IAS 2 ZÁSOBY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Oceňování aktiv a závazků
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Materiálové zásoby evidence a oceňování.
Tvorba cen v maloobchodě
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zboží.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulace plných a variabilních nákladů
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
Účtování zásob „16“.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Oceňování majetku a závazků
Výkazy pro měření a řízení zisku
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Ekonomika investic.
Rozvaha.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 9. tématu * dvojí pojetí nákladů * fáze koloběhu majetku * účetní zobrazení koloběhu.
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Dopady změn směnných kurzů
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Oceňování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Úvod do podnikových financí
8. tématický okruh: Zásoby
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Finanční výkazy obchodních společností
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
ZÁSOBY - Zásoby dle IAS/IFRS - Zásoby dle IFRS for SME.
OCEŇOVÁNÍ DM Při nabytí dlouhodobého majetku přicházejí v úvahu tři způsoby ocenění a) pořizovací cena b) vlastními náklady c) reprodukční pořizovací cen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Účtování zásob účtová tř. 1
Dopady změn směnných kurzů
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
IAS 38 Nehmotná aktiva.
IAS 2 ZÁSOBY.
Definice finančního majetku
IAS 38 Nehmotná aktiva.
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Transkript prezentace:

IAS 2 ZÁSOBY

Cíl standardu Stanovit způsob účetního zobrazení zásob v systému historických nákladů.

Rozsah působnosti Standard se používá pro zobrazení zásob s výjimkou: nedokončené výroby vznikají na základě dlouhodobých smluv (IAS 11), finančních nástrojů, zásob výrobců živého inventáře, zemědělských a lesních produktů atd.

Definice zásob Aktiva, držená za účelem prodeje v běžném podnikání. Ve výrobním procesu určená k prodeji. Ve formě materiálu nebo obdobných dodávek, které se spotřebují ve výrobním procesu nebo při poskytování služeb. Zboží zakoupené k dalšímu prodeji, pozemky a jiný majetek určený k prodeji, hotové výrobky.

Obvyklé členění zásob Obchodní zboží. Výrobní zásoby. Materiál. Nedokončená výroba. Výrobky.

Oceňování zásob Na nižší z úrovně nákladů na jejich pořízení a čisté realizovatelné hodnoty.

Čistá realizovatelná hodnota Odhadnutá prodejní cena v běžném podnikání, snížená o odhadnuté náklady na dokončení a odhadované náklady nutné k uskutečnění prodeje.

Náklady na pořízení zásob = Náklady na nákup + náklady na přeměnu + ostatní náklady vynaložené s uvedením zásob na jejich současní místo a do současného stavu.

Náklady na nákup = cena pořízení + dovozní cla + daně + doprava + manipulace + ostatní náklady přímo přiřaditelné pořízení zboží, materiálu a služeb - obchodní srážky a slevy

Náklady na přeměnu = náklady přímo související s jednotkou výroby: přímé osobní náklady, fixní a variabilní výrobní režie, která vznikla v souvislosti s přeměnou materiálu na hotové výrobky, náklady sdružené výroby minus čistá realizovaná hodnota vedlejších produktů.

Ostatní náklady na pořízení Zahrnují se do ocenění zásob v případě, že byly vynaloženy v souvislosti s uvedením zásob na současní místo a do současného stavu.

Do ocenění zásob se nezahrnují Neobvykle vynaložené práce, velké množství odpadu. Náklady na skladování, které není nutné ve výrobním procesu. Správní režie které nepřispívají k uvedení zásob na jejich současné místo a do současného stavu. Náklady na prodej.

Techniky ocenění pořizovacích nákladů Metoda standardních nákladů. Metoda maloobchodního prodeje.

Nákladové vzorce Metoda váženého aritmetického průměru. Metoda FIFO. Individuální pořizovací náklady.

Uznání nákladů ovlivňujících zisk Účetní hodnota prodaných zásob ovlivňuje zisk v období, v němž jsou uznány související výnosy.

Zveřejňování údajů o zásobách Účetní pravidla užitá pro ocenění zásob včetně použitých nákladových vzorců. Celková účetní hodnota zásob a výše jednotlivých skupin zásob, v členění vhodném pro podnik. Celková výše zásob, oceněná v čisté realizovatelné hodnotě. Výše storen všech snížení ocenění, která byla uznána jako zvýšení zisku v období, kdy se projevila. Okolnosti, které vedly ke stornům snížení zásob Účetní ocenění zásob daných do zástavy.