Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTERY.
Advertisements

Estery Kyslíkaté deriváty
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Deriváty karboxylových kyselin
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kyselina jablečná, vinná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.06_VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Estery karboxylových kyselin
II. Karboxylové kyseliny
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
VY_32_INOVACE_29_Deleni_se_zbytkem Matematika - 3. ročník
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Estery.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Neživá příroda - vzduch
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Karboxylové kyseliny.
Jejich příprava a reaktivita
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.15_estery Název: Estery Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Deriváty uhlovodíků/Estery Vytvořeno: 23. 3. 2012 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

estery Tato reakce se nazývá esterifikace. Vznikají reakcí karboxylové kyseliny s alkoholem. Vedlejším produktem je voda. karboxylová kyselina ester alkohol ethylester kyseliny octové kyselina octová ethanol Tato reakce se nazývá esterifikace. Voda vniká odštěpením H z alkoholu a OH z kyseliny.

Některé estery jsou příjemně vonící kapaliny. Používají se jako vonné esence. k. mravenčí + ethanol k. octová + pentan-1-ol + oktan-1-ol k. máselná + ethanol + pentan-1-ol k. benzoová + ethanol

Velký význam mají estery bez vůně. Estery mastných kyselin s glycerolem tvoří tuky, vosky a oleje. Methylestery nenasycených mastných kyselin rostlinného původu jsou součást bionafty. Jaký má význam používání bionafty?

Estery se používají i v lékařství. Kyselina acetylsalicylová je ester obsažený v Acylpyrinu, Aspirinu, Anopyrinu … Ester kyseliny dusičné a glycerolu nazýváme nitroglycerin. Víš k čemu se tento ester využívá?

Na co se používá nitroglycerin? Co je to esterifikace? Co je vedlejším produktem esterifikace? reakce kyseliny s alkoholem alkohol reakce zásady s alkoholem oxid reakce kyseliny a zásady voda Na co se používá nitroglycerin? Proč se využívají estery v potravinářství? výbušniny kvůli vůni potravinářství dodávají lesk lékařství jsou stabilizátory