Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VESMÍR = soubor vesmírných těles, která na sebe navzájem
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Země ve vesmíru.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
VY_32_INOVACE_05_Vesmír Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi. Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Vesmír.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Mapa oblohy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Země a vesmír 1 - Vesmír VY_32_INOVACE_ 43_857
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Zábavné úlohy – hydrostatický tlak Autor: Kamil.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Co o velkém třesku víme.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Pamětihodnosti krajů ČR Autor: Kamil Bujárek,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Středočeský kraj - města Autor: Kamil Bujárek,
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Černé díry Není černá jako černá.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VESMÍR.
Člověk a jeho svět, Prvouka, Povolání Autor: Mgr. Vendula Janešová
Hmota Částice Interakce
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Léto v přírodě Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Zima v přírodě Autor:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu: VY_32_INOVACE_07/VII. SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, je určena k výkladu učiva Země ve vesmíru. Období: leden - květen 2012

Vznik vesmíru Jak vznikl vesmír... na tuto otázku odpovídá TEORIE VELKÉHO TŘESKU (THE BIG BANG THEORY) Ta popisuje, že zhruba před 13,7 miliardami let došlo k explozi bodu zvaného singularita. V tomto okamžiku vznikl prostor, čas a hmota. Otázky typu: „Co bylo před Velkým třeskem“ nemají tedy smysl, neboť neexistoval čas... Představa je těžká, ale je to tak:-)

Rozpínání vesmíru

Velký třesk - před 13,7 mld. lety - vznikl prostor, čas a hmota - bod zvaný singularita byl nekonečné horký a hustý - bezprostředně po výbuchu byl vesmír plný záření - rychle chladnul a řídnul, rozpínal se – tím vznikaly první atomy a částice - z nich vznikly první hvězdy a jejich shluky – galaxie a vesmír tak, jak ho známe dnes

Galaxie - jedná se seskupení miliónů hvězd obíhajících kolem centra galaxie - v tomto centru je objekt zvaný „Černá díra (Black hole)“ - černá díra je zhroucená obří hvězda, která má takovou hmotnost, že ani rychlost světla nestačí k opuštění jejího gravitačního pole - naše Slunce obíhá ve spirálovité galaxii, kterou nazýváme Mléčná dráha spíše na pokraji, v řidčí části

Postavení Slunce v Mléčné dráze

Samostatná práce: druhy galaxií:. S pomocí internetu - Google Samostatná práce: druhy galaxií: S pomocí internetu - Google.cz, seznam.cz; či na encyklopediích (wikipedia atp.) - nalezněte následující druhy galaxií: Spirální galaxie Spirální galaxie s příčkou Čočková galaxie Eliptická galaxie Do dokumentu word vložte nalezené obrázky s popisem Tyto galaxie rovněž s popisem načrtněte do sešitů a proveďte výpisky z prezentace.

Použité zdroje: http://www. vesmir. info/vznik-vesmiru/vznik-vesmiru Použité zdroje: http://www.vesmir.info/vznik-vesmiru/vznik-vesmiru.htm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Universe_expansion_es.png/400px-Universe_expansion_es.png (citace 1.4.2012) http://www.astrohk.cz/map/galaxy.jpg (citace 1.4.2012) http://cs.wikipedia.org/wiki/Hubbleova_klasifikace_galaxi%C3%AD (citace 20. 4. 2012)