VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Výroba plundrového těsta
Výroba instantních prášků 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice a nerovnice I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba nápojových prášků
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Výroba dezertních hmot 2
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_62_INOVACE_ – Příklady na výpočet úroků z vkladů a úvěrů
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Drogerie – Osobní hygiena III.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_03.01.05, ostatní mléčné výrobky Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_32_INOVACE_03.01.05, ostatní mléčné výrobky Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

Anotace Tento učební materiál dokončuje téma o mléčných výrobcích výčtem ostatních – tj. zahuštěných, sušených a mražených mléčných výrobků.

Zahuštěné mléčné výrobky Označují se také jako kondenzované. Výhodou je delší trvanlivost. Jejich výživová hodnota je obdobná jako u nezahuštěných ml. výrobků, ale téměř pětkrát vyšší, protože je odpařená část vody. V prodeji jsou např. kondenzované mléko neslazené (Tatra) i slazené (Salko), kondenzovaná smetana slazená (Jesenka), slazené kondenz. kakao (Pikao) a další Balí se do konzervových plechovek či tub. Skladují se v suchých, čistých a chladných prostorách, je třeba je chránit před přímými slunečními paprsky a před mrazem. Plechovky je vhodné občas obrátit, aby se cukr neusazoval na dně.

Sušené mléčné výrobky Jejich výhodou je ekonomicky výhodnější přeprava a skladování a delší trvanlivost. Mají význam v kojenecké výživě a jsou surovinou pro některá odvětví potravinářského průmyslu (např. výroba pečiva či cukrovinek). Jejich výživová hodnota je osmkrát vyšší než u tekutých ml. výrobků. V prodeji např. různé druhy sušeného mléka (nízkotučné, polotučné a plnotučné) a sušené výrobky z mléka a dalších přísad (např. Bikava, Malcao). Skladují se v čistých, suchých, dobře větraných místnostech se stálou teplotou, chrání se před přímým slunečním zářením a před výrobky s výrazným pachem.

Mražené mléčné výrobky Jsou speciální skupinou průmyslově vyráběné zmrzliny. Je to zmrazená směs, která obsahuje ve vhodném poměru mléčný tuk, mléčnou sušinu, sladidlo, chuťové a aromatizující přísady, emulgátory a stabilizátory. Rozdělují se podle složení na: mražené mléčné krémy mražené smetanové krémy mražené tvarohové krémy V prodeji např. Eskymo, Ledňáček, Míša, Kuba, atd. Skladují se v mrazicích pultech při teplotě -12 až -18˚C. Není dovoleno znovu zmrazovat rozmrazené výrobky.

Otázky k opakování 1) Jakým jiným pojmem se označují zahuštěné mléčné výrobky? 2) Znáte některé z nich? 3) Zhodnoťte jejich výživovou hodnotu. Je vyšší nebo nižší v porovnání s nezahuštěnými a sušenými mléčnými výrobky? 4) Jakou výhodu mají sušené mléčné výrobky? 5) Z jakých surovin se vyrábějí mražené ml. výrobky? 6) Při jaké teplotě se skladují? 7) Proč se nesmějí po rozmrazení znovu zmrazit?

Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996