Speciálně pedagogická diagnostika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Metody pedagogické diagnostiky
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
LEGISLATIVA.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Speciálně pedagogická diagnostika Základy speciální pedagogiky Pavlína Livňanská

Diagnostika Poznávací proces, jeho cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu. Výsledkem diagnostiky je diagnóza. Vztah k prognóze

Diagnostické metody Klinické Testové anamnéza, pozorování, rozhovor, analýza spontánních produktů Testové např. testy inteligence, neuropsychologické metody, projektivní metody, dotazníky, posuzovací škály

Pozorování Záměrné a zaměřené vnímání. Cílem je rozpoznání nejdůležitějších znaků pozorovaného subjektu. Zachycuje vnější, pozorovatelné charakteristiky jedince, ne psychické stavy a procesy. Introspekce x extrospekce Volné x zaměřené Kritéria: plánovitost, systematičnost, soustředěnost, objektivnost, přesnost, diskrétnost Užití pozorování: Pozorování chování klienta během vyšetření Pozorování jako samostatná diagnostická metoda Součást videotréninku. Pozorování >analýza > hledání vztahů >interpretace Sledované oblasti: vzhled a jednání (mimické projevy, pantomimické projevy, gestika, řeč, projevy emocí, vztah k vlastní osobě nebo k ostatním

Rozhovor Neřízený x řízený (standardizovaný, částečně standardizovaný, volný rozhovor) Struktura: úvodní fáze (navázání kontaktu, neřízený volba tématu na klientovi); jádro rozhovoru závěr rozhovoru Požadavky na dobře vedený rozhovor Otevřené otázky; ne sugestivní (Matematika tě asi moc nebaví, že?), neptát se na dvě věci v jedné otázce, dávat najevo zájem, aktivní naslouchání, parafrázování, správné užití pomlk, dostatek času. Rozhovor s dětmi: magické techniky, maňásek… Důvěrnost informací

Další metody Anamnestické metody Rodinná, osobní anamnéza. Lékařská, psychologická a pedagogická anamnéza. Sledované oblasti: rodinná anamnéza, údaje o rodině, těhotenství a porod, psychomotorický vývoj, tělesné zdraví, citový vývoj, postoje a hodnoty, sociální vztahy, návyky, zájmy…   Analýza výsledků činnosti Písemné práce; výtvarné a pracovní činnosti Sleduje se obsahová a formální úroveň Diagnostické zkoušky Využívány pedagogy Zjištění a analýza nedostatků v soustavě poznatků jedince, cílem je pomoc jedinci, ne klasifikace neznalostí.

Hlavní oblasti diagnostiky Diagnostika motorických oblastí a letarality Diagnostika motoriky Diagnostika sebeobslužných činností Diagnostika grafomotoriky a kresby Diagnostika laterality Diagnostika rozumových schopností Diagnostika komunikačních schopností Diagnostika socializačního a citového vývoje

Přehled systému poradenství třídní učitel výchovný poradce metodik prevence sociálně patologických jevů školní psycholog speciální pedagog Pedagogicko psychologická poradna (PPP) Speciálně pedagogická centra (SPC) Středisko výchovné péče (SVP) Legislativní ukotvení Zákon č. 49/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Vyhláška č. 116/2011 Sb. kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhláška 438/ 2005 kterou se upravují podrobnosti o organizaci výchovně vzdělávací péče ve SVP Metodický pokyn upřesňující podmínky činnosti Středisek výchovné péče č. j.: 14 744/2007-24 Příkaz ministryně školství, mládeže a tělovýchovy č. 21/2007 k činnosti SVP Školské poradenské pracoviště

Výchovný poradce Poradenské činnosti kariérové poradenství  vyhledávání a orientační šetření žáků, jejichž vývoj a vzdělávání vyžadují zvláštní pozornost a příprava návrhů na další péči o tyto žáky zajišťování nebo zprostředkování diagnostiky speciálních vzdělávacích potřeb Intervence u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami příprava podmínek pro integraci koordinace poskytování poradenských služeb koordinace vzdělávacích opatření Metodické a informační činnosti zprostředkování nových metod pedagogické diagnostiky a intervence metodická pomoc pedagogickým pracovníkům školy shromažďování odborných zpráv a informací o žácích příprava podmínek pro integraci žáků se specifickými poruchami chování ve škole

Metodik prevence Metodické a koordinační činnosti koordinace tvorby a kontrola realizace preventivního programu školy koordinace a participace na realizaci aktivit školy Informační činnosti zajišťování a předávání odborných informací o problematice sociálně patologických jevů prezentace výsledků preventivní práce školy, získávání nových odborných informací a zkušeností Poradenské činnosti vyhledávání a orientační šetření žáků s rizikem či projevy sociálně patologického chování poskytování poradenských služeb žákům a jejich zákonným zástupcům spolupráce s třídními učiteli při zachycování varovných participace na sledování úrovně rizikových faktorů, které jsou významné pro rozvoj

Školní speciální pedagog Depistážní činnosti vyhledávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Diagnostické a intervenční činnosti (péče o žáka/žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka vytyčení hlavních problémů žáka, stanovení individuálního plánu podpory v rámci školy realizace intervenčních činností – provádění, zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem (speciálně pedagogické vzdělávací činnosti, činnosti reedukační, kompenzační, stimulační) participace na vytvoření individuálního vzdělávacího plánu průběžné vyhodnocování účinnosti navržených opatření, dle potřeby navržení a realizace úprav úpravy školního prostředí, zajištění speciálních pomůcek a didaktických materiálů zabezpečení průběžné komunikace a kontaktů s rodinou žáka (se zákonným zástupcem) speciálně pedagogické poradenské intervence a služby pro žáky, zákonné zástupce a pedagogické pracovníky školy Metodické a koordinační činnosti Příprava a průběžná úprava podmínek pro integraci žáků se zdravotním postižením ve škole - koordinace speciálně pedagogických poradenských služeb na škole Kooperace se školskými poradenskými zařízeními a s dalšími institucemi a odbornými pracovníky ve prospěch žáka se speciálními vzdělávacími potřebami Participace na vytváření školních vzdělávacích programů a individuálních vzdělávacích plánů s cílem rozšíření služeb a zkvalitnění péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Metodické činnosti pro pedagogické pracovníky školy - specifika výuky a možnosti žáků dle druhu a stupně zdravotního postižení, návrhy metod a forem práce se žáky - jejich zavádění

Školní psycholog Diagnostika, depistáž Spolupráce při zápisu do 1. ročníku Depistáž specifických poruch učení nadaných dětí Diagnostika při výukových a výchovných problémech žáků Zjišťování sociálního klimatu ve třídě Konzultační, poradenské a intervenční práce Péče o integrované žáky Individuální případová práce se žáky v osobních problémech (konzultace, vedení) Krizová intervence a zpracování krize pro žáky, pedagogické pracovníky a zákonné zástupce Prevence školního neúspěchu žáků (náprava, vedení, apod.) Kariérové poradenství u žáků