NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Newtonovy pohybové zákony
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
PROUDĚNÍ VZDUCHU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_29.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
NOTA PŮLOVÁ.
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
Převody jednotek délky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
NEWTONOVY ZÁKONY.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Složené slovní úlohy o n více, o n méně
NOTA OSMINOVÁ.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
3 : : 4 Počítání s poměrem 5 : 20 VY_42_INOVACE_31_01.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29

Kdo to byl Isaac Newton. anglický fyzik, matematik, astrolog žil v 17 Kdo to byl Isaac Newton? anglický fyzik, matematik, astrolog žil v 17. století zabýval se gravitací – známé spadnuté jablko položil základy mechaniky sestrojil první zrcadlový dalekohled vedl Královskou společnost – vědecká instituce

Co je příčinou pohybu těles Co je příčinou pohybu těles? Newton objevil, že na těleso působí síly, které jsou příčinou jeho pohybu. př. míč se dá do pohybu, když do něj kopneme tzn. působíme na míč silou Míč se bude pohybovat takovou rychlostí a tak dlouho, jak velkou silou jsme na něj působili.

Co jsme tím dokázali? Zákon setrvačnosti Těleso, v našem případě míč, bude setrvávat v klidu, dokud na něj nebude působit vnější síla Úkol: napiš do sešitu další příklady na důkaz platnosti tohoto zákona

Př. Dětská hračka – autíčko dítě bude po zemi posílat autíčko kamarádovi Př. Hod kriketovým míčkem – čím větší silou hodím, tím doletí dál Př. Lopatky větrného mlýna – pohybují se, když fouká vítr Př. Elektrická lokomotiva – pohyb umožní el. energie

2. Zákon síly Těleso se pohybuje tak rychle, jak velkou silou na něj působíme. Nezáleží však na hmotnosti tělesa. Př. Strčíme rukou do papírové krabice, ta si začne pohybovat po zemi podle toho, v kterém místě do ní strčíme a jakou silou (uprostřed, v rohu krabice) Důležitá je velikost výslednice sil působících na krabici.

Úvaha Odhadni, co se stane, když hodíme železnou koulí do fotbalového míče? Proč je nebezpečný střet člověka s betonovou zdí? Jak dopadne člověk, který spadne ze stromu na zem?

Ve všech případech platí další 3 Ve všech případech platí další 3. Zákon akce a reakce Na těleso působí síla stejně velká, ale opačně orientovaná. Síly, které současně vznikají, také současně zanikají.

Praktický úkol V lavici si ve dvojicích zahákněte dva siloměry Praktický úkol V lavici si ve dvojicích zahákněte dva siloměry. Žák vlevo zatáhne, žák vpravo pouze drží siloměr. Co se stane? Zapište do sešitu. Oba siloměry budou ukazovat stejný počet dílků. Je to důkaz platnosti 3. pohybového zákona. Pozor! Na siloměr působíme jen malou silou.

ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav. FYZIKA 7. 1. Plzeň: FRAUS, 2005. ISBN 80-7238-431-7. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: NEWTONOVY ZÁKONY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 20. 4. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: SÍLY A JEJICH VLASTNOSTI Téma: NEWTONOVY ZÁKONY Pomůcky: Interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o Newtonových zákonech. V závěru je zařazen praktický úkol.