Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zemědělství – 1. část.
Chmelařský kongres Praha 2008
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Zásady správné zemědělské praxe
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Předčasné ukončení zemědělské činnosti Nařízení vlády 69/2005
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Ing. Marcela Strakošová
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV Zemědělská opatření Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ing.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Vodohospodářské aktuality
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
- CESKY SEVER Festival lokální ekonomiky Chřibská, 15. září 2017 Ing. Mgr. Marek Hartych, MAS Český Sever • MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR EVROPSKÁ.
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Pěstování RRD na zemědělské půdě
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe Ing. Bohdan Osoha Ministerstvo zemědělství

Podpory v rámci Programu rozvoje venkova Typy podpor Národní dotace Podpory v rámci Programu rozvoje venkova Ochrana dřevin v zemědělské krajině v rámci vyplácení přímých podpor SZP 2

Národní dotace Dotační program 1.R - Podpora na výsadbu ovocných sadů. Podpora restrukturalizace ovocných sadů v rámci Zásad MZe Dotační program 1.I.- Podpora vybudování kapkové závlahy (podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách v rámci Zásad MZe

Podpora na výsadbu ovocných sadů výsadba nových ovocných sadů od roku 1994 z titulu vysázeno více než 10 000 ha nových sadů( více jak polovina z celkových 20 000 ha) 3 sazby dotace: do 240 000 Kč/ha –min. 800 stromů/ha do 120 000 Kč/ha – min. 400 stromů/ha do 60 000 Kč/ha – min. 3 000 sazenic (drobné ovoce) Podporované druhy : jabloň, hrušeň, třešeň, višeň, slivoň, broskvoň, nektarinka, meruňka, rybíz červený a černý, angrešt, maliník (od r.2018 kanadská borůvka)

Podpora na výsadbu ovocných sadů -podmínky provedení vlastní výsadby v jarním nebo podzimním termínu daného roku provedení výsadby uznanou sadbou povolených ovocných druhů a odrůd v případě výsadby na pronajatých pozemcích souhlas vlastníka pozemku s výsadbou obhospodařování sadů podle zásad integrované produkce po minimální dobu 10 let od založení sadu dodržení limitů těžkých kovů v půdě podání žádosti o dotaci do 29. 9. 2017 na OPŽL SZIF

Podpora vybudování kapkové závlahy vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách v rámci Zásad Mze V období let 2001-2016 byla s podporou tohoto dotačního titulu vybudována kapková závlaha na cca 4 600 ha Výše dotace: do 72 000 Kč/ha vybudované kapkové závlahy

Podpory v rámci PRV 2014-2020 Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO) obhospodařování sadů v režimu integrovaná produkce ovoce Ekologické zemědělství Investiční podpory

AEKO – Integrovaná produkce ovoce (IPO) IPO realizována formou pětiletého závazku, pěstitel se podáním žádosti dobrovolně zaváže k plnění podmínek IPO po celé období trvání závazku. Podmínkou propojení ovocného sadu na registr ovocných sadů, který je spravován a kontrolován ÚKZÚZ. Výše dotace 404 EUR/ha ročně. Detailní podmínky pro poskytnutí podpory jsou uvedeny v nařízení vlády č. 75/2015 Sb.,, nebo v metodice V roce 2016 podáno 625 žádostí na výměru 11 434 ha o celkové částce 183 467 tis. Kč.

Opatření ekologické zemědělství (EZ) 3 kategorie sadů s odlišnými podmínkami hospodaření a odlišnou výší dotace: výše dotace v intenzivním sadu je v PO (přechodné období) 825 EUR/ha a v režimu EZ 779 EUR/ha ročně, ostatní sady dotace v PO je a v režimu EZ 424 EUR/ha ročně krajinotvorné sady (v LPIS je evidovaná jiná trvalá kultura se současným vymezením krajinného prvku) dotace v PO 165 a v režimu EZ 165 EUR/ha ročně. V roce 2016 bylo na intenzivní a ostatní sady zažádáno na výměru 3545 ha o celkové částce 58 186 tis. Kč. U krajinotvorných sadů bylo zažádáno na 815 ha o částce 3 632 tis Kč.

Investiční podpory - Operace 4.1.1. Investice do zemědělských podniků Investice v zemědělské výrobě vedoucí ke snížení výrobních nákladů, modernizaci nebo zlepšení jakosti vyráběných produktů zemědělské prvovýroby, zvýšení účinnosti využívání výrobních faktorů a snadnějšímu přístupu k novým technologiím s výrazným inovačním potenciálem tam, kde je obnova zásadní pro další činnost Preferenční body jsou udělovány, pokud je žadatel pěstitelem ovoce a dále také v případě, že žadatel buduje či rekonstruuje sad se závlahou.  

Investiční podpory- Operace 4.3.1. Pozemkové úpravy racionální prostorové uspořádání pozemků vlastníků půdy v daném katastrálním území a reálné vytyčení těchto pozemků v terénu, zajištění zpřístupnění pozemků, podpora opatření k ochraně životního prostředí a zachování krajinného rázu, zvýšení ekologické stability krajiny, protierozní opatření pro ochranu půdního fondu, protipovodňová a vodohospodářská opatření pro omezení dopadu zemědělského sucha, obnova a zachování biologické rozmanitosti krajiny. vysazování stromů v rámci realizace komplexních pozemkových úprav a prvků ÚSES (územní systém ekologické stability).

Ochrana dřevin v zemědělské krajině v rámci vyplácení přímých podpor SZP -standardy DZES   Vyplácení přímých plateb, některých podpor PRV (LFA, AEKO, EZ, Natura 2000 apod.) a SOT s vínem je v rámci pravidel podmíněnosti (cross-compliance) „podmíněno“ plněním podmínek udržování půdy v dobrém zemědělském a environmentálním stavu- standardy DZES a dodržováním povinných požadavků nahospodaření- standardy PPH. V případě, že žadatel o podpory tyto podmínky kdykoli v průběhu daného roku nedodrží, může mu být snížena nebo v krajním případě neposkytnuta výplata vybraných podpor.

Standard DZES 7 Žadatel nezruší a nepoškodí krajinný prvek podle § 5 odst. 2 písm. a) nařízení vlády č. 307/2014 Sb., (solitérní dřevina, skupina dřevin, stromořadí, mez, příkop, travnatá údolnice, rybník, mokřad) U krajinných prvků je posuzováno: zda v souvislosti se zemědělským hospodařením nedošlo k rušení, popřípadě poškození některého KP (i neevidovaného v LPIS), zda nebyl proveden řez dřevin v době od 31. 3. do 1. 11. daného roku. nepovolené vykácení dřevinné vegetace ,která je součástí KP je posuzováno jako poškození příslušného KP,

požadavek PPH 2- ochrana volně žijících ptáků PPH 2/1 - nedošlo v souvislosti se zemědělským hospodařením k nedovolenému nebo škodlivému zásahu do významného krajinného prvku vodní tok a údolní niva? mezi jinými kritérii se hodnotí zásahy do břehových porostů PPH 2/2 – nedošlo v souvislosti se zemědělským hospodařením k poškození nebo zničení dřevin rostoucích mimo les? hodnotí se: kácení dřevin a poškozování dřevin, poškozování dřevin nadměrným nebo nesprávně vedeným řezem, provádění rozsáhlejší údržby zeleně v období hnízdění, poškozování zeleně pastvou, jiné poškození mající za následek úhyn nebo poškození dřevin

Děkuji za pozornost. www.eagri.cz www.szif.cz Další informace: www.eagri.cz www.szif.cz Legislativa, metodiky, formuláře, odpovědi na dotazy Děkuji za pozornost.