Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Advertisements

Rozbor uměleckého textu
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_735_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Český jazyk – Milan Kundera – 9. ročník
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _06_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Milan Kundera. ● Narodil se v Brně roku 1929, studoval FF UK v Praze, studia nedokončil, pak studoval filmovou fakultu na AMU – později působil jako učitel.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_19 Název Radek John Téma hodiny Autoři současné.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
A. Sova – Květy intimních nálad
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Naturalismus v české literatuře
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Květen 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 2. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života a tvorby M. Kundery, možnost využití kvízu.

Milan Kundera Milan Kundera je dnes nejvýznamnějším autorem českého původu. Jeho knihy jsou ceněny nejenom odborníky, ale mají i komerční úspěch. Samotného Kunderu málokdo zná, spisovatel totiž odmítá vystupovat na veřejnosti a pro literární ceny si nechodí.

Milan Kundera Narodil se v roce 1929 v Brně. Studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou nedokončil, a filmovou fakultu na AMU. Od sedmdesátých let žije ve Francii a nepíše česky.

Milan Kundera Začínal v 50. letech básněmi a napsal také divadelní hru Majitelé klíčů. Jádrem jeho tvorby jsou hlavně povídky a romány. Ke špičce prózy 20. století se řadí zejména povídky ze 60. let Směšné lásky a slavný román Žert.

Milan Kundera Z pozdějších autorových prací vyniká: Život je jinde Nesnesitelná lehkost bytí Nesmrtelnost Ve Francii Kundera vydal také sbírku esejů Zrazené testamenty.

Milan Kundera Žert Žert je první román Milana Kundery napsaný roku 1965 a poprvé vydaný roku 1967 nakladatelstvím Československý spisovatel. Je založen na skutečné události. V roce 1968 natočil režisér Jaromil Jireš stejnojmenný film, který je dodnes oceňován filmovou kritikou.

Práce s textem Román Žert Milan Kundera Román: prozaický epický žánr, smyšlené vyprávění rozvíjí příběh několika směry zachycuje více hlavních postav a mnoho postav vedlejších Většina textu knihy je retrospektivní vyprávění. Hlavní postavou je Ludvík Jahn, který byl kvůli žertovné pohlednici, poslané spolužačce Markétě, vyloučen z vysoké školy i ze strany. Román komentuje politickou atmosféru budování socialismu 50. a 60. let. Práce s textem Román Žert Retrospektivní vyprávění: Retrospektivní vyprávění začíná závěrem a teprve pak vše vysvětluje vracením se do minulosti.

Milan Kundera Práce s literárním textem Literární výchova pro 9. ročník ZŠ Žert str. 73

Milan Kundera Žert Otázky k literární ukázce: Jaké historické období ukázka představuje? Proč byl hlavní hrdina vyloučen ze studií? Objevují se v ukázce prvky frašky a grotesky? Vysvětlete význam slovních spojení: optimismus, opium, „zdravý duch páchne blbostí“, Trockij, iluze.

Milan Kundera Žert (kvíz k ukázce) Fraška představa Optimismus komická událost Trockij droga získaná z máku Groteska nesmyslné jednání, dění Opium sklon posuzovat věci z lepší stránky Vize kritik Stalinova režimu

Milan Kundera Žert (kvíz shrnutí) Fraška – nesmyslné jednání, dění Groteska – komická událost Optimismus – sklon posuzovat věci z lepší stránky Opium – droga získaná z máku Trockij – kritik Stalinova režimu Vize - představa

Milan Kundera - Žert Ludvík se chce po letech pomstít bývalému spolužákovi Zemánkovi. Aktem pomsty se má stát svedení Zemánkovy manželky (další žert). Pomsta se míjí účinkem – manželství Zemanových je již dávno v troskách.

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9 Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury 2. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-347-7. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office