Zobrazení zrcadlem a čočkou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Advertisements

ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_20_ Zrcadla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2 Číslo DUM: III/2/FY/2/3/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
zapojování kondenzátorů
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Základní pojmy z optiky
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Zobrazení dutým zrcadlem
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Souhrnné otázky, Světelné jevy
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Příčné zvětšení zrcadla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
Francouzské památky les monuments franÇais
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čočky Název : VY_32_inovace_13 Fyzika - čočky Autor: Jana Pěničková
Zobrazení dutým zrcadlem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Duté zrcadlo Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo
Téma: Slepá mapa – státy Evropy Číslo projektu: 02
Světelné jevy -shrnutí
Zobrazení tenkou čočkou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
F-Pn-P055-cocka_Spojka PAPRSKOVÁ OPTIKA 5. SPOJNÁ ČOČKA.
F-Pn-P056-cocka_Rozptylka
F-Pn-P066-Dalekohledy PAPRSKOVÁ OPTIKA 7. DALEKOHLEDY.
Zobrazování optickými soustavami
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vypuklé zrcadlo Název : VY_32_inovace_12 Fyzika - vypuklé zrcadlo
Transkript prezentace:

Zobrazení zrcadlem a čočkou Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.24 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: září 2013 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium,8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Zobrazení optickými soustavami Materiál slouží k zopakování zobrazení pomocí kulových zrcadel a čoček. Materiál je přehledem možností zobrazení předmětu před zrcadly a čočkami.. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Duté zrcadlo přehled význačných paprsků ke zobrazení C F

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti větší než 2f před dutým zrcadlem vzniká převrácený, zmenšený a skutečný obraz [1]

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti 2f před dutým zrcadlem vzniká převrácený, stejně velký a skutečný obraz [2]

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti 2f – f před dutým zrcadlem vzniká převrácený, zvětšený a skutečný obraz [3]

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti menší než f před dutým zrcadlem vzniká vzpřímený, zvětšený a zdánlivý obraz [4]

Vypuklé zrcadlo přehled význačných paprsků ke zobrazení F C

Zobrazení vypuklým zrcadlem vlastnosti vzniklého obrazu nezávisí na vzdálenosti předmětu od vypuklého zrcadla vždy vzniká zmenšený, vzpřímený a zdánlivý obraz F C

Spojná čočka přehled význačných paprsků ke zobrazení F F´

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti větší než 2f před spojkou vzniká převrácený, zmenšený a skutečný obraz [5]

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti 2f před spojkou vzniká převrácený, stejně velký a skutečný obraz [6]

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti 2f - f před spojkou vzniká převrácený, zvětšený a skutečný obraz [7]

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti menší než f před spojkou vzniká vzpřímený, zmenšený a zdánlivý obraz [8]

Rozptylná čočka přehled význačných paprsků ke zobrazení F´ F

Zobrazení rozptylnou čočkou vlastnosti vzniklého obrazu nezávisí na vzdálenosti předmětu od rozptylky vždy vzniká zmenšený, vzpřímený a zdánlivý obraz [9]

Trocha opakování Pomocí význačných paprsků sestrojte obraz předmětu, který je ve vzdálenosti menší než ohnisková vzdálenost od dutého zrcadla a spojky. Porovnejte vlastnosti vzniklých obrazů. Pomocí význačných paprsků sestrojte obraz předmětu, který je ve vzdálenosti a) větší než 2f od vypuklého zrcadla b) menší než f od vypuklého zrcadla. Porovnejte vlastnosti vzniklých obrazů. 3. Pomocí význačných paprsků sestrojte obraz předmětu, který je ve vzdálenosti f od spojky. Porovnejte vlastnosti vzniklého obrazu.

Zdroje a použitá literatura [1] REIS, Marcelo. wikipedia [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Concavo_1.png [2] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Concavo_2.png [3] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conc[4] avo_3.png [4] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Concavo_4.png [5] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_1.png [6] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_2.png [7] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_3.png [8] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_4.png [9] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lentediv_1.png SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0