Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: 10.4.2013 Vyučovací předmět:
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Úroky, úroková sazba Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_18_07 Autor: Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Matematika, Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace

2 Tematický okruh: Finanční produkty Téma: Úročení Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: min Anotace / Metodický list: Úvodní prezentace k tématu úroky, úroková sazba Snímky 4 – 8 vysvětlují pojem úroky, předkládají konkrétní příklady a výhody uložení financí v bance. Na snímku 9 je stručně vysvětlen pojem poplatek. Na snímcích 10 a 11 jsou uvedeny příklady výpočtu úroků v jednoduchém úrokování. Na prezentaci navazuje pracovní list MS Word – Jednoduché úrokování VY_32_INOVACE_18_08. Pro názornost je vhodné doplnit prezentaci aktuální nabídkou některých finančních institucí – např. letáčky, webové stránky.

3 Úroky, úroková sazba

4 Dvojčata Petr a Pavel dostali od babičky peníze na přilepšenou
Dvojčata Petr a Pavel dostali od babičky peníze na přilepšenou. Petr si dal peníze do pokladničky, Pavel se rozhodl uložit je do banky. Peníze teď nepotřebuje, proto je vloží na účet. Až bude peníze potřebovat, zase si je z účtu vybere i s úroky, které mu banka na účet připíše. Jaké výhody/nevýhody má uložení peněz do pokladničky? Jaké výhody/nevýhody má uložení peněz do banky?

5 Uložení peněz doma VÝHODY okamžitě k dispozici v případě potřeby
NEVÝHODY žádné zhodnocení nebezpečí loupeže

6 Uložení peněz v bance VÝHODY zhodnocení – připsání úroků
bezpečí – banky ručí za vklady klientů NEVÝHODY ??

7 +ÚROKY

8 Úroky Peníze, které získáme od banky navíc, za to, že jsme si je v ní uložili. (VKLADY) Peníze, které zaplatíme bance navíc za to, že nám půjčila peníze. (PŮJČKY) Úroková sazba se vyjadřuje v procentech pro různá časová období, nejčastěji na 1 rok (p.a.) %

9 Poplatky platíme za služby, které nám banka poskytuje (např. za zaslání výpisu z účtu, za vložení peněz, za platby,....) Jejich výše je různá, vyplatí se ji sledovat při výběru banky.

10 Natálie si uložila 5000 Kč na účet s úrokovou mírou 3% p. a
Natálie si uložila 5000 Kč na účet s úrokovou mírou 3% p.a. Jaký bude úrok, který získá? Vklad % Kč Úrok % % z 5000 Kč = 150 Kč Natálie získá úrok ze svého vkladu ve výši 150 Kč.

11 Jaroslav si uložil 20000 Kč na účet s úrokovou mírou 4% p. a
Jaroslav si uložil Kč na účet s úrokovou mírou 4% p.a. Jaký bude úrok, který získá, když peníze z banky vybere po šesti měsících? Vklad % Kč Úrok % ročně Úrok % : 12 = 0,25% měsíčně Úrok ,25% z Kč . 6 = 300 Kč Jaroslav získá úrok ze svého vkladu ve výši 300 Kč.

12 Zdroje: JAKEŠ, Petr a kol. Finanční gramotnost pro druhý stupeň základní školy. Praha: Fortuna, 2011, ISBN Obrázky – MS Office Klipart (není-li uvedeno jinak)


Stáhnout ppt "Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:"

Podobné prezentace


Reklamy Google