Redistribuční účinky daní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 3 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Advertisements

DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
THEME 7 Taxation – an Introduction Theories of Taxation
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
B) Nabídková funkce.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Agregátní poptávka a nabídka
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Generační Účetnictví K.D.. Úvod Současná FP dopadá na jedince generací: a)Současných b)Budoucích ad a) Jedinci odlišně platí daně a spotřebovávají veřejné.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Daňová teorie a politika
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Daňové principy Daňové principy vyjadřují názory, jaké by daně měly být. Leží tedy v oblasti normativní ekonomie. (Pozn.: pozitivní ekonomie – říká, co.
10. téma: Rozpočtová a fiskální politika – vybrané problémy
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Investiční multiplikátor
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Seminář 1. Předmět ekonomie
Makroekonomické výstupy
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Fiskální politika.
Daňová teorie a politika
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
II. Analýza poptávky Přehled témat
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Daňová teorie a politika
Daňová teorie a politika
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Veřejné finance Daňová soustava
Sazby jsou ovšem to jediné, co je shodné. Rozdílný je vyměřovací základ. U zaměstnanců jím je hrubá mzda. U OSVČ je to letos 45 %, v příštím.
Základní prvky daňové techniky
1. téma Úvod do daňové teorie.
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A FISKÁLNÍ POLITIKA Eva Tomášková Konzultační hodiny: Úterý: – Čtvrtek: –
Veřejné finance a veřejné statky
Základy berního práva Dana Šramková (zpracováno s využitím prezentací dr. Mrkývky a dr. Radvana)
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Lafferova křivka Kateřina Daňková C2B. Arthur Laffer.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Úspory Spotřeba Investice Keynesiánská ekonomie. Spotřeba a úspory Spotřeba C (Consumption)  Statky dlouhodobého užití  Statky krátkodobého užití 
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Soustava veřejných rozpočtů
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Rozpočet obce.
Základní pojmy daňové teorie
Vládní výdaje a zdanění
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
1.Příklad DPH Ivka Hančíková.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Fiskální a monetární politka - shrnutí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vládní výdaje a zdanění TNH 2 (S-8)
Transkript prezentace:

Redistribuční účinky daní Daně nepochybně přispívají k redistribuci důchodů/bohatství ve společnosti – pokud někoho zdaníme, snižujeme jeho důchod/bohatství. Pouze samotné zdanění však nevede k redistribuci, ještě je nutná ještě druhá strana, v podobě výdajů veřejných rozpočtů. Výdaje zde mají podobu transferů – sociálních dávek apod. Redistribuční účinky daní se nejvíce projevují v případě daní přímých, existují ale i udaní nepřímých. Lidé s větším důchodem/bohatstvím zpravidla více spotřebovávají a tudíž platí větší daně. Redistribuci mohou podporovat následující faktory: - progresivní zdanění: čím vyšší důchod/majetek, tím vyšší daňová sazba. - rozdílné sazby u spotřebních daní: statky základní spotřeby jsou zdaněny nižší sazbou, ostatní statky vyšší sazbou - systém daňových ůlev, slev, osvobození od daně apod.

Lorenzova a Lafferova křivka Viz wordovský dokument.