Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Literární výchova - 7. ročník)
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KLASICISMUS.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Molière Anna Coufalová C1B.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Merkur Sluneční soustava Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Rozklad světla optickým hranolem
Abstraktní umění Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Středověká literatura - úvod
Eliška Krásnohorská
Portrét Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Klasicismus a osvícenství
Leonardo da Vinci Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Literatura vlády Karla IV.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Teplé a studené barvy Název školy
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tónování barev Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Preromantismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Dálkoměr Optické přístroje Název školy
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Zapojování rezistorů Řazení rezistorů Název školy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Národní obrození – 1. fáze
Vlastnosti střídavého proudu
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Výroba elektrické energie
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Hana Novotná
Počátky slovesného umění
Elektromagnetická indukce
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Klasicismus Číslo materiálu:   VY_32_INOVACE_14_9 Autor: Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření: 23. 3. 2013 Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. - 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Tematický okruh: Literatura Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 10 - 20 min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o klasicismu. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. Žáci se seznamují se znaky tohoto období, s architekturou, se spisovateli tohoto období. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

Klasicismus

Klasicismus (2. pol. 17. století, 18. století) Z latiny: vynikající, vzorový Znaky: jednotné principy, pevný řád, rozumová kázeň (cit podřízen povinnosti a rozumu X baroko), krása je v pravdě a v obrazu přírody Vzor – antické umění

Novodobá představa Artemidina chrámu v Efezu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Miniaturk_009.jpg

Klasicismus 2. pol. 17. století, 18. století Literární žánry: óda, epos, tragédie, komedie, fraška, bajka, satira Klasicistické drama dodržuje 3 jednoty: místa, času a děje (Aristoteles) busta Aristotela v Louvre http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Aristoteles_Louvre.jpg

Úkoly pro žáky: Aristoteles byl filozof. Jaké další filozofy znáte? Znáte alespoň 1 Aristotelovo dílo?

Odpovědi: Platón, Sokrates, Seneca ad. např. dílo Poetika Odpovědi se mohou lišit.

Francie (17. století) Pierre Corneille (1606 – 1684) Dílo: Cid – základní motiv: povinnost a čest X cit a láska Jean Racine (1639 – 1699) Dílo: Faidra – osudová vášeň, láska k nevlastnímu synovi

Francie (17. století) Molière (1622 – 1673) Vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin Klasik světové komedie Znaky: Kritický pohled na skutečnost, satirický obraz nedostatků (výsměch), dále výsměch lidským slabostem, smírné řešení konfliktu (zápletky) (obr. Molière na malbě Nicolase Mignarda z roku 1658) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Moli%C3%A8re_-_Nicolas_Mignard_%281658%29.jpg

Moliére - Díla Tartuffe /tartyf/ - X pokrytectví a církvi, Tartuffe = bezcharakterní, zištný, vychytralý, pokrytec a podvodník, náboženský fanatik („svatoušek“) Lakomec – lichvář Harpagan obětuje pro peníze všechno (rodinu atd.) Don Juan – pokrytecký rozmařilý šlechtic (milovník žen)

Francie (17. století) Jean de La Fontaine (1621 – 1695) Dílo: Bajky (12 knih) – příběhy zvířat s lidskými vlastnostmi (pokrytectví, lstivost, intriky) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Jean_de_La_Fontaine.jpg

Itálie (17. století) Vznik tzv. commedia dell´arte – národní veselohra, všední problémy zachyceny ironicky, zobrazeno měšťanského prostředí . Herci na scéně improvizovali, důležité: masky. Carlo Goldoni (1707 – 1793) Díla: Poprask na laguně, Sluha dvou pánů

Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN 80-7200-965-6. BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN 80-7346-068-8. LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN 80-7106-308-8.