Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
Advertisements

Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Organické duševní poruchy (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Základní charakteristiky.
Projevy nejčastějších psychických onemocnění a klasifikace (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Klasifikace.
o.s. Péče o duševní zdraví
Marie Sádlová Neurovědy 2012
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Klinická propedeutika
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
DEMENCE PSB_462 Gerontopsychologie v praxi Mgr. Markéta Kukaňová
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Psychologie - z řeckého psyché = duše, duch, dech a logia = věda, výzkum, nauka je věda, která studuje lidské chování,mentální procesy a tělesné dění.
- definice, charakteristika, průběh
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
Klasifikace duševních poruch
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Deprese Diagnostika a léčba
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Další psychotické poruchy
Psychologické aspekty zdraví
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Speciální psychiatrie
Psychiatrické vyšetření
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Charakteristiky vybraných nemocí
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Diagnóza, klasifikační systémy Psychodiagnostika dětí a mládeže, PSY 403 Přednáška 2.
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Stres a jeho zvládání.
Speciální psychiatrie – MKN 10
Psychiatrické vyšetření
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Psychiatrické vyšetření
F00-F09 Organické duševní poruchy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
F00-F09 Organické duševní poruchy
Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy

Mezinárodní klasifikace nemocí Klasifikační systém v Evropě MKN 10, v USA DSM IV (úpravy, revize, sbližování). Víceosá diagnostika: I. osa – klinická diagnóza II. osa – hodnocení různých typů postižení, omezujících plnění úkolů a rolí, které jsou od jedince očekávány jeho sociokulturním prostředím. Stupně postižení: handicap = znevýhodnění vyplývající z vady či patologie, zneschopnění = omezení nebo chybění schopnosti jedince vykonávat činnost „normálně“, poškození = ztráta nebo výrazná abnormita psychické, fyziologické nebo anatomické struktury či funkce.

Víceosá diagnostika II. osa – postižení Posuzuje se ve 4 oblastech: péče o vlastní osobu práce (výdělečné činnosti, studium, údržba domácnosti) rodina a domácnost (manželská role, rodičovská role, činnosti v domácnosti) fungování v širším sociálním kontextu III. osa - související faktory Hodnocení průvodních faktorů společně s ostatními problémy týkajícími se životního stylu a uspořádání života podílející se významně na výskytu, projevech, průběhu, prognóze nebo způsobu léčby přítomných duševních poruch.

OSA I – PŘEHLED KLINICKÝCH DIAGNÓZ Organické duševní poruchy (F00-F09) Duševní poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látek (F10-F19) Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F20-F29) Afektivní poruchy (F30-F39) Neurotické porucha, poruchy vyvolané stresem (F40-F48) Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory (F50-F59) Poruchy osobnosti a chování u dospělých (F60-F69) Mentální retardace (F70-F79) Poruchy psychického vývoje (F80-F89) Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a adolescenci (F90-F99)

Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější poruchou je demence – časná, výrazná porucha paměti s postupným poklesem dalších kognitivních funkcí a dále postižení emocí s následným dopadem na chování nemocného. Primární organická duševní porucha – poškozen přímo mozek. Sekundární organická duševní porucha – poruchy jiných orgánů mají vliv na mozek.

Demence Výskyt: ve věku 60 let 5% populace ve věku 80 let 20% populace Alzheimerova choroba nevratné neurodegenerativní onemocnění, dochází k zániku neuronů, příčina neznámá, není vyléčitelná, současné metody dokážou nemoc pouze zpomalit rozvíjí se pozvolna, nejprve při plném vědomí (pacient má na nemoc náhled), postižení paměti a schopnosti se učit, problém se vštípivostí obvykle ji předchází tzv. mírná kognitivní porucha – u 15% pacientů se ALD rozvine do jednoho roku, u 80% do 6 let v dalším stádiu se přidává obvykle BPSD (behaviorální a psychologické symptomy demence) – nezvládání vlastních afektů

Demence BPSD – deprese, morózní nálada, vztek, úzkost, neklid, agresivní projevy, útěky, situaci nepřiměřené reakce, poruchy cyklu spánek bdění. Vaskulární demence způsobena infarkty mozku nerovnoměrné postižení kognitivních funkcí (paměť může být více, myšlení a úsudek méně), ložiskový charakter

Terapie demence Farmakoterapie kognitivních funkcí: kognitiva - zvyšují dostupnost acetylcholinu v CNS nootropika – zlepšují metabolismus mozkových buněk (piracetam, ginkgo biloba) Farmakoterapie BPSD: dle konkrétních příznaků Psychoterapie, rehabilitace: zjednodušení okolního prostředí a běžných denních činností a úkonů kompenzace paměťových deficitů trénink kognitivních schopností edukace a podpora rodiny, blízkých, pečovatelů