Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04Kra_7 Název DUM: Sacharidy Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: základní živiny, pohotový zdroj energie, druhy Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje sacharidy. Vyjmenuje jednotlivé sacharidy a zařadí je podle druhů.Své znalosti ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce
SACHARIDY
Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy Vitamíny Minerální látky ostatní (nutné) živiny Voda
Význam: zdroj pohotové E (rychlé, okamžité) 1g uvolní 17,2 kJ
Dělení: MONOSACHARIDY DISACHARIDY POLYSACHARIDY
Monosacharidy: nejjednodušší sacharidy glukóza (cukr hroznový) fruktóza (cukr ovocný)
Disacharidy: spojení 2S sacharóza (řepný nebo třtinový cukr) maltóza (cukr sladový) laktóza (cukr mléčný)
Polysacharidy: složité S škrob (brambory, obiloviny) vláknina (čistí střeva) glykogen (zrání masa)
Onemocnění: nadměrná konzumace S přeměna na T nadváha obezita srdeční onemocnění…
Kontrolní otázky: Význam sacharidů pro člověka Rozdělení sacharidů Zařaď- škrob, glukóza, laktóza, vláknina Vyjmenuj polysacharidy
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová