Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
HYDROSTATIKA Hydrostatika je část mechaniky tekutin, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin, tedy kapalin, které jsou v klidu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_668.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
nastává při vzájemném pohybu zdroje zvuku a pozorovatele pozorovatel slyší jinou frekvenci než zdroj vydává CHRISTIAN JOHANN DOPPLER ( ) –rakouský.
Harmonické vlnění šíření harmonických kmitů harmonická vlna:
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Pascalův zákon a jeho užití
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Skládání kmitů.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Mechanika kontinua – Hookův zákon
rozsah slyšitelných frekvencí: 1.2 – 120 kHz
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
MECHANIKA TEKUTIN Fyzika I (jaro 2015) Petr Dub.
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Transkript prezentace:

Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění zdroj v klidu perioda vlnění: T0 frekvence: f0 = 1 / T0 = v / l0 zdroj v pohybu perioda vlnění: T frekvence: f = 1 / T = v / l

Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 zdroj se pohybuje k nám: frekvence: zdroj pozorovatel vlnová délka: zdroj se pohybuje od nás: frekvence: vlnová délka: frekvence vlnění

Dopplerův jev pozorovatel frekvence vlnění zdroj zdroj se pohybuje ke stojícímu pozorovateli rychlostí zvuku zdroj se pohybuje od stojícího pozorovatele rychlostí zvuku zdroj se pohybuje ke stojícímu pozorovateli rychlostí převyšující rychlost zvuku

Rudý a modrý posuv absorbční spektra hvězd pozorovatel zdroj rudý posuv – hvězda letící od nás modrý posuv – hvězda letící k nám

Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst pokud neuvažujeme gravitaci p = konst Tlak v kapalině uzavřené v nádobě se šíří ve všech směrech stejně Každá změna tlaku v kapalině uzavřené v nádobě se šíří nezměněná do všech míst v kapalině Pascalův zákon

Pascalův zákon hydraulický lis (Pascalův zákon) práce

Pascalův zákon Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené v nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný Tlak vyvolaný gravitační silou  hydrostatický tlak rovnováha pro ideální kapalinu r = konst. v hloubce h pod hladinou vzroste hydrostatický tlak o r g h hydrostatický tlak