Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neutronová hvězda Vesmír Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neutronová hvězda Vesmír Název školy"— Transkript prezentace:

1 Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Neutronová hvězda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_16 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Vesmír Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 10 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o neutronových hvězdách.

2 Neutronová hvězda

3 Základní fakta Neutronová hvězda je vesmírný objekt, závěrečné stádium hvězdy. Vzniká po výbuchu supernovy.

4 Vlastnosti I přes svou obrovskou hmotnost (1,35 až 2,1 hmotností Slunce) má v průměru pouze mezi 10 až 20 km. Čím hmotnější je hvězda, tím menší má velikost. Vlivem extrémně silného magnetického pole může neutronová hvězda rotovat – takový objekt nazýváme pulsar.

5 Struktura Pod kůrou se nachází neutronový plyn.
Podle současných matematických modelů je atmosféra neutronové hvězdy asi 1 metr silná. Pod ní je velice pevná kůra. Pod kůrou se nachází neutronový plyn.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Neutronov%C3%A1_hv%C4%9Bzda


Stáhnout ppt "Neutronová hvězda Vesmír Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google