Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Nástroje územního plánování
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Ochrana práv ve veřejné správě
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 8. dubna 2009.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana práv ve veřejné správě
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Veřejnosprávní činnost
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 2. dubna 2007 Mgr. Magdaléna Peterková.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
1 Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová. Aarhuská úmluva Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
2. Správní trestání a správní delikty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
I. Subjekty práva životního prostředí II
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Právo.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí jaro 2012 I. Průchová

Aarhuská úmluva Sdělení MZV č. 124/2004 Sb.m.s. Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k ochraně ve věcech životního prostředí Dne 17. 2. 2005 ratifikovalo Aarhuskou úmluvu Evropské společenství.

Související prameny Směrinice Evropského parlamentu a Rady č. 2003/35/ES o účasti veřejnosti na vypracování některých plánů a programů týkajících se životního prostředí Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1367/2006 o použití ustanovení Aarhuské úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k ochraně ve věcech životního prostředí na orgány a subjekty Společenství

Aarhuská úmluva

Definice „veřejnosti“ podle Aarhuské úmluvy Čl. 2 odst. 4 „veřejnost" znamená jednu nebo více fyzických nebo právnických osob a - v souladu s vnitrostátní právní úpravou nebo praxí - jejich sdružení, organizace nebo skupiny; Čl. 2 odst. 5 . "dotčená veřejnost" je veřejnost, která je - nebo může být - ovlivněna environmentálním rozhodováním, anebo která má na tomto rozhodování určitý zájem; pro účely této definice se u nevládních organizací podporujících ochranu životního prostředí a splňujících požadavky vnitrostátních právních předpisů předpokládá, že mají na environmentálním rozhodování zájem.

Definice veřejnosti v čs. právním řádu Výslovně upravena není Aarhuská úmluva Úmluva dle čl 10 Ústavy ČR otázka přímé aplikovatelnosti Možná různá třídění, jedno z „tradičně“ uváděných jednotlivé fyzické osoby a právnické osoby hájící vlastní zájem reprezentující zájem kvalifikované skupiny osob (zástupce veřejnosti v ÚP, pokud se námitky na základě věcně shodné připomínky týká životního prostředí) neformální skupiny fyzických osob bez právní subjektivity formální skupiny osob podle zvl. pr. předpisů bez právní subjektivity (např. petiční výbor) formalizované skupiny osob s právní subjektivitou (např. občanská sdružení, politické strany, obecně prospěšné společnosti)

Přístup k informacím Viz blíže samostatná přednáška a prezentace

Účasti veřejnosti na rozhodování ve věcech životního prostředí podle Aarhuské úmluvy Účast v procesech: rozhodování o povolení pro určitý typ činnosti nebo zařízení příprava plánů a programů v oblasti životního prostředí příprava politik v oblasti životního prostředí příprava právních předpisů

Formy účasti veřejnosti přehled výkon práva shromažďovacího výkon práva sdružovacího výkon práva petičního podávání podnětů podávání stížností výkon práva podílet se na správě věcí veřejných účast v místním referendu výkon práva na informace účast ve správních řízeních účast ve správních procesech, které nemají povahu správních řízení účast v rámci soudnictví občanskoprávní správní soudnictví trestní Ústavní soud uzavírání smluv, dohod ostatní formy participace na ochraně životního prostředí Veřejné stráže Zapojení do rad národních parků (Blíže srov. Jančářová, I.: Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí, in: Pekárek, M., Jančářová, I.: íPrávo životního prostředí 9.díl, MU, Brno, 2002)

Správní procesy

Základní práva účastníků v procesech právo účastnit se vyjmenovaných řízení, právo být informován o určitém okruhu informací z řízení, a to přiměřeně, včas a účinně (včetně podkladových materiálů k rozhodnutí a výsledného rozhodnutí), právo na dostatečnou lhůtu na přípravu na jednotlivé fáze řízení, právo účastnit se již v rané fázi řízení, kdy jsou ještě všechny možnosti otevřené, právo podávat připomínky, právo na řádné vypořádání připomínek veřejnosti ve výsledném rozhodnutí.

Připomínky Každý Např.: v procesech EIA (zákon č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí v procesech podle stavebního zákona (zák.č. 183/ 2006 Sb.) Zástupce veřejnosti Specifický prostředek: na základě věcně shodné připomínky kvalifikovaného počtu občanů vznáší námitku v zákonem stanovených fázích pořizování územně plánovací dokumentace při projednávání bezpečnostních programů a havarijních plánů (zákon č. 353/1999 Sb.o prevenci závažných havárií) v řízeních týkajících se povolení k jednotlivým formám nakládání s GMO (zákon č.78/2004 Sb., o geneticky modifikovaných organismech)

Účastenství ve správním řízení podle § 70 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny občanské sdružení nebo jeho organizační jednotka, jehož hlavním posláním je podle stanov ochrana přírody a krajiny) mohou účastnit řízení, při nichž mohou být dotčeny zájmy ochrany a přírody chráněné tímto zákonem. Řízení podle zák.č. 114/1992 Sb. Účast v řízeních podle jiného zákona Stavební zákon Územní řízení (výslovně upraveno) Stavební řízení (dovoditelné výkladem, judikatura) Podle § 23 odst. 9 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění „místně příslušná jednotka občanského sdružení nebo obecně prospěšné společnosti, jejímž předmětem činnosti je ochrana veřejných zájmů chráněných podle zvláštních právních předpisů“).

Účastenství ve správním řízení Podle § 7 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci „občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, zaměstnavatelské svazy nebo hospodářské komory, jejichž předmětem činnosti je prosazování a ochrana profesních zájmů nebo veřejných zájmů podle zvláštních právních předpisů“). Podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách „občanské sdružení, jehož cílem je podle jeho stanov ochrana životního prostředí“ Ve správních řízeních vedených podle vodního zákona Podle § 18 odst. 1 zák.č. 61/1988 Sb. o hornické činnosti „občané“ jejichž práva a právem chráněné zájmy nebo povinnosti mohou být dotčeny povolení, hornické činnosti dotčeny NE – v řízeních podle zák.č. 18/1997 Sb. (atomový zákon) § 14 odst. 1 AZ - účastníkem je pouze „žadatel“ Judikatura NSS, ÚS

Přístup k právní ochraně

Přístup k právní ochraně možnost napadat správní akty či opomenutí správních úřadů i soukromých osob u nezávislého a nestranného orgánu. Aarhuská úmluva toto oprávnění dále dělí na tři oblasti: soudní ochrana přístupu k informacím, soudní ochrana účasti veřejnosti, soudní ochrana životního prostředí „obecně”.

Čl. 9 odst. 3 Aarhuské úmluvy každá strana zajistí, aby osoby z řad veřejnosti splňující kritéria, pokud jsou nějaká stanovena ve vnitrostátním právu, měly přístup ke správním nebo soudním řízením, aby mohly vznášet námitky proti jednání, aktům nebo opomenutí ze strany soukromých osob nebo orgánů veřejné správy, jež jsou v rozporu s ustanoveními jejího vnitrostátního práva týkajícího se životního prostředí. Problém s přímým účinkem cit. ustanovení Předběžná otázka k ESD Nejvyšší soud Slovenské republiky – sp.zn. 5 Sžp 41/2009 ze dne 22.června 2009