DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Vznik státních útvarů III.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Vznik měst a jejich význam
Struktura středověké společnosti
vytvořený v projektu OP VK
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Mgr. Jitka Nováková A3V
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Velká řecká kolonizace
Zemědělství ve středověku
KOLONIZACE A VZNIK MĚST
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Středověké městské právo
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká řecká kolonizace Název sady: Staroorientální státy.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Kultura Mezopotamie TÉMATICKÝ CELEK:
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691   Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE04 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor Mgr. Zuzana Jančová Vzdělávací oblast Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Vrcholný středověk Téma Kolonizace a vznik měst Ročník II. M Datum tvorby 10. 9. 2013 Anotace Materiál motivuje studenty k zájmu o historické události z dějin vrcholného středověku, usnadňuje orientaci v tématu vzniku měst a kolonizace. Žák si osvojí informace k způsobu zakládání měst, druhům měst podle vrchnosti a městským privilegiím. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, slouží k upevnění učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

KOLONIZACE A VZNIK MĚST ve vrcholném středověku

Kde jsme se setkali s pojmem kolonizace? Jaký je jeho význam? Obr. č. 1

Ve starověkém Řecku, řecké státy kolonizovaly oblasti ve Středozemním moři (Itálie, Malá Asie, řecké ostrovy, severní Afrika) a na pobřeží Černého moře. Kolonizovat znamená osídlovat nová území.

Kolonizace (osídlování) Vznik nových osad na dosud neobdělávané půdě. U nás ji dělíme na: vnitřní vnější Obr. č. 2: Pluh – dobová kresba z 12. století

Ad 1) Vnitřní kolonizace 12. století Obyvatelstvo proniká z nížinných oblastí v povodí řek do odlehlých, podhorských oblastí. Je podporována panovníkem a šlechtou. Proč panovník a šlechta podporovaly kolonizátory?

Ad 2) Vnější kolonizace Druhá etapa, probíhá od 13. století. Značný nárůst obyvatel. Kolonizátoři přicházejí hlavně z ciziny (Bavorsko, Sasko, Porýní,…). Osídlují pohraniční oblasti. Vytvořena celistvá území, kde se mluví německy. Proč se někdy hovoří o německé kolonizaci?

Průběh lokace Příchozí obyvatelstvo přináší nové postupy a inovace. Prosazuje se emfyteutické právo (zákupní, dědičné, německé) - zaručuje příchozím dědičnou držbu půdy. Kolonisty zastupoval lokátor – vyměřoval polnosti zakládané vesnice. Často se z něj následně stal rychtář (zastupoval krále).

Nově vzniklé vesnice často osvobozeny od svých povinností (dávky, desátky a robota) – tzv. lhoty (ze slova lhůta). ÚKOL: S pomocí internetu zjisti vesnice, které tímto způsobem vznikly.

Řešení: Lhota, Lhotka, Lehota, Hroznová Lhota, Ostrožská Lhota atd…

MĚSTSKÁ KOLONIZACE Nová města zakládána od 11. století. Nejvíce měst založeno ve 12. a 13. století. Proč bylo třeba zakládat nová města?

Příčiny rozvoje měst roste počet obyvatel → zvyšuje se poptávka po řemeslném náčiní → vzkvétá obchod → roste význam peněz

V čele měšťanů lokátor – řídil celou akci. Často se stal městským rychtářem. Obr. č. 3: Kdo bude znázorněná osoba v klobouku?

Druhy měst podle vzniku stará raně feudální města – př. Praha, Stará Boleslav,… u obchodních cest – př. Uherský Brod báňská (horní) města – př. Kutná Hora, Jáchymov,… na zeleném drnu – př. Uherské Hradiště

Co je znázorněno na obrázku? Nápověda: Jde o báňské město. Obr. č. 4:

Historický model města Uherské Hradiště Obr. č. 5

Co je na obrázku? O jaké město se jedná?

Pečeť Uherského Hradiště

Druhy měst podle vrchnosti královská – podléhají přímo králi, pro něj zdroj financí a strategický bod (UB, UH). poddanská – vrchnost je šlechtic nebo církevní hodnostář (Olomouc, Brno). věnná – majetkem české královny (Hradec Králové). horní – strategický význam, patří výhradně králi. - odvádí urburu – 8. díl pro krále z těžby

Městská privilegia Udělována zakladatelem města, platilo se za ně. ☻právo nuceného skladu ☻právo várečné ☻právo celní ☻právo mílové ☻právo hrdelní

☻právo samosprávy ☻právo městské pečeti ☻právo erbu ☻právo královské mincovny Nejstarší české městské privilegium je z roku 1213 pro Uničov. Typy městského práva: norimberské magdeburské

Pravidla zakládání měst Náměstí čtvercového tvaru – trh. Zástupce města – rychtář. Plnoprávným měšťanem – vlastnictví domu.

Obrázky Obr. č. 1: Panthenon. [online]. [cit. 2013-10-09]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AParthenon_from_west.jpg Obr. č. 2: Pluh – dobová kresba z konce 12. století. [online]. [cit. 2013-10-09]. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pluh_-_dobov%C3%A1_kresba_z_konce_12._stolet%C3%AD.jpg?uselang=cs Obr. č. 3: Scéna ze Saského zrcadla – lokátor (v klobouku) vysazuje v rámci tzv. Ostsiedlung ves (okolo 1300) . [online]. [cit. 2013-10-09]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sachsenspiegel-Ostsiedlung.jpg Obr. č. 4: Těžba stříbra v Kutné Hoře. [online]. [cit. 2013-10-09]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silver_mining_in_Kutn%C3%A1_Hora_1490s.jpg Obr. č. 5: Středověký model Uherského Hradiště. [online]. [cit. 2013-10-09]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:UherskeHradisteMedievalTimesModel.jpg Obr. č. 6: Historická pečeť města Uherské Hradiště – 1322. [online]. [cit. 2013-10-09]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1322_UH.jpg

Literatura ČORNEJ, P., ČORNEJOVÁ, I., PARKAN, F.: Dějepis pro gymnázia a střední školy 2: Středověk a raný novověk. Praha: SPN, 2009. ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena: Odmaturuj z dějepisu I. Brno: Didaktis, 2006.