Markéta Hanzalová Náprstková N15 Magnetická síla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu EU
Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Magnetické pole.
Magnety přírodní a umělé
zpracovaný v rámci projektu EU
Fyzika Magnet.
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Magnetické vlastnosti látek
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Póly magnetu. Magnetické pole.
Fyzika - opakování.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Magnetismus.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnety.
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Člověk a příroda - Fyzika
Magnetické vlastnosti látek
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
MAGNETIZACE LÁTKY.
Magnetizace látky.
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Magnetické indukční čáry
JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA. ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO:
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Póly magnetu. Magnetické pole.
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_08_Magnetická síla
Indukční čáry magnetického pole.
Přírodověda pro 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Markéta Hanzalová Náprstková N19 Sluneční soustava
Magnetické pole cívky s proudem
Elektrování těles při vzájemném dotyku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
Prečo kompas ukazuje sever?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Markéta Hanzalová Náprstková 3.2.9.2.N15 Magnetická síla NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: Markéta Hanzalová Náprstková 3.2.9.2.N15 Magnetická síla Přírodověda pro 5. ročník CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Anotace Žáci se seznamují s magnetickou silou za pomoci pokusů. Zkouší, které předměty magnet přitahuje a které nepřitahuje, do jaké vzdálenosti magnetická síla působí, co se stane, když je mezi magnetem a předmětem jiný předmět. Určují severní a jižní stranu magnetů, Z těchto pokusů pak vyvozují zákonitosti působení magnetické síly. Nakonec si do sešitů zapíší základní vlastnosti magnetů.

Magnetická síla Nepřitahuje: Přitahuje: tužka, hřebík, hřeben, guma, nit, kancelářská sponka, nůžky, mince, knoflík z umělé hmoty, kovový knoflík

Magnet přitahuje železné předměty magnetickou silou. ROZHODNI: jen pokud se ho přímo dotýkají Magnet přitahuje předměty i pokud jsou od něj trochu vzdálené Pokud je mezi magnetem a železným předmětem překážka magnet předmět stále přitahuje magnet již předmět nepřitahuje 1. VĚTŠÍ Čím je železný předmět blíž magnetu, tím je magnetická síla: 2. MENŠÍ

V okolí magnetu je magnetické pole = magnet přitahuje i předměty, které se ho přímo nedotýkají (ale jsou v jeho magnetickém poli) -přitahuje je i tehdy, když je mezi nimi překážka - velikost magnetické síly se zvětšuje, čím blíž magnetu je předmět

Každý magnet má dva póly: 1. severní – natáčí se k severu 2. jižní – natáčí se opačně KOMPAS = magnet – ukazuje severním pólem k severu ROZHODNI: dva magnety se k sobě přitahují souhlasnými póly (severní k severnímu, jižní k jižnímu) dva magnety se k sobě přitahují opačnými póly (severní k jižnímu a naopak)

x magnetická síla působí i mezi magnety navzájem: 1. nesouhlasné póly magnetů přitahuje x 2. souhlasné póly magnetů odpuzuje magnetická síla mezi kterýmkoli pólem magnetu a železným předmětem je přitažlivá.

ZDROJE: Magnet. Www.google.cz [online]. [cit. 2012-01-01]. Dostupné z: http://www.google.cz/imgres?q=magnet Magnetická síla. Www.google.cz [online]. [cit. 2012-01-01]. Dostupné z: http://www.google.cz/imgres?q=magnetická síla HOLOVSKÁ, Helena a Antonín RÜKL. Přírodověda pro 5. ročník: Země ve vesmíru. Všeň: Alter, 1997. ISBN 80-85775-54-9.