Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Aminokyseliny.
Chemické reakce III. díl
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VODA Praha – město našeho života
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_33.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
biomembrány a membránový transport
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Nutný úvod do histologie
Slabé vazebné interakce
Sloučeniny v organismech
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Aminokyseliny a bílkoviny
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Stavební kameny a stavební zákony
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Chemické složení živých organismů
Lipidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Stavební kameny a stavební zákony
Mezimolekulové síly.
Organická chemie Martin Vejražka.
Transkript prezentace:

Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO

Chemické složení buňky Cíl přednášky: seznámit posluchače se složením buňky po chemické stránce Klíčová slova: biogenní prvky, chemické vazby a interakce, uhlíkaté sloučeniny, biomakromolekuly

Molecular Biology of the Cell Obrázky v následující prezentaci jsou převzaty z níže uvedené knihy výlučně k výukovým účelům. The illustrations in following lecture are taken from Alberts et al. Molecular Biology of the Cell, 5th Edition (Garland Science 2008) only and exclusively for the educational purposes. Alberts • Johnson • Lewis • Raff • Roberts • Walter Molecular Biology of the Cell Fifth Edition Copyright © Garland Science 2008

Chemické složení buňky všechny buňky lze velmi dobře popsat pomocí jejich chemického složení a chemických reakcí tzv. organických nebo lépe uhlíkatých látek (cukry, tuky, bílkoviny, nukleové kyseliny) veškerý známý život má velmi podobný chemický základ, např. nukleové kyseliny (stejný genetický kód) a bílkoviny (střídání týchž 20-22 základních aminokyselin) všechny buňky se zřejmě vyvinuly ze „stejného předka“, který se objevil na planetě asi před 3-4 miliardami let v průběhu evoluce dochází na úrovni DNA ke změnám a pomocí selekce a přežití nejschopnějších dochází ke vzniku obrovské rozmanitosti biosféry

Biogenní prvky

Kovalentní a iontové vazby

70% hmotnosti buňky tvoří voda celý chemismus buňky lze zjednodušit do této věty: různé látky se chovají ve vodě různě rozpustnost (polární/hydrofilní a nepolární/hydrofobní) nekovalentní (slabé) interakce (van der Waalsovy síly, vodíkové můstky, hydrofobní síly, elektrostatické síly) pH (acidobazické páry, slabé zásady a kyseliny, pufry)

Iontové a polární látky se ve vodě rozpouštějí, protože k sobě přitahují molekuly vody a jsou jimi obklopeny. To vysvětluje, proč je iontová vazba – velmi silná ve vakuu a ve vodě natolik slabá (80 vs. 3 kcal/mol).

Klíčový význam nekovalentních interakcí Kovalentní vazby spojují atomy jeden vedle druhého, jak se ale makromolekula (nukleová kyselina, protein, polysacharid) uspořádá v prostoru, o tom rozhodují nekovalentní (slabé) interakce mezi atomy z různých částí makromolekuly a mezi atomy makromolekuly a atomy rozpouštědla (vody).

Van der Waalsovy síly Také atomy bez chemické vazby a polární/elektrické přitažlivosti mají mezi sebou optimální vzdálenost, v níž je energie systému nejnižší. Ke změně této vzdálenosti je třeba na atomy působit silou, která překoná „touhu“ (tzv. van der Waalsovu sílu) obou atomů zůstat v optimální pozici. Jedná se o síly velmi slabé, ale citelné a účinné.

Vodíkové můstky Parciální kladný náboj na H vázaném na elektronegativní prvek může být přitahován záporným nábojem z jiné molekuly (např. vody) či z jiné části makromolekuly.

Vodíkové můstky určují prostorovou strukturu např Vodíkové můstky určují prostorovou strukturu např. peptidů nebo nukleových kyselin. Vodíkové můstky mezi atomy A a B musí ovšem vždy čelit soutěži s molekulami vody, jež mohou tvořit vodíkové můstky s A i s B.

Elektrostatické síly Kromě H-můstků, které jsou založeny na přitažlivosti parciálního kladného náboje na vodíku a záporných nábojů okolo, existují i jiné přitažlivé síly mezi kladnými a zápornými náboji na různých atomech, jež se obecně nazývají elektrostatické (název „iontové“ je spíše matoucí). Tyto síly stejně jako ostatní nekovalentní interakce hrají klíčovou roli v buněčné chemii, např. mohou umožňovat vazbu substrátu do aktivního místa enzymu.

Hydrofobní interakce Hydrofobní (nepolární) molekuly se „cítí lépe“ v hydrofobním prostředí než v polární vodě. Při střetu dvou nebo víc hydrofobních molekul se tyto orientují nepolárními částmi k sobě a polární (hydrofilní) části jsou orientovány k vodnímu prostředí. Tuto sílu můžeme najít např. v lipofilním nitru biologických membrán.

Hlavní uhlíkaté sloučeniny v buňce sacharidy (glukóza, ribóza) → disacharidy (sacharóza) → polysacharidy (glykogen, škrob, celulóza); sacharidy představují především zdroj energie ale i stavební materiál mastné kyseliny (kyselina palmitová, olejová…) → triacylglyceroly (tuky, zásoba energie) a fosfolipidy (fosfatidylcholin, lecithin, buněčné membrány) nukleotidy (báze + cukr + fosfát) jsou součástí ATP nebo koenzymu A nebo tvoří makromolekuly, zvané nukleové kyseliny (kódují genetickou informaci) L-aminokyseliny → 20-22 základních aminokyselin tvoří pomocí peptidových vazeb bílkoviny (proteiny)

Sacharidy monosacharidy – (CH2O)n, kde n= 3-8 z chemického hlediska jsou monosacharidy aldosy (aldehydová skupina) nebo ketosy (ketonová skupina) mnoho monosacharidů se liší pouze prostorovým uspořádáním atomů (např. uspořádání -OH skupiny) a vytvářejí tak izomery každý z těchto monosacharidů může existovat v jedné ze dvou forem D a L, které jsou navzájem zrcadlovým obrazem – optické izomery spájení dvou a více monosacharidů prostřednictvím vazby mezi -OH skupinami – kondenzační reakce

Lipidy mastné kyseliny obsahují dvě chemicky odlišné oblasti – dlouhý nepolární uhlovodíkový řetězec a polární karboxylovou skupinu (-COOH) karboxylová skupina se v roztoku vyskytuje v iontové formě, je chemicky reaktivní, obvykle je však vázána s dalšími skupinami a tvoří estery nebo amidy vysokoenergetické zásoby – triacylglyceroly hlavní komponenty buněčných membrán – fosfolipidy, které mají amfifilní vlastnosti jiné lipidické sloučeniny: steroidy – obsahují polycyklickou strukturu (např. hormony), glykolipidy – obsahují cukerné zbytky

Lipidové agregáty