Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.15_estery Název: Estery Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Deriváty uhlovodíků/Estery Vytvořeno: 23. 3. 2012 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.
estery Tato reakce se nazývá esterifikace. Vznikají reakcí karboxylové kyseliny s alkoholem. Vedlejším produktem je voda. karboxylová kyselina ester alkohol ethylester kyseliny octové kyselina octová ethanol Tato reakce se nazývá esterifikace. Voda vniká odštěpením H z alkoholu a OH z kyseliny.
Některé estery jsou příjemně vonící kapaliny. Používají se jako vonné esence. k. mravenčí + ethanol k. octová + pentan-1-ol + oktan-1-ol k. máselná + ethanol + pentan-1-ol k. benzoová + ethanol
Velký význam mají estery bez vůně. Estery mastných kyselin s glycerolem tvoří tuky, vosky a oleje. Methylestery nenasycených mastných kyselin rostlinného původu jsou součást bionafty. Jaký má význam používání bionafty?
Estery se používají i v lékařství. Kyselina acetylsalicylová je ester obsažený v Acylpyrinu, Aspirinu, Anopyrinu … Ester kyseliny dusičné a glycerolu nazýváme nitroglycerin. Víš k čemu se tento ester využívá?
Na co se používá nitroglycerin? Co je to esterifikace? Co je vedlejším produktem esterifikace? reakce kyseliny s alkoholem alkohol reakce zásady s alkoholem oxid reakce kyseliny a zásady voda Na co se používá nitroglycerin? Proč se využívají estery v potravinářství? výbušniny kvůli vůni potravinářství dodávají lesk lékařství jsou stabilizátory