Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XI_3_20 „B“ minikvíz Šablona číslo: XI Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr. Radmila Smolíková

2 Anotace: seznámení se či zopakování některých pojmů, které začínají na písmenko „B“
Očekávaný výstup: žáci se spíše zábavnou formou seznámí nebo si zopakují některé pojmy, z nichž většina patří do všeobecných znalostí Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 9. třída, 14 – 15 let Klíčová slova: kvíz, opakování, busta, berně, báje, baroko, bula, boží muka, berní rula, bojkot, Bastila, bitva na Bílé hoře Pomůcky a materiál: interaktivní tabule Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žákům prezentuje obsah pojmů na interaktivní tabuli, společně s nimi si opakuje, v jaké souvislosti se s pojmy již setkali. V následném kvízu si žáci zaznamenávají počet správných odpovědí a v závěrečné tabulce najdou své ohodnocení.

3 zdroje Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny 20.století. 2. upravené vydání. Liberec: Dialog, 2005. Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny novověku. 1. vydání. Liberec: Dialog, 2003. Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny středověku a počátků novověku. 2. vydání. Liberec: Dialog 2010. Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny pravěku a starověku. 1. vydání. Liberec: Dialog 2001.

4 Pamatuješ? Busta – sochařské znázornění hlavy, někdy i s hrudí.
Berně (daně) – povinnost poddaných k panovníkovi. V raném středověku odvádět část úrody – zprvu potraviny a výrobky, později místo nich peníze. Poddaní byli také povinování různými službami – stavěním cest, mostů, opevnění, ……

5 Báje – vyprávění o nejstarších dějinách nepodložené historickými prameny, předávané ústní tradicí.
Barok/baroko - sloh utvářející se na přelomu 16. a 17. století v Itálii. Název je pravděpodobně odvozen z portugalského slova barocco (nepravidelná perla).

6 Bula – kovová pečeť potvrzující platnost listiny
Bula – kovová pečeť potvrzující platnost listiny. Název se přenáší i na listinu samotnou. Boží muka – drobná stavba v krajině s motivem Krista na kříži.

7 Berní rula – soupis poddanské půdy.
Bojkot – úmyslné odmítání něčeho – například výrobků, osob, příkazů, ……

8 Bastila – pařížská pevnost, symbol absolutismu. Dobyta 14
Bastila – pařížská pevnost, symbol absolutismu. Dobyta července 1789. Bitva na Bílé hoře – 8. listopad Definitivní porážka českého stavovského povstání Ferdinandem II. Habsburským. Vůdci českého stavovského povstání byli zatčeni a souzeni, z nich bylo popraveno na Staroměstském náměstí.

9 A teď se vyzkoušej! (Za každou správnou odpověď si zasloužíš 1 bod.)
bitva na Bílé hoře 8. listopad Definitivní porážka českého stavovského povstání Ferdinandem II. Habsburským. Vůdci českého stavovského povstání byli zatčeni a souzeni, z nich bylo popraveno na Staroměstském náměstí. báje Vyprávění o nejstarších dějinách nepodložené historickými prameny, předávané ústní tradicí.

10 busta Sochařské znázornění hlavy, někdy i s hrudí.
baroko Sloh utvářející se na přelomu 16. a 17. století v Itálii. Název je pravděpodobně odvozen z portugalského slova barocco (nepravidelná perla).

11 berně Povinnost poddaných k panovníkovi. V raném středověku odvádět část úrody – zprvu potraviny a výrobky, později místo nich peníze. Poddaní byli také povinování různými službami – stavěním cest, mostů, opevnění. bula Kovová pečeť.

12 Bastila bojkot Dobyta 14. července 1789, pevnost v Paříži.
Úmyslné odmítání něčeho.

13 boží muka Drobná stavba v krajině s motivem Krista na kříži. berní rula Soupis poddanské půdy.

14 Jakou známku si zasloužíš?
1 2 3 4 5 10 – 9 bodů 8 - 7 bodů 6 – 4 body 3 – 2 body 1 – 0 bodů


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google