něj dokončil Karel Vaněk satira líčící žalostné poměry panující v rozkládajícím se Rakousku-Uhersku píše přehledně a jazykem obyčejného člověka, vše směřuje k zesměšnění nesmyslného válčení a starého řádu Švejk je výřečný, stále vypráví nevyčerpatelné množství anekdotických historek

6 Čím se vyučil Jaroslav Hašek?
kuchařem ševcem truhlářem drogistou

7 Jak se jmenovala strana, kterou J. Hašek založil?
Strana silného pokroku v mezích zákona ODS ČSSD KDU-ČSL Strana zelených Strana mírného pokroku v mezích zákona KSČM

8 Která díla nenapsal Jaroslav Hašek
Markéta Lazarová Bylo nás pět Trampoty pana Tenkráta Máj Fialový hrom

9 POUŽITÉ ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ha%C5%A1ek

10 METODIKA Nejprve se zaměříme na autorův život, pomůžeme si i hypertextovými odkazy. Poté probereme autorovo dílo. K dílu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války se vyjádříme podrobněji. Přečteme si ukázku v čítance – Švejkovy nehody ve vlaku. Nakonec si zapíšeme důležité informace, které zvýrazníme na slidech.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:"

Podobné prezentace


Reklamy Google