Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Advertisements

Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Respekt k práci, respekt k člověku
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Problémy a specifika pedagogiky
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
GENDER.
Název projektu: Moderní škola
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Hodnoty ve výchově
Název projektu: Moderní škola
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Sociální problémy v soudobé Číně
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Společnost a její typologie
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Dopad online seznamek na výběrové párování
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Kultura, socializace a jedinec
Lenka Slepičková Sociologie pro speciální pedagogy (podzim 2015)
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Specifikace cíle odborného textu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Spolupráce s rodiči a komunitou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Transkript prezentace:

Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola

Rodina Definice Přirozené prostředí Základní tabu

Proměny rodiny

Proměny rodiny Tradiční rodina patriarchální, vícegenerační soběstačná z hlediska produkce statků náboženský charakter Moderní rodina 1. demografická revoluce: od vysoké porodnosti a úmrtnosti k nízké komplementární role muže a ženy nukleární manželská rodina Postmoderní rodina 2. demografická revoluce: pokles porodnosti, kohabitace, růst rozvodovosti, děti mimo manželství Nové typy nerodinných uspořádání legitimizace sexu mimo manželství proměny mužských a ženských rolí

Rodina a její proměny Jak se v posledních desetiletích proměnila česká rodina? Zformulujte alespoň 5 demografickcýh trendů

Proměna funkcí rodiny Ekonomicko-zabezpečovací Biologicko-reprodukční Výchovně-socializační Emocionálně-ochranná Konec rodiny? - už v Platónových úvahách - komunistická avantgarda (např. S.K. Neumann) - postmoderní individualismus

Pásma funkčnosti rodiny Funkční rodina Problémová rodina Dysfunkční rodina Afunkční rodina

Interpretace funkčnosti rodiny Analýza dětské kresby

Rodina a škola J. Coleman (60. léta 20. stol.): sociální a rodinné zázemí má hlavní vliv na výsledky dítěte ve škole i na jeho profesní kariéru Coleman srovnával různé typy škol a zjistil, že nejúspěšnější jsou katolické školy PISA: závislost výsledků dětí v čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti na charakteristikách rodiny ČR: vzdělání matky predikuje školní úspěšnost Teoretické explanace: Sociální kapitál (Coleman) Kulturní kapitál (Bourdieu) Jazyková socializace (Bernstein)

Sociální kapitál příslušnost k fungující rodině, komunitě či společenství, ve kterých existuje vysoká míra důvěry a kde existují jasně vyjádřené normy, doprovázené defektivními sankcemi. Příslušnost k takové sociální struktuře je přitom zvláště důležitá pro děti a adolescenty a má klíčový pozitivní vliv na jejich vzdělávací dráhu

Kulturní kapitál Kulturní kapitál je dovednost, která plyne z kulturní kvality prostředí, v němž člověk vyrůstá. Děti z vyšších společenských vrstev pocházejí z jiného kulturního prostředí než děti z nižších společenských vrstev. Mají vyšší úroveň kulturního kapitálu, kterou „zdědily" po svých rodičích. V průběhu výchovy získávají lingvistické schopnosti a kulturní znalosti, které jsou předpokladem jejich úspěchu ve škole. Tuto jejich vybavenost, tyto jejich výhody škola nejen že oceňuje a ony jsou díky ní na její půdě úspěšné, ale také ji transformuje do podoby jejich osobních zásluh, takže je škola vzhledem ke studentům z dělnické třídy definuje jako nadané a schopné. děti z vyšších společenských vrstev jsou podle Bourdieuovy teorie díky prostředí, v němž vyrostly, více obeznámeny s dominantní kulturou, vyznají se v ní a orientují se v jejích pojmech, škola pak tuto jejich obeznámenost zhodnocuje a na jejím základě tyto děti dosahují lepších školních výsledků, než jakých dosahují děti pocházející z nižších společenských vrstev

Jazykový kód omezený jazykový kód rozvinutý jazykový kód

Ptáčata: analýza rodinného prostředí http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267754387- ptacata-aneb-nejsme-zadna- becka/210572231010001-sami-spolu/

Ptáčata: analýza rodinného prostředí 1) Jaké děti jsou v dokumentu? Co to znamená „děti z okraje společnosti“? 2) Co to znamená být Rom? 3) Jaké jsou výhody a nevýhody zahájení školního roku školou v přírodě? 4) Na základě videa zkuste charakterizovat rodinné prostředí žáků z hlediska struktury rodiny zaměstnanosti rodičů hodnotové orientace kulturního kapitálu – knihy, ICT, kultura ve volném čase jazykového kódu finanční gramotnosti

Otázky Definujte rodinu. Jak byste popsali proměny rodiny v posledních desetiletích? Jaká jsou pásma funkčnosti rodiny dle Dunovského? Je funkčnost rodiny vždy ke všem dětem v rodině stejná? Uveďte příklad. Jaké jsou výhody a jaká rizika diagnostiky rodiny skrze projektivní techniku dětské kresby rodiny? Na základě dokumentu Ptáčata zkuste popsat, co charakterizuje „děti z okraje společnosti“.