Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Daně.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Název projektu: Moderní škola
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Účtování daní a dotací „3“
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Zdanění nemovitých věcí
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Transferové daně Mgr. Jan Neckář jaro 2007.
Majetkové daně – motorová vozidla a transferové daně Michal Radvan
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Zápatí prezentace Zdanění transferů vlastnictví majetku Michal Radvan s využitím podkladů od Jana Neckáře.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Zdanění civilněprávních úkonů (Transferové daně) Kristýna Müllerová (za využití prezentace Jana Neckáře, podzim 2009)
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Majetkové daně Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
9b Daň z nabytí nemovitých věcí
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Systém občanského práva.
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů
Daň z nemovitostí.
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Transkript prezentace:

Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011 Předmět Předmět daně Daň dědická: nabytí majetku (nemovitosti, movitý majetek) děděním (§ 3) Daň darovací: nabytí majetku (nemovitosti, movitý majetek, jiný majetkový prospěch, věcné břemeno) na základě právního úkonu nebo v souvislosti s právním úkonem (§ 6) Nevztahuje se např. na a) plnění nebo bezúplatné převody majetku na základě povinnosti stanovené právním předpisem, b) důchody vyplácené na základě smlouvy o důchodu c) bezúplatná nabytí majetku, která jsou příjmem a předmětem daně z příjmů dle zvláštního předpisu d) dotace, příspěvky a podpory a prostředky poskytnuté pojišťovnami na zábranná opatření a prevenci Daň z převodu nemovitostí: úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem (i v souvislosti s postoupením pohledávky) (§ 9) Vyměňují-li se nemovitosti, považují se jejich vzájemné převody za jeden převod. Daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň vyšší. MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011 Osvobození Osvobození úplné znění: § 19 a § 20 nejčastěji v praxi: od daně dědické i darovací nabytí majetku - mezi osobami zařazenými v I. a II. sk., … … za určitých podmínek nabytí církví, pol. stranou, nadací apod. nabytí movitých věcí osobní potřeby, vklady - cena tohoto majetku nepřevyšuje u osob III. skupiny 20 000 Kč u každého jednotlivého poplatníka, příležitostné bezúplatné nabytí movitého majetku (do 3 000 Kč), od daně z převodu nem.: likvidace státních podniků, rozdělování/slučování právnických osob, první úplatný převod vlastnictví ke stavbě či bytu (§ 20/7). MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011 Sazba Sazba daně Důležité je rozdělení osob do skupin I.sk.: příbuzní v řadě přímé a manželé II.sk.: příbuzní v řadě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety)… III.sk. : ostatní fyzické osoby a právnické osoby Daň darovací viz následující snímek Daň dědická = darovací x koeficient 0,5 Daň z převodu nemovitostí - 3 % ze základu daně. Základ daně se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru a daň na celé koruny nahoru. MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011 Sazba Sazba daně MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011

MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011 Daňové přiznání Sazba daně plné znění § 21 obecně lhůta pro přiznání 30 dnů od rozhodné skutečnosti (dědická, darovací), nepodává se, je-li od daně dědické nebo daně darovací osvobozeno podle § 19/1-4, 6, a § 20/1, 14. do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž došlo k vkladu do katastru nemovitostí či jiné rozhodné skutečnosti (z převodu nemovitostí). MPF_PRDA Přímé daně - jaro 2011