Různé podmínky života na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Advertisements

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_11_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Zemědělská výroba Základní škola Libina, příspěvková.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Podnebné pásy – tropický pás
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Základní škola, Hradec Králové
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přizpůsobivost rostlin
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pražské červnové povstání
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Romantismus.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vztah živočichů a neživé přírody
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Fotosyntéza.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Jméno autora výukového materiálu
KUR DOMÁCÍ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Moderní škola
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název projektu: Moderní škola
PŮDY – 2.ČÁST Název : VY_32_inovace_05- PŘ – PŮDY -2.ČÁST
Revoluce ve Francii
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ŠABLONA III/2 ŽIVOČICHOVÉ Mgr
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
Slunce.
Proč se střídají roční období
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Získávání energie pro život
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Různé podmínky života na Zemi

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Různé podmínky života na Zemi. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_06_Různé podmínky života na Zemi. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Fotosyntéza, teplo, světlo, voda, vzduch, živiny, kyslík, humus, potravní řetězec. DATUM 11.11.2012

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí se základními podmínkami života, co se děje při fotosyntéze a jak se vytváří humus.

Základní podmínky života Světlo Teplo Voda Vzduch Živiny Základní živiny pocházejí z půdy, odkud je čerpají kořeny rostlin.

Fotosyntéza Rostliny při své výživě mění látky neústrojné (jsou součástí neživé přírody) na látky ústrojné (jsou součástí živé přírody). Tento děj se nazývá fotosyntéza.

Fotosyntéza Obrázek číslo 1

Podmínky fotosyntézy Sluneční energie Zelené barvivo – chlorofyl Oxid uhličitý Voda Při fotosyntéze se uvolňuje z těla rostlin kyslík, jenž je pro naprostou většinu organismů základní podmínkou života.

Potravní řetězec Býložravci se živí rostlinami, masožravci se živí živočichy a všežravci se živí rostlinami i živočichy. Tato posloupnost se nazývá POTRAVNÍ ŘETĚZEC.

Potravní řetězec Obrázek číslo 2

Potravní řetězec Obrázek číslo 3

Humus Mrtvá těla rostlin a živočichů se rozkládají a vracejí zpět do půdy, kde vytvářejí HUMUS. HUMUS je zásobárnou živin pro rostliny.

Půdní humus Obrázek číslo 4

Opakovací otázky 1. Jaké jsou základní podmínky života na Zemi? 2. Odkud získávají rostliny živiny? 3. Co je to fotosyntéza? 4. Jaké jsou nezbytné podmínky fotosyntézy? 5. Vytvořte potravní řetězec. 6. Co je to humus?

Zdroje KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN 978-7245-162-3.

Zdroje obrázků Obr. č. 1NEUVEDEN, Neuveden. kfrserver.natur.cuni.cz [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: http://kfrserver.natur.cuni.cz/globe/others-CZ.htm Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. radovan.bloger.cz [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: http://radovan.bloger.cz/o-lidech-trendy/GMO-aneb-rajce-z-ryb-nebo-olej-z-krys?km=c Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. zstravnik.cz [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.zstravnik.cz/e_prirodopis/6_rocnik/podminky_zivota.htm Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. mryardoh.com [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.mryardoh.com/leaf_humus.html